Sari direct la conținut

Guvernul a prelungit valabilitatea asigurărilor de garanții emise de City Insurance pentru a salva contracte de peste 2,9 miliarde de euro

HotNews.ro
City Insurance, Foto: AGERPRES
City Insurance, Foto: AGERPRES

Falimentul City Insurance atrage noi măsuri urgente la Guvern, care a decis vineri să prelungească valabilitatea asigurărilor de garanții emise de această companie. Dincolo de RCA, City a emis și polițe de asigurare/garanții în valoare de aproximativ 6 miliarde de lei, aferente contractelor de achiziție publică și contractelor sectoriale, iar falimentul acestui asigurător afectează contracte cu fonduri UE de peste 2,9 miliarde de euro.

UPDATE (13:50) Guvernul a adoptat vineri această Ordonanță de Urgență.

  • „Prin prezentul proiect se modifică Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă în sensul creșterii termenului de valabilitate a poliţelor de asigurare încheiate de societățile de asigurare/reasigurare împotriva cărora au fost pronunţate hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, aferente contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 – garanții, (..) respectiv de la 90 zile la 150 de zile la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment. (..)
  • Antreprenorii vor beneficia de o perioadă de timp suplimentară de 60 de zile pentru identificarea și constituirea unor noi garanții, ceea ce contribuie la minimizarea riscului blocării unor proiecte majore de investiții și afectării în maod negativ a gradului de absorbție a fondurilor europene.”, se arată în nota de fundamentare.

CITEȘTE AICI PROIECTUL DE OUG ȘI NOTA DE FUNADAMENTARE

Executivul amintește că a mai dat o Ordonanță de Urgență (OUG nr. 19/2022) prin care s-au instituit o serie de măsuri prin care s-a acordat posibilitatea operatorilor economici de a obține noi instrumente de garantare utile în continuarea derulării contractelor de achiziție publică în care sunt parte.

  • „Riscul de neutilizare a fondurilor europene poate fi accentuat de împrejurările excepționale manifestate pe piața asigurărilor, generate de iminența falimentului unui asigurător cu cotă de piață ridicată pe segmentul asigurărilor, ce deține în portofoliu polițe de asigurare/garanții în valoare de aproximativ 6 mld lei, aferente contractelor de achiziție publică și contractelor sectoriale.
  • Numai în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 contractele afectate de această situație totalizează sume de peste 2,9 mld euro.
  • Societatea de asigurare în cauză a emis atât garanții de returnare a avansurilor, cât și garanții de bună execuție în lipsa cărora nu se poate efectua rambursarea din fonduri europene a sumelor aferente lucrărilor executate de către contractanți și plătite de către beneficiari.”, se arată în nota de fundamentare la OUG-ul dat de Guvern în luna martie 2022.

Prin același act, termenul de depunere la autoritatea contractantă a noilor instrumente de garantare a fost stabilit la 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, doar că s-a constatat că acest termen este insuficient în contextul economic actual.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro