Sari direct la conținut

Gyorgy Frunda: "Raportul pe Justitie confirma amendamentele mele la legea ANI"

HotNews.ro

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda – cel care prin amendamentele propuse in Senat a amputat activitatea ANI – sustine ca aprecierile negative ale Comisiei Europene aduse Romaniei in privinta ANI confirma argumentele sale. “Practic, Comisia Europeana a confirmat ceea ce am spus eu”, a declarat Frunda pentru HotNews.ro. Senatorul sustine ca nu nici una din criticile din raport nu i se poate atribui si ca nu facut altceva decat sa puna legea ANI in conformitate cu Constitutia.

Raportul pe Justitie face referiri clare la amendamentele facute in Parlament. In opinia senatorului Frunda, nici aceasta critica nu i se poate atribui. “Aceasta lege a fost votata de 115 senatori care au fost de acord ca astfel legea va deveni constitutionala. Resping insa orice acuzatie care imi este adusa. Nu cred ca un stat mai este democratic atunci cand un senator ales este criticat pentru opiniile sale politice”, a mai declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

Frunda sustine ca raportul Comisiei Europene pe Justitie prezinta exact punctele sale de vedere asupra legii. “In privinta legii ANI, cred ca raportul prezinta aceleasi puncte de vedere pe care le-am exprimat si eu in Parlament. Raportul sustine o lege ANI in conformitate cu Constitutia, asa cum am afirmat si eu. Practic, Comisia a confirmat ceea ce am spus eu. Cred ca acum ar fi oportuna o sedinta parlamentara extraordinara. Mai intai insa as vrea sa vad si eu decizia Curtii Constitutionale luata in urma sesizarii trimise de presedinte ”, a declarat Frunda.

El mai sustine ca nu crede ca amendamentele adoptate de Senat la propunerea sa sunt cele care au determinat criticile din raport. “Nu cred ca eliminarea comisiilor de cercetare a facut Comisia sa fie atat de critica”, a mai declarat Frunda.

Reamintim faptul ca senatorul UDMR Gyorgy Frunda este cel care a amendat in doua randuri legea ANI prin care activitatea institutiei a fost diminuata drastic, fiind redusa practic la un depozitar al declaratiilor de avere. Prin amendamentele senatorului Frunda au fost eliminate comisiile de cercetare a averilor si a fost diminuat termenul de trei ani la un an in interiorul caruia ANI poate efectua verificari asupra averilor persoanelor care si-au finalizat mandatul. De asemenea, Frunda a initiat si amendamentul in privinta formularelor declaratiilor de avere publice, din care au fost eliminate metalele pretioase, bijuteriile, obiectele de arta si de cult, colectii de arta si numismatica, precum si obiectele care fac parte din patrimoniul cultural national sau universal, a caror valoare insumata depaseste 5.000 de euro. In ultimele doua luni aceste amendamente au fost criticate la cel mai inalt nivel de catre mai multi ambasadori si chiar de catre presedintele Traian Basescu.​

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro