Sari direct la conținut

Hidrosind va contesta in instanta Hotararea de Guvern privind favorizarea termocentralelor

HotNews.ro

Hotararea de Guvern 138/2013 privind adoptarea unor masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica prin care se incalca legislatia romaneasca si europeana va fi atacata cu nulitate de catre Hidrosind in cursul acestei saptamani, a anuntat sindicatele de la Hidroelectrica „De asemenea, vom sesiza Comisia Europeana (D.G.Competition), misiunea comuna FMI-BM-CE si Consiliul Concurentei din Romania cu privire la savarsirea acestui abuz”, mai arata Hidrosind. Nu este pentru prima oara cand Hidrosind contesta in instanta un act normativ aprobat de Guvern. De altfel, in decembrie 2012 a castigat un proces prin care a conestat o hotarare de guvern din cauza ca nu a nu a avut toate avizele necesare pentru adoptare.

„Consideram ca prin aceasta masura, Guvernul Romaniei nu face altceva decat sa continue, in alta forma, subventionarea unor producatori in dauna altora. Pana nu de mult, Hidroelectrica a fost obligata sa cumpere energie scumpa de la producatorii termo prin contracte incheiate in urma unor hotarari de guvern dezavuate recent de actualul guvern, hotarari cu contributie majora la criza Hidroelectrica. Abia scapata de povarea acestor contracte, Hidroelectrica se vede din nou pusa in dificultate”, se arata intr-o scrisoare a Hidrosind transmisa Guvernului, Ministerului Economiei si Consiliului Concurentei.

Potrivit Hidrosind, in conditiile unei supra-oferte de energie si a cererii tot mai scazute, garantarea accesului in retea si dispecerizarea cu prioritate a energiei celei mai scumpe va scoate din piata energia mai ieftina. Consecinta va di deversare energiei ieftine sau exportul acesteia in afara tarii, in conditii dezavantajoase.

Prin introducerea cu prioritate in piata a unei cantitati mari de energie cu cost de productie ridicat, pretul platit de consumatorul final va creste semnificativ. Consecintele vor fi puternic negative, atat asupra consumatorilor casnici, cat si a celor industriali, oricum afectati de criza generala, mai precizeaza Hidrosind.

Potrivit acestuia, impactul asupra liberalizarii pietei de energie va fi unul puternic negativ. In conditiile in care producatorii termo nu sunt capabili sa intre pe piata libera prin contracte incheiate in mod transparent si sunt ajutati sa se mentina in aceasta stare, calendarul de liberalizare a pietei energiei convenit cu FMI nu va putea fi respectat.

Hidrosind mai spune ca prin adoptarea acestei HG, insasi scopul declarat la adoptarea acesteia, si anume siguranta sistemului energetic, este pus in pericol. Prin interventia directa a Guvernului in sprijinul unor producatori de energie printre cei mai putin eficienti se mentin artificial in functiune capacitati neperformante si sunt descurajate definitiv investitiile pentru capacitati de productie noi, moderne. Continuarea amenajarii potentialului hidroenergetic dovedita ca fiind necesara, este definitiv pusa sub semnul intrebarii, mai arata Hidrosind.

Reamintim ca Executivul a aprobat, saptamana trecuta, fara niciun fel de dezbatere publica inainte, o hotarare de guvern privind unele masuri pentru siguranta alimentarii cu energie electrica. Masurile constau in acordarea unui acces garantat termocentralelor de la Hunedoara si Oltenia la retelele electrice. De asemenea, Transelectrica este obligata sa asigure dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de termocentrale. Practic, prin aceasta hotarare, producatorii de energie mai putin rentabili vor avea prioritate in fata altora mai profitabili. Hotararea de Guvern a aparut in Monitorul Oficial de luni.

Ce prevede Hotararea de Guvern privind unele masuri in sistemul energetic

  • Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de centrala termoelectrica Mintia apartinand Complexului Energetic Hunedoara, care sa asigure functionarea continua a acesteia la o putere medie electrica de cel putin 200 MW.
  • Se acorda acces garantat la retelele electrice pentru energia electrica produsa de Complexul Energetic Oltenia, care sa asigyre functionarea continua a acesteia la o putere electrica de cel putin 500 MW
  • Compania Nationala Transelectrica, in calitate de operator de transport si sistem are obligatia de a asigura dispecerizarea cu prioritate a energiei electrice produse de centrale termoelectrice in conditiile reglementarilor emise de Autoritatea Nationala de Reglemenetare in Domeniul Energiei Electrice
  • Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Hunedoara are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puteriii electrice de cel putin 400 MW, in conditiile reglementarilor emise de ANRE
  • Pentru mentinerea nivelului de siguranta a sistemului electroenergetic national, Oltenia are obligatia de a furniza servicii tehnologice de sistem catre operatorul de transport si sistem la o valoare a puterii electrice de cel putin 600 MW
  • Aceste masuri se aplica in perioada 15 aprilie 2013-1 iulie 2015.
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro