Sari direct la conținut

Harta Universului, revizuita: Calea Lactee face parte din super-roiul galactic Laniakea

HotNews.ro
Calea Lactee, Foto: NASA/Serge Brunier
Calea Lactee, Foto: NASA/Serge Brunier

Galaxia Calea Lactee se afla la periferia unui masiv super-roi de galaxii, necunoscut pana acum, pe care oamenii de stiinta l-au numit Laniakea, nume ce vine din hawaiiana si care poate fi tradus prin „paradisul incomensurabil”, transmite Reuters.

Descoperirea, anuntata intr-un articol aparut in numarul din aceasta saptamana al revistei Nature, s-a facut cu ajutorul unei noi tehnici de cartografiere, care combina distantele dintre mai mult de 8.000 de galaxii din apropiere, dar si miscarea lor relativa.

Noua tehnica a permis astronomilor sa delimiteze clar, pentru prima data, zonele in care se termina un super-roi galactic si unde incepe o alta structura asemanatoare.

Harta arata ca galaxia Calea Lactee, roiul Fecioarei si de alte aproximativ 100.000 de galaxii graviteaza impreuna in aceeasi „piscina” cosmica gigantica, denumita Laniakea.

Super-roiul galatic are un diametru de aproximativ 520 de milioane ani-lumina. Un an-lumina reprezinta distanta parcursa de lumina, care se deplaseaza cu aproximativ 300.000 kilometri/ secunda, intr-un an (cu aproximatie 9,46 trilioane de kilometri).

Oamenii de stiinta credeau pana acum ca galaxia Calea Lactee, din care fac parte si Terra si celelalte planete din Sistemul Solar, este o parte a unui roi galactic cu un diametru de 100 milioane de ani-lumina. Noul studiu a demonstrat ca acea structura este doar o parte al Laniakea, o structura galactica mult mai mare.

Super-roiul Laniakea se invecineaza cu super-roiurile galactice Shapley, Hercules, Coma si Perseus-Pisces, insa celelalte margini ale acestor structuri galactice extrem de complexe nu au fost deocamdata determinate. Pentru a fi determinate, va fi nevoie de alte mii de masuratori, a declarat Brent Tully, profesor de astronomie la Universitatea Hawaii, coordonatorul studiului.

„Nu am vazut inca marginile vecinilor nostri si nu am privit inca suficient de departe pentru a intelege ceea ce determina miscarea completa a galaxiei noastre”, explica Brent Tully.

Gasirea unei metode clare de identificare a super-roiurilor galactice ii va ajuta pe oamenii de stiinta sa inteleaga felul in care evolueaza galaxiile, inclusiv Calea Lactee, arata astronomul Elmo Tempel, de la Observatorul Tartu din Estonia, intr-un comentariu pe aceasta tema publicat in Nature.

„Speram ca asta va initia programe de observare care sa faca noi masuratori de distanta directa a galaxiilor”, a scris Tempel intr-un email adresat Reuters.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro