Sari direct la conținut

Guvernul rus a aprobat un program de privatizari, din care spera sa stranga 50 miliarde dolari

HotNews.ro

Guvernul rus a aprobat programul de privatizari anuntat in luna iulie, prin care incearca sa vanda participatii la o serie de companii de stat in urmatorii cinci ani, a declarat miercuri prim-vicepremierul Igor Suvalov, citat de Ria Novosti. Companiile care sunt cuprinse in acest program activeaza in diverse domenii, de la energie la agricultura si de la servicii financiare la transport.

Astfel, autoritatile de la Moscova vor oferi spre vanzare 25% din actiunile companiei ce detine monopolul asupra cailor ferate, 50% minus o actiune din cea mai mare companie de transport maritim, Sovcomflot.

In sectorul petrolier, guvernul va vinde 15% din Rosneft, urmand ca dupa 2015 sa isi reduca progresiv participatiile pana spre zero. Compania de transport petrolier Transneft si Zarubezhneft, specializata in forari marine, nu sunt cuprinse in acest program, a mai spus oficialul rus.

El a mai aratat ca Rusia ar putea vinde aproximativ 8% din producatorul de energie hidroelectrica RusHydro pana in 2013, urmand ca pana in 2015 statul sa ramana doar cu 25% din actiunile acestei companii. De asemenea, vor fi vandute 4,11% din actiunile Federal Grid Company of Unified Energy System, daca pretul actiunilor va creste pana la 50 copeici pe actiune.

Totodata, va fi vanduta o participatie de 50% minus o actiune din titlurile companiei de leasing in sectorul agricol Rosagroleasing, 25% din actiunile Bancii Agricole.

Igor Suvalov a mai spus ca guvernul va incerca sa vanda si 10% din cea de-a doua mare banca din Rusia, VTB, urmand ca in 2011 sa vanda alte 10% si 15% in 2012. In viitor, autoritatile intentioneaza sa isi diminueze participatia sub nivelul de control. De asemenea, guvernul a sugerat bancii centrale sa isi reduca participatia la Sberbank, cea mai mare banca a tarii.

Suvalov a precizat ca este pregatit sa privatizeze aeroportul din Moscova si sa isi reduca sub 50% participatia la compania aeriana Aeroflot.

Anuntarea in luna iulie a acestui program de privatizari, primul dupa cel din anii 1990, „a starnit un interes deosebit unor investitori rusi si straini”, potrivit oficialilor rusi. In luna septembrie acestia au indicat ca statul rus spera sa stranga in urmatorii cinci ani 50 miliarde de dolari din incasarile rezultate din privatizarea acestor companii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro