Sari direct la conținut

Guvernul vrea să amâne cu un an depunerea exclusiv online a declarațiilor de avere și interese. Motivul: STS nu poate asigura suficiente certificate cu semnătură electronică

HotNews.ro
Semnatura electronica, Foto: freepik.com
Semnatura electronica, Foto: freepik.com

Guvernul Ciucă vrea să amâne cu un an, până la 1 ianuarie 2023, data până la care declarațiile de avere și de interese ale funcționarilor publici să fie completate și depuse exclusiv în format electronic, semnate cu semnătură electronică calificată, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, aflat vineri pe agenda Executivului. Motivul: STS se află în imposibilitate administrativă și tehnică de a asigura un număr suficient de certificate cu semnătură electronică până la data de 1 ianuarie 2022.

În nota de fundamentare a proiectului de OUG se spune că, potrivit legii, persoanele care ocupă funcții sau demnități publice trebuie să completeze și să transmită către Agenția Națională de Integritate declarațiile de avere și de interese.

Care-i procedura actuală la depunerea declarațiilor de avere și interese

Potrivit acestei proceduri, declarațiile de avere și declarațiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 și 2 la Legea nr. 176/2010, cu modificările și completările ulterioare și se trimit Agenției în copii certificate, împreună cu codul numeric personal al declarantului.

Toate declarațiile de avere și de interese sunt preluate și prelucrate în format fizic de către inspectorii de integritate, copiile acestora fiind arhivate fizic și electronic.

Ce ar fi trebuit să se întâmple de la 1 ianuarie 2022

În vederea aderării la procesul de digitalizare prin Legea nr. 105/2020 fost reglementată o nouă modalitate de completare și transmitere a declarațiilor de avere și a declarațiilor de interese, acestea putând fi completate și depuse și în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată până la data de 31 decembrie 2021, iar începând cu 1 ianuarie 2022 este obligatoriu a fi completate și depuse exclusiv în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată. (..)

Prin urmare, începând cu 1 ianuarie 2022, declarațiile de avere și de interese, ar urma să fie completate și depuse exclusiv în format electronic semnate cu semnătură electronică calificată.

De ce este STS în imposibilitate administrativă și tehnică de a emite atâtea certificate până la 1 ianuarie 2022

În document se amintește faptul că prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 39/2020 pentru completarea Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronica, Serviciul de Telecomunicații Speciale a fost desemnat să asigure servicii de certificare calificată destinate exclusiv personalului autorizat din cadrul instituțiilor şi autorităților publice, în scopul îndeplinirii atribuțiilor funcționale.

  • „În aceste condiții, emiterea unui număr foarte mare de semnături electronice calificate pentru declarații de avere și de interese, concomitent cu emiterea semnăturilor electronice calificate destinate emiterii actelor în format electronic de autoritățile și instituțiile publice, depășește capacitatea tehnică și administrativă de emitere a semnăturilor electronice calificate de către Serviciul de Telecomunicații Speciale, fără a exista posibilitatea măririi capacității tehnice.
  • Instituțiile și autoritățile publice au obligația de utilizare a fondurilor publice (…) cu eficiență, eficacitate și economicitate, conform art. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 119/1999 privind controlul intern și controlul financiar preventiv, sens în care achiziționarea semnăturilor electronice calificate de la prestatori de servicii de încredere privați, nu reprezintă o soluție care să asigure o alternativă la serviciile de încredere furnizate sistemului public de către Serviciul de Telecomunicații Speciale.”, se precizează în nota de fundamentare.

Proiectul de OUG stabilește că „declarațiile de avere și declarațiile de interese se completează potrivit anexelor nr. 1 și 2 și se transmit Agenției exclusiv prin intermediul platformei online de declarare a averii și a intereselor, denumită în continuare e-DAI, gestionată de Agenția Națională de Integritate.”

În plus, funcționații și demnitarii publici vor trebui ca până la data de 31 decembrie 2022 să completeze și să depună declarațiile de avere și de interese în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată sau cu semnătură olografă, pe care să le trimită Agenției Naționale de Integritate exclusiv prin intermediul e-DAI.

Începând cu 1 ianuarie 2023, funcționații și demnitarii publici vor avea au obligația de a completa și depune declarațiile de avere și de interese în format electronic, certificate cu semnătură electronică calificată, prin intermediul e-DAI.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro