Sari direct la conținut

Guvernul ia milioane de euro din bugetele locale si le da saracilor sa se judece

HotNews.ro

15 mari orase pierd cateva milioane de euro de la bugetul local din cauza ca Guvernul le-a luat veniturile rezultate din taxele judiciare de timbru. Pana acum, aceste venituri erau incasate la bugetele locale, insa de pe 25 mai ele vor fi virate in conturile ministerului Justitiei. O ordonanta de urgenta aprobata de Guvern in urma cu o luna, si care intra in vigoare cu cinci zile inainte de alegeri, prevede ca sumele incasate din taxele judiciare de timbru sa fie utilizate ca ajutor financiar pentru a facilita celor cu venituri mici accesul la justitie. Unii primari, chiar de la PNL, acuza Guvernul Tariceanu ca a adoptat inca o masura care incalca principiile descentralizarii si autonomiei locale.

  • Andrei Chiliman (PNL) vicepresedintele Asociatiei Municipiilor din Romania sustine ca deciza Guvernului este „un nou episod din seria de masuri nefericite pe care Guvernul le ia impotriva principiului autonomiei locale si a descentralizarii.”
  • Cele mai afectate de aceasta ordonanta sunt bugetele primariilor care au pe teritoriul lor Curti de Apel, dar si orase mai mici in care sunt Judecatorii sau Tribunale. Din cele 15 astfel de primarii opt au primari PD-L si doar una, cea de la Bacau are primar liberal.
  • Romeo Stavrache (PNL), primarul Bacaului, spune ca este bucuros ca a scapat de taxa care era nesemnificativa in bugetul local
  • La Cluj-Napoca pentru 2008 s-a prognozat ca din taxele judiciare de timbru sa fie colectate 15 milioane de lei noi, adica aproximativ 4 milioane de euro.

Pe 25 mai intra in vigoare Ordonanta de Urgenta nr 51 prin care taxele judiciare de timbru care pana acum intrau in bugetele locale ale primariilor sunt transferate catre bugetul Ministerului Justitiei. Ordonanta Guvernamentala modifica legea 146/1997, care prevedea ca sumele colectate din taxele judiciare de timbru nu erau virate la bugetul Ministerului Justitiei ci la bugetle locale ale primariilor.

Sumele colectate de primarii nu sunt neglijabile in conditiile in care conform normelor legii 146/1997, primariile primeau procente de pana la 10% din valoarea unei actiuni sau cereri in instanta care este evaluabila. Spre exemplu, pentru un proces in care se cer daune de peste 190 000, la primarie se platea 5160 de lei drept taxa judiciara.

“Sumele provenind din taxele judiciare de timbru, amenzile judiciare, impozitele incasate din onorariile avocatilor, ale notarilor publici si ale executorilor judecatoresti constituie venituri la bugetul de stat si se cuprind distinct in bugetul de venituri si cheltuieli al Ministerului Justitiei si vor fi folosite pentru finantarea sistemului de ajutor public judiciar” se precizeaza la articolul 50 al ordonantei guvernamentale. Potrivit textului ordonantei prin sistemul de ajutor public judiciar persoanele care au venituri mici (sub 500 de lei pe membru de familie lunar) pot formula o cerere in urma careia statul acopera cheltuielile ivite pe parcurusul unui proces.

Update: Precizarile ministerului Justitiei fata de ordonanta 51

Potrivit biroului de presa al ministerului Justitiei sumele colectate anual din taxele judiciare de timbru si care nu sunt cheltuite prin programul de ajutor public judiciar vor intra in bugetul national. “Sumele colectate nu se raporteaza pentru anul urmator”, au declarat reprezentantii ministerului. Pe de alta parte ministerul nu are o estimare a sumei care va fi colectata anual din aceste taxe.

Clujul ramane fara 15 milioane de lei

La Cluj-Napoca au fost colectate anul trecut 7,9 milioane de lei noi din taxe judiciare. Reprezentantii primariei Cluj sustin ca acesti bani au fost cheltuiti pe proiecte de infrastructura. “In acest an pana acum s-au colectat 3,3 milioane de lei din aceste taxe si s-a estimat ca pana la finalul anului sa se colecteze 15 milioane de lei”, a declarat pentru HotNews, Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca. Pana in prezent primariile locale nu au fost informate de acesta noua ordonanta.

Cele mai afectate de aceasta ordonanta a cabinetului Tariceanu sunt municipiile in care functioneaza cele 15 curti de apel din Romania. Opt dintre aceste municipii au primari PD-L si doar un singur municipiu, Bacau, are primar din partea PNL.

Chiliman: “Este o masura nefericita a Guvernului”

Andrei Chiliman, primarul PNL de la sectorul 1 si vicepresedintele Asociatiei Municipiilor din Romania este de parere ca Guvernul a luat o decizie proasta in cazul taxei de timbru, deoarece primariile gestioneaza bugetele mai bine decat autoritatea centrala.

“Ordonanţa 51/2008 este un nou episod din seria de masuri nefericite pe care Guvernul le ia impotriva principiului autonomiei locale şi a descentralizarii. Ma opun public acestei masuri asa cum m-am opus si la decizia prin care Executivul a atentat la veniturile primariilor provenite din taxele percepute pentru tranzactiile imobiliare sau fata de masura care interzicea primariilor acordarea tichetelor catre cadrele didactice. Guvernul ar trebui sa inteleaga un lucru simplu: primariile investesc banii cetatenilor mult mai eficient decat o face autoritatea centrala, pentru ca sunt mai aproape de nevoile comunitatii”, a declarat Andrei Chiliman pentru HotNews.ro. La primaria sectorului 1 din taxe judiciare de timbru au fost colectati in 2007 1,1 milioane de lei noi.

Stavrache: “Ma bucur ca am mai scapat de o taxa”

Primarul Bacaului, liberalul Romeo Stavrache este de parere ca decizia Guvernului este una oportuna. “Ma bucur ca am mai scapat de o taxa pentru care eram condamnati de catre cetateni”, a declarat Romeo Stavrache. Primarul care este si candidatul PNL la primaria Bacau, a mentionat ca sumele colectate din taxa judiciara de timbru erau nesemnificative. “Bacaul este pe primul loc in tara la atragerea de fonduri structurale astfel ca aceasta taxa era nesemnificativa”, a mai declarat Stavrache.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro