Sari direct la conținut

Harta preliminara a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, tinta sondei Rosetta

HotNews.ro
Harta preliminara a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, Foto: ESA
Harta preliminara a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko, Foto: ESA

Oamenii de stiinta care analizeaza imaginile cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko au impartit suprafata ei in mai multe regiuni diferite, in functie de morfologia lor, dezvaluind o lume unica, multifatetata, informeaza Agentia Spatiala Europeana.

Cu diferite regiuni dominate de stanci, zone depresionare, cratere, bolovani sau santuri paralele, 67P/C-G prezinta o mutitudine de terenuri diferite. Unele zone par sa fi fost modelate de activitatea cometei.

Aceasta analiza preliminara ofera baza pentru o descriere stiintifica detaliata a suprafetei cometei, insa este in continuare necesara multa munca, pe baza unor imagini mai detaliate realizate de instrumentul OSIRIS si de alte instrumente ale sondei, pentru a determina ce anume reprezinta fiecare regiune din punctul de vedere al compozitiei si evolutiei.

Harta preliminara a cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko/ Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

Pe masura ce atat 67P/C-G cat si sonda europeana Rosetta se apropie de Soare in urmatoarele luni, echipa OSIRIS va monitoriza suprafata cometei, cautand modificari.

Desi oamenii de stiinta nu se asteapta ca limitele regiunilor identificate pe cometa sa se schimbe dramatic in timpul calatoriei pe langa Soare, transformari mai subtile ale suprafetei corpului cosmic ar putea ajuta la gasirea unei explicatii pentru felul in care activitatea unei comete a creat o asemenea lume variata.

Saptamana viitoare, pe 13-14 septembrie 2014, aceste harti vor juca un rol cheie in determinarea zonelor primara si secundara pentru ancorarea robotului-laborator Philae – de dimensiunea unui frigider – din preselectia de cinci locuri realizata anterior.

Cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko in data de 5 septembrie/ Foto: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro