Huawei lansează joi telefoanele de vârf de gamă Mate 30, dar câteva întrebări cheie rămân: ce sistem de operare vor avea și dacă se vor lansa în toată Europa
Huawei va lansa joi telefoanele de top din seria Mate 30 și va organiza un eveniment la Munchen și se știu aproape toate caracteristicile telefonului, dar rămân de aflat câteva lucruri esențiale. Date fiind sancțiunile din SUA, Mate 30 va rula Android 10, o versiune open-source a sistemului sau noul sistem dezvoltat de Huawei? În plus, mai multe site-uri spun că seria Mate 30 ar putea să nu fie lansată în multe dintre piețele europene.
Se știu multe lucruri despre noua serie Mate 30, atât din leak-urile apărute pe rețeaua Weibo, cât și din cele publicate de celebrul Evan Blass. Mai mult, site-uri precum Android Headlines au dezvăluit ce va lansa compania, pe lângă telefoane fiind vorba și de un televizor smart, un ceas inteligent, o brățară smart și o tabletă.
Interesant este că, deși se va ține un eveniment de lansare la Munchen, mai multe publicații scriu că telefoanele Mate 30 nu vor fi lansate în regiunea Europei Centrale care cuprinde, conform organizării Huawei, țări mari precum Germania, Spania, Italia, Marea Britanie și Franța. De ce? Fiindcă din cauza restricțiilor SUA, telefoanele vor fi lansate foarte probabil fără serviciile Google.
Informația cum că telefoanele ar putea să nu fie lansate în Europa Centrală a fost publicată de site-ul olandez nl.letsgodigital.org și preluată de presa de limbă engleză (spre exemplu Pocket-lint).
Marea problemă aici este că, dat fiind că aplicațiile Google sunt extrem de populare în Europa, este de neconceput să nu se găsească ”by default” pe telefoane de 800-1000 de euro.
Cel mai probabil telefoanele vor avea o versiune open-source de Android peste care compania a pus interfața EMUI 10. Nu este clar dacă aplicații precum Gmail, Youtube, Maps sau Google Play vor putea fi instalate direct sau pe căi ocolite.
La final de august Reuters cita un reprezentant Google care spunea că Mate 30 nu poate fi vândut cu serviciile licențiate Google, din cauza interdicției impuse de guvernul SUA.
Huawei a anunțat recent și propriul său sistem de operare, Harmony OS, despre care a spus că poate fi pus pe orice, de la dispozitive wearables până la boxe smart. Totuși, compania a spus că va folosi cât de mult este posibil Android și acest lucru este normal dacă ne gândim că Android are peste 85% din piață.
Harmony OS este prezent doar pe un TV smart, Honor Vision.
Smartphone-urile Huawei lansate până acum își vor menține accesul la aplicațiile și serviciile Google chiar și după trecerea la interfața EMUI 10, pentru că sunt sub licență garantată de compania americană.