Sari direct la conținut

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, a încetat din viaţă / Cine a fost controversatul geostrateg

HotNews.ro
Henry Kissinger, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images
Henry Kissinger, Foto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Henry Kissinger, figură marcantă a diplomaţiei americane, cu faţete uneori controversate, secretar de stat sub preşedinţii Richard Nixon şi Gerald Ford, a încetat din viaţă la vârsta de 100 de ani, a anunţat organizaţia sa, miercuri, într-un comunicat de presă, transmit AFP și Agerpres.

Un jucător cheie în diplomaţia mondială în perioada războiului rece, Henry Kissinger „a murit astăzi, în casa sa din Connecticut”, conform sursei citate.

Iată câteva elemente-cheie legate de Henry Kissinger, care a murit miercuri la vârsta de 100 de ani, potrivit Reuters:

  • Heinz Alfred Kissinger s-a născut în Furth, un oraș din regiunea bavareză a Germaniei, la 27 mai 1923. Ca evreu ortodox, a fost hărțuit de antisemiți, iar în 1938 familia sa s-a alăturat exodului din Germania nazistă mutându-se în New York. A devenit american naturalizat în 1943.
  • Kissinger s-a întors în patria sa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ca membru al Diviziei 84 de Infanterie a Armatei SUA. A lucrat ca traducător în operațiuni de informații și a ajutat la depistarea membrilor Gestapo, primind și o medalie pentru eforturile sale.
  • După o carieră remarcabilă la Universitatea Harvard, Kissinger s-a alăturat administrației Nixon în calitate de consilier pentru securitate națională în 1969, post pe care l-a păstrat după ce Nixon a demisionat. A fost, de asemenea, secretar de stat sub Nixon și Ford.
  • Kissinger a fost martorul multor evenimente globale care au schimbat lumea anilor 70, inclusiv Războiul din Vietnam, deschiderea diplomatică a Chinei, discuțiile DUA-sovietice pentru controlul armelor și extinderea dialogului dintre Israel și vecinii săi arabi.
  • Premiul Nobel pentru Pace din 1973, care a fost acordat lui Kissinger și Le Duc Tho din Vietnamul de Nord a fost unul dintre cele mai controversate din istoria acestui trofeu. Ei au fost selectați pentru eforturile depuse la discuțiile de la Paris, care urmau aranjeze retragerea trupelor americane, încetarea focului și păstrarea unui guvern sud-vietnamez. Doi membri ai comitetului Nobel au demisionat din cauza acestei alegeri, iar Tho a refuzat premiul pe motiv că munca lor nu a adus de fapt pacea.
  • Kissinger a fost asociat cu actrițele Candice Bergen, Shirley MacLaine, Jill St. John, Marlo Thomas, Liv Ullman și Samantha Eggar, precum și Diane Sawyer, pe atunci angajată a Casei Albe și mai târziu prezentatoare ABC News. Cei care l-au cunoscut, însă, au spus că imaginea de playboy a fost în mare parte o creație media.
  • Kissinger a lucrat ultima dată într-o administrație prezidențială în 1977, dar a menținut o relație cu George W. Bush. Președintele de atunci l-a ales pe Kissinger să conducă o comisie de investigare a atacurilor din 11 septembrie 2001, dar a demisionat pentru că nu a vrut să dezvăluie numele clienților afacerii sale de consultanță.

Kissinger a rămas un strateg și la senectute. Și-a atras numeroase critici când a sugerat în mai 2022 că Ucraina ar trebui să cedeze o parte din teritoriu Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace. Aceste comentarii au venit la aproximativ trei luni după ce forțele ruse au invadat Ucraina. Mai târziu, vorbind prin intermediul unui link video în ianuarie 2023 la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, Kissinger a spus că Rusiei trebuie să i se ofere oportunitatea de a se alătura într-o zi în sistemul internațional.

Heinz Alfred Kissinger s-a născut pe 27 mai 1923, în Fuerth, Germania, o suburbie industrială a orașului bavarez Nürnberg, într-o familie de evrei ortodocși. Tatăl său, Louis, era profesor de școală, iar mama lui, Paula, era casnică. Cuplul a mai avut un alt fiu, Walter, care s-a născut la un an după viitorul diplomat american și a murit în mai 2021, la vârsta de 96 de ani.

La cinci ani de la venirea lui Hitler la putere, familia Kissinger au fugit din Germania nazistă în 1938 — exact la timp, mai întâi la Londra, apoi la New York. După două luni avea să urmeze Kristallnacht, când mulțimii antisemite au răspândit teroarea în toată Germania,dând foc la sinagogi, case și magazine evreiești. Kissinger avea atunci 15 ani.

După ce a absolvit George Washington High School din New York la seral pentru că ziua lucra la o fabrică de perii de bărbierit, Kissinger s-a înscris la City College din New York, plănuind să devină contabil. Trei ani mai târziu, în 1943, a fost înrolat în armată și în curând a devenit cetățean american naturalizat. În cele din urmă, s-a întors în Germania pentru a lupta împotriva regimului criminal al lui Hitler, printre ale cărui victime erau bunica lui și alți 12 membri ai familiei sale .

Mai întâi a servit în infanterie. În aprilie 1945, el și tovarășii din Divizia 84 Infanterie au descoperit un mic lagăr de concentrare la Ahlem, lângă Hanovra, eliberându-i pe cei 35 de prizonieri slăbiți rămași într-un eveniment pe care l-a amintit șase decenii mai târziu drept „cea mai înfiorătoare experiență pe care am avut-o vreodată” .

Cu ajutorul unui alt emigrat german din armata SUA, Fritz Kraemer, Pvt. Kissinger a fost repartizat la serviciile de informații militare, pus la conducerea denazificării orașului Krefeld din vestul Germaniei. Mai târziu, în calitate de sergent, a condus eforturile de urmărire a unei celule secrete de ofițeri Gestapo din regiunea Hanovra care opera pe ascuns, câștigând o stea de bronz

După război, s-a orientat către studiul istoriei și al studiilor strategice, fiind acceptat la Harvard în 1947. Teza lui de licență, „Semnificația istoriei: reflecții despre Spengler, Toynbee și Kant”, avea 388 de pagini, ceea ce a făcut ca Senatul Universității să instituie „Regula Kissinger”, prin care se limita la 150 de pagini orice asemenea lucrare.

După absolvirea summa cum laude, și-a urmat doctoratul. la Harvard și a început să publice jurnalul trimestrial Confluence.

„Actuala noastră politică militară se bazează pe doctrina represaliilor masive: amenințăm cu un atac total asupra Uniunii Sovietice în cazul în care Uniunea Sovietică se angajează într-o agresiune oriunde în lume. Aceasta înseamnă că, împotriva aproape oricărei forme de atac, ne bazăm politica pe amenințarea care va implica distrugerea întregii omeniri; și acest lucru este și prea riscant și prea scump”, i-a spus profesorul lui Mike Wallace într-un interviu din 1958.

Kissinger a ocupat funcții de consiliere în administrațiile Kennedy și Johnson și a devenit un consilier de top al miliardarului republican moderat Nelson Rockefeller înainte de campania prezidențială din 1968.

Chiar înainte de Convenția Națională Republicană din acel an, Kissinger a spus: „Richard Nixon este cel mai periculos dintre toți bărbații care candidează”. Dar după ce Nixon a câștigat nominalizarea în fața lui Rockefeller și l-a învins în alegeri pe democratul Hubert Humphrey, el l-a numit pe Kissinger ca consilier pentru securitate națională în 1969.

Kissinger s-a căsătorit cu emigranta germano-evreică Ann Fleischer în 1949. Cuplul a avut doi copii, Elizabeth și David, înainte de a divorța în 1964.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro