Sari direct la conținut

Grupul DIGI răspunde acuzațiilor lui Darius Vâlcov și evaluează ce măsuri să ia împotriva Ordonanței de Urgență care impune taxe suplimentare în telecom și energie

HotNews.ro
Serghei Bulgac, seful DIGI, Foto: AGERPRES
Serghei Bulgac, seful DIGI, Foto: AGERPRES

Grupul DIGI a reacționat marți la acuzațiile făcute luna trecută de Darius Vâlcov privind ‘comportamentul incorect’ pe care l-ar avea unii operatori telecom, printre care și RCS&RDS care ar fi plătit un impozit pe profit de 1577 lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei. DIGI spune că aceste susțineri nu sunt întemeiate și că nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii noilor taxe „discriminatorii și netemeinice din Ordonanța de Urgență” adoptată luna trecută. „Suntem în curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activităților noastre și vom adopta eventualele măsuri ce se vor impune.”, anunță DIGI.

Grupul DIGI/RCS&RDS a transmis marți, 8 ianuarie, pe bursă un comunicat referitor la noua Ordonanță de Urgență a Guvernului care ar impune taxe suplimentare ce afectează sectorul de comunicații electronice din România.

Redăm mai jos integral comunicatul:

„Dorim să informăm piața și investitorii că, în data de 29 decembrie 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 („OUG 114/2018”) care impune, printre altele, anumite măsuri bugetare și fiscale.

OUG 114/2018 prevede dreptul pentru Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM) de a percepe un tarif mărit de monitorizare în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicații electronice.

Prelungirea duratei de exploatare a licențelor existente de comunicații mobile va fi condiționată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea înmulțit cu numărul de ani pentru care se prelungește durata de exploatare a licenței.

Acordarea de licențe viitoare va fi condiționată de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licența înmulțit cu numărul de ani aferenți perioadei de valabilitate a licenței nou-acordate. De asemenea, amenzile aplicabile ca urmare a unor încălcări în legătură cu sectorul de comunicații electronice au fost crescute semnificativ.

În plus, OUG 114/2018 a crescut la 2% procentul de contribuție aplicat titularilor de licențe emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activități în domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din România, contribuția aplicându-se la cifra de afaceri realizată din activitățile aferente licenței respective acordate de ANRE.

În declarațiile publice susținute odată cu adoptarea OUG 114/2018, reprezentanții Guvernului României au precizat că taxarea suplimentară în domeniul comunicațiilor electronice s-a făcut ca urmare a așa-zisului „comportament incorect” al operatorilor din sectorul comunicațiilor electronice.

Considerăm că aceste susțineri nu sunt întemeiate și că nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii și netemeinice.

În ce privește activitatea RCS & RDS S.A. („Digi | RCS&RDS”), filiala Societății din România, exprimăm următoarea poziție:

Din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care Digi | RCS&RDS a înregistrat-o în anul 2017, Digi | RCS&RDS a plătit mai mult de o treime (adică peste 1,2 miliarde de lei) pentru: taxe, impozite, contribuții la bugetul statului, al autorităților centrale și al autorităților locale; sume care au mers la bugetul societăților și companiilor cu capital deținut de stat și al regiilor autonome ale statului; și a făcut plăți obligatorii către o varietate de entități publice sau private în baza unor obligații publice stabilite prin lege.

Cu privire la afirmațiile referitoare la nivelul impozitului pe profit exprimate în poziția publică susmenționată, se ignoră faptul că, în perioada 2007 – 2017, Digi | RCS&RDS a investit peste 2 miliarde de Euro pentru a dezvolta o rețea performantă de comunicații electronice fixe și mobile bazată pe fibră optică.

Aceste investiții au fost făcute în beneficiul a milioane de abonați, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la prețuri foarte avantajoase. Investițiile realizate de Digi | RCS&RDS în vederea dezvoltării activității și a operațiunilor (și care au fost supuse amortizării) au determinat implicit scăderea bazei de impozitare, în deplină conformitate cu legislația fiscală.

OUG 114/2018 este nefavorabilă dezvoltării sectorului de comunicații electronice și de energie din România, în condițiile în care crește semnificativ, fără o consultare corespunzătoare și fără vreo justificare serioasă, povara fiscală asupra operațiunilor din aceste sectoare, restricționând astfel investițiile și afectând clienții. Suntem în curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activităților noastre și vom adopta eventualele măsuri ce se vor impune.”

  • Atac al lui Vâlcov la Orange, Vodafone și RCS&RDS/DIGI: Un operator, care are și o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 1.577 lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei

Eugen Teodorovici si Darius Valcov

Eugen Teodorovici si Darius Valcov

Foto: Guvernul Romaniei

În seara de 21 decembrie, după adoptarea OUG 114/2018 privind noi măsuri fiscale, Darius Vâlcov a motivat introducerea taxei de 3% din cifra de afaceri, în comunicații, și pe „comportamentul incorect” pe care l-ar avea operatorii telecom raportat la impozitul pe profit datorat statului. „Cei doi mari jucători de pe această piață (n.a Orange și Vodafone) au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie, respectiv 9 la mie, dacă raportăm la cifra de afaceri. Un al treilea, care nu aș vrea să-i dau numele, dar are și o televiziune în cadrul său (n.a RCS&RDS/DIGI), a plătit un impozit pe profit de 5 la 10 milioane, adică în traducere liberă 0,00005%. Mai exact 1577 lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei.”, a spus Vâlcov.

Pentru detalii citește: Atac al lui Vâlcov la Orange, Vodafone și RCS&RDS/DIGI: Un operator, care are și o televiziune în cadrul său, a plătit un impozit pe profit de 1.577 lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro