Sari direct la conținut

HP, IBM și Oracle, printre noile firme avizate de CSAT să participe în rețelele 5G din România / Detalii din procesul Nokia vs. Guvern

HotNews.ro
Nokia 5G, Foto: Nokia.com
Nokia 5G, Foto: Nokia.com

Avocații producătorului finlandez Nokia, care a dat în judecată Guvernul României după ce a fost refuzat de la a participa cu echipamente și soluții în rețelele 5G din țară, au cerut recent în instanță acces la informaţii clasificate „secret de serviciu”. Pe de altă parte, alte șase firme au primit joi undă verde de la CSAT și Guvern pentru a fi cu produse în rețelele 5G din țară.

Premierul Nicolae Ciucă a emis joi, 22 septembrie, mai multe decizii prin care a acordat firmelor HP, IBM, Oracle, Motorola, Maguay și Cloudbase autorizarea pentru utilizarea echipamentelor de infrastructură 5G, în condițiile în care tehnologiile, echipamentele sau produsele software comercializate sub numele sau marca acestora provin de la producători avizați.

Deciziile emise joi de premierul Ciucă vin după hotărâri anterioare ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) la solicitările de autorizare ale companiilor mai sus menționate.

Toate aceste companii au primit autorizarea de a utiliza echipamente de infrastructură 5G, „în condițiile în care tehnologiile, echipamentele sau produsele software comercializate sub numele sau marca acestora provin de la operatori economici avizați în temeiul Legii nr. 163/2021 privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G.”

Avocații Nokia, producător respins din rețelele 5G din România, cer în instanță acces la informații clasificate

Totul are legătură cu așa numita lege a securității 5G (Legea 163/2021) adoptată anul trecut, care transpune în legislație Memorandumul 5G semnat de Romînia cu SUA, care ar putea exclude gigantul chinez Huawei, unul dintre cei mai mari producători 5G la nivel mondial, din rețelele de telecomunicații din România.

Potrivit legii, autorizarea producătorilor de echipamente și programe 5G se acordă prin decizie a prim-ministrului, pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), în termen de 4 luni de la data solicitării.

  • Echipamentele și programele unui producător 5G care nu obține avizul CSAT mai pot fi folosite doar 5 ani în nucleul rețelelor telecom, iar restul echipamentelor 7 ani.

Până să vedem însă o decizie oficială în legătură cu chinezii de la Huawei, piața telecom a fost surprinsă de decizia respingerii de către CSAT a finlandezilor de la Nokia.

HotNews.ro a scris în premieră în luna martie din acest an că două companii membre ale grupului finlandez Nokia au dat în judecată Guvernul României după ce nu au obținut autorizarea CSAT pentru a utiliza echipamente de infrastructură 5G în rețelele de comunicații din țară. Nokia este unul dintre cei mai mari producători de echipamente și soluții 5G alături de Huawei și Ericsson, iar Guvernul nu și-a motivat acest refuz.

Cele două companii respinse de CSAT sunt Nokia Solutions and Networks OY și Nokia Networks SRL, ambele parte ale grupului finlandez Nokia, iar procesul a fost demarat în data de 25 martie 2022 la Curtea de Apel București.

Ce soluție a fost dată recent în acest dosar

Datele de pe portalul instanțelor de judecată arată că instanța a emis în data de 6 septembrie 2022 următoarea soluție în acest caz:

  • Soluția pe scurt: Dispune emiterea unei adrese către UNBR (n.a Uniunea Națională a Barourilor din România), în vederea soluţionării cererii avocaţilor reclamantelor pentru emiterea unei autorizații de acces la informaţii clasificate „secret de serviciu”, în conformitate cu dispozițiile cuprinse în Raportul de activitate al Consiliului UNBR. Pronunţată azi, 06.09.2022, prin punerea soluției la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.

Următorul termen în acest dosar este 6 octombrie 2022.

  • HotNews.ro a solicitat explicații CSAT încă din data de 2 martie 2022 cu privire la motivele acestui refuz aplicat Nokia, în contextul în care firme necunoscute precum Compania de Pază R.O ori Concept Electornics au primit aceste avize.
  • Solicitări am transmis și Ministerului Digitalizării și Guvernului, care ne-au precizat că nu au atribuții în acest sens și că doar CSAT poate răspunde. CSAT nu a oferit însă nicio explicație până acum.

Ce alte firme au mai fost avizate până acum de CSAT pentru a furniza echipamente 5G în rețelele telecom din România

Producătorul suedez Ericsson, unul dintre liderii mondiali în domeniul tehnologiei 5G, a obținut în luna aprilie 2022 avizul CSAT pentru a furniza echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor IT de interes național, precum și în rețelele 5G comerciale.

Juniper Networks România, companie controlată de grupul american Juniper Networks, unul dintre cei mai mari furnizori mondiali de echipamente telecom, a primit în această lună avizul CSAT de a utiliza tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G din România.

Starc4Sys este primul furnizor care a primit avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru utilizarea de tehnologii, echipamente și programe software în cadrul infrastructurilor informatice și de comunicații de interes național, precum și în rețelele 5G din România, potrivit unei decizii semnate vineri, 7 ianuarie, de premierul Nicolae Ciucă.

Acesta a fost primul aviz obținut conform legii 5G promulgate anul trecut, un act care ar putea exclude chinezii de la Huawei din rețelele telecom din țară.

Ulterior, alte două companii au primit autorizația CSAT, respectiv Compania de Pază R.O și Concept Electronics.

Prima dintre companii furnizează servicii de pază și sisteme de alarmă inclusiv pentru Ambasada statului Israel și Banca Leumi, în timp ce Concep Electronics furnizează echipamente IT și are mai multe contracte cu STS, CSM și ministere.

Start în licitația 5G: Statul ar vrea 700 milioane euro la buget, dar niciodată nu s-a vândut tot spectrul licitat

Toți operatorii de comunicații interesați să ia parte la licitația pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz pot să-și depună candidatura începând de luni, 19 septembrie, a anunțat autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM).

Entitățile interesate să participe la licitaţie pot depune dosarul de candidatură până la 27 octombrie 2022. Comisia de licitaţie va analiza dosarele depuse şi va anunţa, până la data de 31 octombrie 2022, care dintre candidaţi se califică în etapa următoare.

În funcție de ofertele iniţiale depuse de candidații calificați, în data de 4 noiembrie se va anunţa dacă se impune organizarea etapei de licitaţie, caz în care licitaţia propriu-zisă poate să înceapă la data de 8 noiembrie 2022.

Valoarea cumulată a prețurilor de pornire pentru toate benzile de frecvențe scoase la licitație este de 693 milioane de euro, dar niciodată, la nicio procedură nu s-au cumpărat toate resursele disponibile.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro