Sari direct la conținut

Guvernul a mandatat Ministerul Energiei sa aprobe infiintarea unei societati mixte intre Complexul Energetic Oltenia si o companie chineza. Firma mixta ar urma sa construiasca o centrala de 850 de milioane euro

HotNews.ro

Guvernul a mandatat, printr-un memorandum aprobat miercuri, Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri sa exercite dreptul de vot in cadrul AGA a Societatii Complexul Energetic Oltenia in vederea constituirii Societatii care va implementa proiectul de constructie a unui nou grup energetic de 600 MW la Sucursala Electrocentrale Rovinari, din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Proiectul, de tip „Green/Brown Field”, va fi realizat de catre o societate cu capital mixt la care vor participa China Huadian Engineering Co. Ltd. (CHEC), cu un aport initial, in numerar, de cel putin 30% din totalul capitalului social necesar realizarii investitiei si cu asigurarea ulterioara a finantarii, si Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport in natura (terenuri si constructii). Investitia ar fi evaluata la circa 850 milioane euro.

Valoarea totala a proiectului, estimata prin Studiul de fezabilitate, este de 847,639 milioane euro, cu o perioada de recuperare a investitiei de aproximativ 12 ani si o durata de viata de 30 de ani, punerea in functiune fiind prevazuta pentru anul 2019.

Implementarea proiectului, care va utiliza drept combustibil de baza lignitul de la carierele Rosia, Tismana si Pinoasa, ce apartin CEO.

Complexul Energetic Oltenia si China Huadian Engineering au semnat in octombrie 2014, la Guvern, un acord pentru realizarea unui grup energetic de 500 MW la Rovinari.

In decembrie 2014, Greenpeace a cerut desecretizarea acordului de infiintare a companiei IPP (Independent Power Producer) pentru implementarea unei noi unitati energetice la Termocentrala Rovinari, semnat in luna octombrie intre Romania si China, in prezenta premierului Victor Ponta. In prezent, acordul este un document secret iar Memorandumul de intelegere, semnat in prealabil cu partenerul chinez, include o clauza de confidentialitate conform careia numai partea chineza poate disemina public documentele aferente proiectului.

„Acesta este un paravan de netrecut pentru toti cei care vor sa stie mai multe despre investitia respectiva a statului – cetateni, presa si societate civila. Complexul Energetic Oltenia apartine tuturor cetatenilor acestei tari, iar Ministerul Economiei si intregul guvern au ca scop reprezentarea intereselor cetatenilor tarii. Cu toate acestea, entitatile amintite semneza intelegeri cu China, in numele cetatenilor pe care ii reprezinta, insa cu cu clauze de confidentialitate fata de acestia”, afirma Greenpeace, intr-un comunicat de presa din decembrie.

Greenpeace a transmis Guvernului o cerere de desecretizare a Acordului de infiintare a companiei si de comunicare a documentului, in conditiile in care „intr-o tara democratica, angajamentele ce privesc interesele economice ale cetatenilor nu trebuie secretizate; din contra, publicul trebuie incurajat sa participe in procesul decizional”.

In decembrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a semnat cu compania chineza China Huadian Engineering Memorandumul de intelegere pentru construirea unui grup energetic de minim 500 MW, la Rovinari.

In cadrul Forumului Economic si Comercial China-Europa Centrala si de Est (Bucuresti, 26 noiembrie 2013), reprezentantii celor doua companii, in prezenta Prim-Ministrilor celor doua tari, au semnat un Acord de intentie de cooperare pentru realizarea proiectului termoenergetic de la Rovinari.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro