Guvernul a aprobat salariul minim în construcții, agricultură și industria alimentară. Se aplică de la 1 noiembrie
Guvernul a aprobat marți ordonanța de urgență prin care stabilește noile salarii minime brute, care se vor aplica de la 1 noiembrie în construcții, agricultură și industria alimentară, astfel încât angajații cu salarii minime să nu fie afectați după introducerea contribuției pentru sănătate (CASS).
Actul normativ aprobat de Guvern stabilește noile valori ale salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară, care se vor aplica începând cu veniturile aferente lunii noiembrie.
În sectorul construcțiilor, salariul minim brut va fi de 4.582 de lei, iar în domeniul agricol și în industria alimentară salariul minim brut va fi 3.436 de lei.
În prezent, salariul minim brut în construcții este de 4.000 de lei, iar în sectorul agricol și industria alimentară este de 3.000 de lei.
Câți angajați sunt vizați de majorarea salariului minim brut din aceste sectoare / Salariile nete rămân la fel
Aceste valori au fost stabilite de Guvern prin consultări cu sindicatele și patronatele, în cadrul Consiliului Național Tripartit și pentru Dialog Social.
De majorarea salariului minim brut în domeniul construcțiilor vor beneficia 423.110 salariați, iar în sectorul agricol și industria alimentară 168.000 de salariați, potrivit estimărilor, a precizat Guvernul.
Salariile minime nete din aceste domenii rămân înghețate / Cei cu venituri peste salariul minim vor fi afectați
HotNews.ro a semnalat anterior că angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor simți măsurile fiscale de la 1 noiembrie 2023: mai puțin cei plătiți cu salariul minim care vor vedea sume mai mari doar pe brut.
Aceste domenii erau scutite de impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii pentru salariile de până la 10.000 de lei.
Începând cu 1 noiembrie, aceste facilități se restrâng, în sensul că acea contribuție la sănătate (de 10%) va fi plătită de angajați (Legea 296/2023 a apărut în Monitorul oficial).
Unii angajați sunt plătiți cu salariul minim. Acum salariile sunt de 4.000 de lei în construcții și 3.000 lei în agricultură și industria alimentară, dar vor fi mărite la 4.582 și, respectiv, 3.436 lei de la 1 noiembrie.
Mărirea e pe brut, nu pe ce ia omul în mână.
Prin urmare, salariile sunt mărite doar pe hârtie, deoarece în practică acei angajați vor primi sume similare cu cele de astăzi: 3.150 lei cei din construcții și 2.362 lei, cei din agricultură și industria alimentară.
Statul va câștiga de la ei 321,4 milioane lei în noiembrie și decembrie și 3,85 miliarde lei în 2024.
Pe de altă parte, cei care câștigă peste salariul minim vor avea o diminuare a salariilor.
Două exemple:
1. Câștigul salarial mediu brut în august (cele mai recente date) pe domeniul construcțiilor se ridica la aproape 6.000 lei brut. Să presupunem că o persoană era plătită cu acea sumă, ceea ce însemna că avea în mână 4.725 lei.
De la 1 noiembrie va primi 4.125 lei, deci cu 600 lei mai puțin.
2. În agricultură, câștigul salarial mediu brut se ridica la circa 5.500 lei brut, ceea ce înseamnă că un salariat plătit cu cea sumă lua în mână 4.331 lei. De la 1 noiembrie va primi 3.781 lei, deci cu 550 lei mai puțin.
Așadar, în teorie acele salarii se vor diminua. Totuși, având în vedere deficitul forței de muncă, cel mai probabil firmele din construcții, agricultură și industria alimentară își vor asuma acele costuri, iar ulterior le vom vedea în piață. De exemplu în creșterea prețului manoperei. Rămâne de văzut.