Guvernul are un buget de 575 milioane euro, in urmatorii cinci ani, pentru a finanta investitiile initiale mai mari de 100 milioane euro
Guvernul vrea sa finanteze cu 575 de milioane euro, in urmatorii cinci ani, un numar maxim de 16 companii care fac investitii de peste 100 milioane euro si indeplinesc o serie de conditii. Potrivit unui proiect de hotarare a guvernului, companiile beneficiare pot fi cele care realizeaza investitii de cel putin 100 milioane euro, creeaza cel putin 500 de locuri de munca si pot atrage finantare de la stat, in baza criteriilor stabilite in proiect, de minimum 50 milioane euro.
Sumele vor fi acordate sub forma de ajutoare de stat de la bugetul national, prin Ministerul Economiei si Finantelor, si vor reprezenta, in medie, 115 milioane euro pe an. Conform proiectului, vor putea primi aceste ajutoare cel mult 16 companii. Reglementarile sunt elaborate in acord cu legislatia europeana in materie de ajutor de stat regional. Astfel, statul intentioneaza sa sprijine companiile care creeaza unitati noi, isi extind unitatile existente de productie sau isi diversifica productia existenta. Sunt excluse ajutoarele in domenii cum ar fi pescuitul, industria carboniera, siderurgia, transport, constructii de nave maritime, fibre sintetice, producere initiala a produselor agricole, precum si cele privitoare la activitatile de export. Totodata, firmele care au primit ajutoare de stat pe care au fost nevoite apoi sa le returneze sau cele care au datorii la buget nu se incadreaza in prevederile proiectului.
Finantarea se acorda atat pentru acoperirea costurilor de investitie, cat si pentru crearea de locuri de munca. Costuri de investitie sunt considerate a fi achizitionarea de terenuri, cladiri si echipamente, dar si pentru transferul de tehnologie, insemnand cumpararea de brevete sau licente. In ceea ce priveste infiintarea de locuri de munca, proiectul arata ca pot fi sustinute financiar costurile salariale cu noii angajati pe o perioada de doi ani. Locuri de munca nou create sunt considerate cele inregistrate in plus fata de media celor 12 luni precedente.
Proiectul conditioneaza finantarea de mentinerea investitiei, respectiv a locurilor de munca nou create, pe o perioada de minimum cinci ani. Companiile care vor sa obtina ajutoarele de stat trebuie sa faca o cerere scrisa in acest scop catre Ministerul Economiei si Finantelor. Nivelul ajutoarelor de stat va depinde de regiunea de dezvoltare din care provin companiile beneficiare. Astfel, ajutoarele de stat care depasesc 30 milioane euro, acordate in regiunea Bucuresti – Ilfov, si respectiv de 37,5 milioane euro, in celelalte regiuni, trebuie sa fie notificate individual la Comisia Europeana.