Sari direct la conținut

Guvernul își sabotează angajamentul de adoptare a monedei euro în 2024

HotNews.ro
Guvernul, Foto: Guvern
Guvernul, Foto: Guvern

E cineva care chiar credea sau crede că vom adopta moneda europeană în 2024? Această țintă era oricum fantezistă. Era scenariul puțin probabil. Acum, după adoptarea Ordonanței de urgență de joi prin care autoritățile se pregătesc de ieșirea din piață a administratorilor de pensii Pilon II este clar că se va devansa termenul. Dezvoltarea sectorului era una dintre acțiunile prezente în „Planul Național de adoptare a monedei euro”.

Pentru cine nu a citit acel document, îl găsiți aici, dar este postat și pe site-ul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, fiind asumat de Executiv.

Ce spune în document

„Evoluţia fondurilor de pensii administrate privat, atât din Pilonul II cât şi din Pilonul III a fost favorabilă pe întreaga perioada de la lansare şi până în prezent. Datorită prevederilor legislative prudente şi mecanismelor adecvate de funcţionare, sistemul a cunoscut o dezvoltare permanentă în condiţii de soliditate financiară şi siguranţă pentru participanţi.

Având în vedere tendinţele ultimilor ani pe pieţele financiare şi perspectivele pe termen mediu (nivelul redus al randamentelor instrumentelor cu venit fix, volatilitatea preţurilor bursiere ale activelor, evoluţia inflaţiei etc.), trebuie menţinut efortul de creştere a eficienţei fondurilor de pensii şi de adaptare a politicilor de investiţii la condiţiile de piaţă, menţinând un grad foarte ridicat de protecţie pentru participanţi. Astfel, fondurile de pensii ar trebui dezvoltate în continuare, iar constrângerile privind regimul lor de investiţii revizuite periodic. După 10 ani de existenţă, fondurile de pensii din Pilonul 2 încep să se maturizeze, iar în acest context este necesar ca ASF să ia în considerare dezvoltarea unei abordări strategice pentru dezvoltarea ulterioară a sectorului.

Înainte de adoptarea monedei euro, ASF trebuie să promoveze reglementări care să vizeze, simultan, atât creşterea eficienţei funcţionării sistemului, cât şi protecţia participanţilor: actualizarea, monitorizarea şi adaptarea continuă a politicilor de investiţii ale fondurilor de pensii la condiţiile din piaţă.

Cu alte cuvinte, Pilonul II trebuie dezvoltat pentru a putea adopta moneda europeană.

Ori, Guvernul, după OUG 114/2018 și termenul din OUG 19/2019 se pregătește ca administratorii să iasă din piață. Astfel, înființează Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de ASF, care va putea desfășura și activitatea de administrare specială a activelor administratorilor care ies din piață. HotNews.ro a scris despre acest lucru aici.

La finalul lunii ianuarie, Viorica Dăncilă, premierul României a anunțat că își asumă ca țintă adoptarea euro în 2024. Ulterior s-au publicat 2 documente: „Raportul de fundamentare a Planului national de adoptare a monedei euro”, în care a scris chiar ea despre obiectiv, iar apoi „Planul national de adoptare a monedei euro”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro