Guvernul a aprobat Ordonanta privind corectiile financiare solicitate de Comisia Europeana pe programele cu fonduri UE
Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri ordonanta privind suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor financiare aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, se arata intr-un comunicat de presa. Guvernul a facut o prezentare sumara a proiectului aprobat, fara a preciza si care sunt sumele care vor fi suportate de la bugetul statului. Trebuie mentionat ca acest act normativ nu s-a aflat nicio clipa in dezbatere publica conform Legii 52/2003, legea privind transparenta decizionala in administratia publica.
Potrivit Guvernului, se stabileşte suportarea de la bugetul de stat a corecţiilor financiare şi/sau creanţelor bugetare stabilite prin note de constatare a neregulilor şi de stabilire a corecţiilor financiare prevăzute de OUG nr. 66/2011, după cum urmează:
- În cazul contractelor de achiziţie publică, a căror procedură de atribuire a fost iniţiată înainte de 10 iunie 2011 de beneficiarii prevăzuţi la art. 1, pentru care nu există un Aviz consultativ emis de UCVAP/CVAP (Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice / Compartimentele de verificare a achiziţiilor publice);
- În cazul contractelor de achiziţie publică, a căror procedură de atribuire a fost iniţiată după data de 10 iunie 2011 de beneficiarii prevăzuţi la art. 1, pentru care există înscrisă opinia ”fără observaţii” de către UCVAP/CVAP;
- Contractele de achiziţie publică, a căror procedură de atribuire a fost iniţiată începând cu data de 1 octombrie 2011, pentru care documentaţia de atribuire a fost evaluată de ANRMAP în conformitate cu atribuţiile sale.
Reamintim ca premierul Victor Ponta a afirmat saptamana trecuta ca va fi adoptat un proiect de Ordonanta de Urgenta privind alocarea de la buget a circa 750 de milioane de lei pentru corectiile financiare pe care trebuie sa le suporte Romania in urma neregulilor constatate in derularea unor proiecte care au beneficiat de fonduri europene. Intrebat de ce este necesar ca aceste sume sa fie suportate de la bugetul statului in cazul unitatilor administrativ-teritoriale, Ponta a spus ca unele dintre acestea si-au facut treaba corect. Sumele care vor fi prevazute in buget nu vor acoperi, insa, si corectiile financiare in cazul unitatilor gasite cu nereguli, sustine Ponta. In total, au fost aplicate corectii financiare de circa 700 milioane euro.