Guvernul ingheata preturile la gaze in ciuda cerintelor Comisiei Europene privind liberalizarea pietei. Gazele consumate de romani sunt cele mai ieftine din Europa
Autoritatile romane sunt obligate, conform intelegerilor cu Comisia Europeana, sa liberalizeze pretul la gazele din productia interna incepand chiar din acest an. La ora actuala, pretul gazelor la consumatorii din Romania este cel mai redus din Europa, plasandu-se la 50% din media UE. Din cauza presiunilor de ordin social, Guvernul roman ignora semnalele de la Bruxelles referitoare la liberalizare, cerand Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) inghetarea preturilor. In aceste conditii, Romania risca procedura de infringement.
Din motive de protectie sociala, Guvernul a solicitat Comisiei Europene mai multe amanari in privinta liberalizarii din cauza ca aceasta ar putea determina cresteri puternice ale preturilor la gaze. Liberalizarea pietei gazelor trebuia facuta pana la 1 ianuarie 2009, dupa ce Romania a obtinut din partea Comisiei Europeane o amanare de doi ani. Intre timp a aparut criza economica si astfel, Romania a reusit sa obtina, anul trecut, o noua amanare. Initial, Romania se obligase, prin tratatul de aderare, sa opereze alinierea de pret inca de la 1 ianuarie 2007.
Majoritatea statelor europene au majorat, anul trecut, preturile la gaze. In Romania s-au ieftinit
Comisia Europeana pare sa-si fi pierdut rabdarea si preseaza autoritatile romane sa prezinte un grafic al liberalizarii. „Inregistram saptamanal comunicari de la Comisia Europeana pentru liberalizarea pretului la gaze. Comisia vrea un program pana in martie 2010. Il vom prezenta pana la acest termen”, a declarat la sfarsitul anului trecut ministrul economiei Adriean Videanu.
Practic, autoritatile romane sunt presate de doua necesitati care nu se impaca una cu
Documente:
(Eurostat, 28 Jan 2010)
alta: pe de-o parte este nevoia de protectie sociala, pe de alta este obligatia de a respecta cerintele Comisiei Europene. Pana acum, Guvernul a ales protectia sociala. Astfel, Romania a ajuns sa aiba cele mai mici preturi din Uniunea Europeana atat la consumatorii casnici, cat si la consumatorii industriali, potrivit Eurostat. Anul trecut, majoritatea statelor au majorat preturile la gaze, spre deosebire de Romania unde acestea au fost reduse. Consumatorii casnici platesc in medie 8,11 euro pe GJ (n.red unitate de masura folosita in Europa) la gaze, adica jumatate din pretul mediu in UE. Consumatorii industriali obtin un pret preferential mediu de 6,48 euro pe GJ, adica 65% din media europeana. Spre deosebire de Romania, Bulgaria a mers pe alinierea preturilor cu cele europene. In tara vecina, la gazele naturale preturile producatorilor industriali au crescut cu 53%, iar la consumatorii individuali cu 33%.
ANRE, o institutie dependenta de Guvern- „Preturile la gaze nu pot creste pentru ca nu permite premierul„
Deciziile privind evolutia preturilor la gaze vin de la Guvern, nu de la Autoritatea de Reglementare chiar daca aceasta este o institutie care, practic, ar trebui sa fie independenta. „Preturile la gaze nu pot creste pentru ca nu permite premierul Emil Boc. El a dat asigurari anul trecut ca preturile nu vor creste si nu poate fi altfel”, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale facand referire la disputa din ultimele zile legate de preturile la gaze.
- Ministerul Economiei a informat zilele trecute ca pretul gazelor va creste in aprilie, fapt care a starnit reactii puternice in presa. La scurt timp, ANRE a dezmintit acest lucru, afirmand ca pretul gazelor ar putea ramane neschimbat in 2010. „In Romania, se practica protectia sociala. De aceea, preturile la consumatori sunt cele mai mici din Europa, fiind la jumatate fata de cele din Europa. UE a impus Romaniei un anumit grafic pentru alinerea la preturile europene. UE tot trimite notificari care se pot transforma in procedura de infingement”, a declarat pentru HotNews.ro Aureliu Leca, seful catedrei UNESCO de Energie si Mediu de la Universitatea Politehnica.
Acesta considera ca in ceea ce priveste reglementarea preturilor, ANRE nu are niciun fel de libertate. „Cere voie de la Guvern pentru stabilirea tarifelor”, a precizat Leca. Un exemplu in acest sens este ieftinirea de 3% din mai anul trecut. Initial, ANRE a anuntat ca nu va modifica pretul gazelor naturale pana la toamna. In urma unei discutii cu premierul presedintele ANRE, Petru Lificiu, a anuntat ca preturile vor scadea cu 3% de la 1 mai. In iulie a urmat o noua ieftinire cu inca 5%.
HotNews.ro a insistat timp de trei saptamani sa obtina un punct de vedere pe tema liberalizarii din partea presedintelui ANRE. Acesta nu ne-a oferit niciun raspuns.
Ce trebuie facut: bursa gazelor, ajutoare sociale si reducerea pierderilor energetice
„In Romania, aproape ca nu exista liberalizare pe piata gazelor. Nu exista nici piata en-gros, nici la consumator”, a declarat la randul sau Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE). Potrivit acestuia, preturile au fost mentinute scazute deoarece „nu avem un sistem social bine facut”. In opinia lui Jean Constantinescu o alta problema este cea a transparentei, nefiind cunoscute preturile de productie, de transport, de import etc.
- Dupa liberalizarea pietei, gazele ar trebui tranzactionate pe bursa energiei, mai precis prin Operatorul Pietei de Energie Electrica din Romania (OPCOM), asa cum se intampla, in prezent, si cu energia electrica, a mai spus Constantinescu.
In urma liberalizarii, trebuie elaborat un sistem de ajutoare de stat care sa ajunga la consumator, potrivit unei declaratii acordata HotNews.ro de secretarul de stat Tudor Serban.
Aureliu Leca considera ca Executivul ar fi trebuit pana acum sa se concentreze pe reducerea pierderilor energetice, mai ales in sectorul rezidential. In Romania, pierderile energetice sunt, in medie, de 35-38% din consumul de resurse primare. Cele mai mari pierderi le inregistreaza cladirile. „Pierderile lor sunt cam de 50% din caldura pe care o consuma”, a precizat Leca.
Marii consumatori industriali, protejati de stat
In urma unei eventuale alinieri la nivelul preturilor europene, pe langa gospodarii vor fi afectati si consumatorii industriali. Deocamdata, cei care au optat pentru statutul de consumator intreruptibil sunt protejati printr-o masura potrivi careia pot achizitiona gaze numai din productia interna, la preturi mult mai mici. In vara anului trecut, Guvernul a hotarat sa permita marilor consumatori sa poata achizitiona doar gaze din productia interna. Astfel, a fost eliminata obligativitatea formarii cosului de amestec gaze naturale intern – import pentru consumatorii intreruptibili, pentru o perioada de sase luni. Parlamentarii au decis sa prelungeaca facilitatea acordata consumatorilor industriali cu inca un an. Cei mai mari consumatori de gaze sunt cei din industria chimica si siderurgica.
- Prin masura de anul trecut, Guvernul a sustinut, in primul rand, industria de ingrasaminte chimice – cel mai mare consumator de gaze naturale din Romania unde, din totalul cheltuielilor de productie, peste 70% il reprezinta cheltuielile cu gazele naturale. Doar industria de ingrasaminte chimice inregistreaza un consum de 2,5–2,8 miliarde metri cubi/an, in conditiile in care Romania produce circa 11 miliarde metri cubi de gaz. Masura se aplica in cazul a sase mari consumatori intreruptibili: Azomures, combinatele InterAgro, Nitroporos Fagaras si Electrocentrale Bucuresti, Alum Tulcea si Upsom Ocna Mures.
Importurile reduse lasa Romania fara gaze autohtone
Romgaz asigura, alaturi de Petrom, peste doua treimi din consumul national de gaze naturale din exploatarea zacamintelor interne, iar restul este importat din Rusia prin intermediari impusi de Gazprom. Potrivit Ministerului Economiei, structura amestecului de gaze naturale aprobat de ANRE pentru luna ianuarie 2010 este de 77,5% gaze naturale de provenienta interna (productie interna si depozite) si 22,5% gaze naturale din import (curent si depozite). Pe timpul verii, ponderea importurilor a fost si mai scazuta, de circa 10% din cosul de gaze. Ponderea importurilor este mentinuta relativ redusa pentru nu se ajunge la scumpiri in cazul consumatorilor casnici, mai ales in aceasta perioada de criza. Inainte de 2008, ponderea importurilor ajungea chiar si pana la 40%. La ora actuala, pretul gazelor din import este de circa 220 de dolari mia de metri cubi de gaze, in conditiile in care vara trecuta era aproximativ 160 dolari. Trebuie mentionat ca rezervele de gaze din productia interna sunt epuizabile, iar un consum exagerat in aceasta perioada duce la diminuarea acestora. Potrivit estimarilor facute in urma cu un an, petrolul si gazele naturale vor disparea in urmatorii 14-15 ani.
- Consumul de gaze naturale al Romaniei, in 2009, a fost de 141.390.681 MWh, in conditiile in care productia interna de gaze a Romaniei a fost de aproximativ 120.443.780 MWh. Consumul populatiei a reprezentat aproximativ 20% din cantitatea de gaze consumata in 2009, consumul industriei aproape 72%, restul de circa 8% fiind consum tehnologic si energetic.