Sari direct la conținut

Hora Omizilor

Contributors.ro
Toma Patrascu, Foto: Arhiva personala
Toma Patrascu, Foto: Arhiva personala

A venit primăvara. Copacii au înfrunzit, iar mîncarea este din belșug…

Pe 2 aprilie, Dorel Benu – directorul general al Agenției de Plați și Intervenție pentru Agricultură (APIA) – aducea în discuție noile reguli ce urmează sa intre în vigoare în ceea ce privește acordarea subvențiilor agricole. Pina acum beneficiau de fonduri toți proprietarii de terenuri, astfel încît se ajungea la situații paradoxale de genul Aeroportului Otopeni care primea bani pentru “agricultură”. în esență, se dorește ca de acum înainte subvențiile sa fie alocate doar celor care lucrează cu adevărat terenul. Un lucru de bun-simț, nu?

Din păcate, dl. Benu a făcut o greșeală de neiertat pentru un înalt funcționar al Statului Român: a pronunțat o frază ce alătura cuvintele “dovadă” și “document” cu “instituții de cult”.[2]

Brusc, nori negri s-au adunat în vîrful Dealului Patriarhiei, iar stropi grei de agheasmă au început sa sară în stînga și în dreapta în timp ce un cor de heruvimi suspina cu jale din off: Vaaai! O sa sărăcim și mai rău!

Miza? Cele 5 milioane de euro primite de biserici anul trecut pe post de subvenție agricolă.

Dacă citești comunicatul Patriarhiei, mai ca le plîngi de milă.[3]Mînastiri sărace“, “aşezăminte pentru copii, vîrstnici, persoane cu dizabilităţi“, opera “social-filantropică” – toate puse in pericol de moarte de sataniștii de la APIA; nici Hector Malot nu s-ar fi descurcat mai bine.

Ceva îmi scapă, totuși. De ce această desfășurare de forțe? Nu s-a pus nici un moment problema să se refuze acordarea subvenției unităților de cult. Singura condiție pe care acestea trebuie să o îndeplinească – ca toți ceilalți fermieri de altfel, este “să poată dovedi cu documente că desfaşoară propria activitate agricolă“…

Mda… S-ar putea ca “dovadă” și “document” să nu rimeze cu “instituție de cult”… Cel puțin atunci cînd este vorba de relația cu Statul, altfel Imperiul BOR pare sa fie foarte bine organizat. Ați văzut cum arată un formular de buget pentru o parohie?[4] Au pînă si o rubrică pentru “Venituri din împrumuturi“! À propos, de cînd se ocupă Biserica și cu cămătăria???

E haleală!

Este bine!

A, B, C, tot vitamine!

Așa viață ne convine!

Să mîncăm cum se cuvine!

Apoi, peste doar cîteva zile, Dealul Patriarhiei s-a cutremurat din nou. Tema? Pretinsul “dreptexclusiv al Patriarhiei Române[subl. in orig.] în privinţa editării, tipăririi şi difuzării […] manualelor de religie[s.n.]“.[5] Plîngîndu-se că altfel nu ar avea bani pentru “multiplele activităţi cultural-misionare, social-filantropice şi educaţionale“, BOR anunţa din senin că “aprobările (binecuvîntările) și avizele acordate de Patriarhia Română anterior intrării în vigoare în luna ianuarie 2008 a noului Statut […] sînt nule.” Oare de ce?

O precizare pentru neinițiați: pentru a fi folosite în cadrul orelor de religie, manualele trebuie să primească în mod obligatoriu aprobarea prealabilă a Bisericii Ortodoxe sau a celorlalte culte. Cu alte cuvinte, anularea “binecuvîntării” obligă Ministerul Educatiei să retragă aceste cărți din uz.

în ultimul deceniu, societatea civilă a solicitat în repetate rînduri retragerea din circulație a manualelor de religie folosite în școli, reclamînd caracterul violent, intolerant și fundamentalist al acestora; în mod constant Biserica Ortodoxa s-a opus.

De ce BOR retrage “binecuvîntările” tocmai acum? Dacă noul Statut, invocat de Patriarhie, a intrat în vigoare in 2008, de ce Biserica anulează aprobările azi, în 2014, după 6 ani?

Să punem lucrurile în context: cu doar trei săptămîni înainte, Ministerul Educației anunțase că demarează procedura de achiziție de noi manuale școlare.[6]

Piața potențială e uriașă. Sînt aproximativ 3.500.000 de elevi, iar fiecare va primi o carte (doar pentru clasele I și a II-a se vor cumpăra într-o prima fază 923.000 de manuale). La un preț mediu de cel puțin 10 lei[7], înseamna ca 7-8.000.000 euro din bugetul Ministerului vor lua drumul Patriarhiei.

Dacă mai băgăm în ecuație și celebrele Caiete de Religie solicitate de către profesori și plătite direct de către părinți suma creste și mai mult.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

Bravo fete, haida mai aproape!

Nici o frunză, una să nu scape!

Nici o frunză, asta ne e programul,

Radem totul, curăţim tot ramul.

Săptămâna trecuta, pe 28 aprilie, prim-ministrul însoțit de cei trei vicepremieri s-au dus la Patriarhie într-o “vizită particulară de binecuvîntare“.[8] Nu s-au dus singuri, ci insoțiți de… Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu!

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro