Guvernul a aprobat alocarea a 12,6 milioane de lei pentru disponibilizarea a 2.133 de salariati de la Complexul Energetic Oltenia
Guvernul va asigura fondurile necesare pentru aplicarea unor masuri de protectie sociala destinate salariatilor disponibilizati in acest an de la Societatea Complexul Energetic Oltenia. In acest scop, Executivul a aprobat, printr-o Hotarare, alocarea sumei de 12,6 milioane de lei din bugetul asigurarilor pentru somaj pe anul 2015, fonduri destinate platii venitului lunar de completare persoanelor disponibilizate de la Complexul Energetic Oltenia. Acest venit lunar de completare se adauga indemnizatiei de somaj si se acorda in baza OUG 36/2013 privind aplicarea in perioada 2013-2018 a unor masuri de protectie sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate in baza planurilor de disponibilizare.
Venitul de completare se acorda lunar, pe perioade stabilite diferentiat in functie de vechimea in munca, respectiv:
- pentru 12 luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 3 ani pana la 10 ani,
- pentru 20 de luni pentru persoanele care au o vechime in munca cuprinsa intre 10 ani si pana la 15 ani,
- pentru 22 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca cuprinsa intre 15 ani si pana la 25 ani,
- pentru 24 de luni pentru salariatii care au o vechime in munca de cel putin 25 de ani.
Masura concedierii colective vizeaza 2.133 de salariati, potrivit Planului de disponibilizare, aprobat in conditiile legii. La data elaborarii planului, societatea avea un numar de 18.424 de salariati. Motivul care a dus la necesitatea disponibilizarii de personal este eficientizarea activitatii acestei societati. Intrucat, in perioada urmatoare, nu exista premise pentru cresterea veniturilor la un nivel care sa poata sustine actuala structura organizatorica, pe langa celelalte masuri de reducere a costurilor in vederea redresarii activitatii, Complexul Energetic Oltenia trebuie sa implementeze un program de restructurare si reorganizare. Acesta presupune mentinerea in functiune doar a capacitatilor de productie eficiente si redimensionarea numarului de personal in functie de necesarul care sa asigure functionarea in siguranta a capacitatilor mentinute in functiune.