Sari direct la conținut

Hubble a fotografiat un pod spiralat de stele tinere care leaga doua galaxii batrane in curs de fuzionare

HotNews.ro
Podul stelar spiralat rotindu-se in jurul centrelor a doua galaxii batrane care fuzioneaza, Foto: NASA/ESA
Podul stelar spiralat rotindu-se in jurul centrelor a doua galaxii batrane care fuzioneaza, Foto: NASA/ESA

Telescopul Spatial Hubble a fotografiat o structura neobisnuita care se intinde pe o distanta de 100.000 de ani lumina, seamana cu un sirag de perle dispuse spiralat si care se invarte in jurul centrelor a doua galaxii masive care urmeza sa se ciocneasca, informeaza Agentia Spatiala Americana.

Structura unica a spiralei stelare ar putea oferi noi informatii asupra modului de formare a super-roiurilor stelare care rezulta in fuziunea unor galaxii si a dinamicii gazelor din acest proces rar observat.

„Am fost surprinsi sa descoperim aceasat morfologie uluitoare. am stiut de multa vreme ca fenomenul ‘margelelor pe sfoara’ este vazut in bratele galaxiilor spiralate si in podurile mareice dintre galaxiile care interactioneaza. Cu toate acestea, acest aranjament al unui super-roi nu a mai fost vazut pana acum la galaxiile eliptice masive care fuzioneaza”, a explicat Grant Tremblay ode la Observatorul Sudic European din Garching, Germania.

Roiurile de stele tinere albastre sunt dispuse uniform de-a lungul lantului intre galaxii la distanta de 3.000 de ani lumina. Perechea de galaxii eliptice sunt incorporate adanc in roiul dens de galaxii cunoscut sub numele de SDSS J1531+3414. Gravitatia puternica a roiului deformeaza imaginile galaxiilor din fundal in dungi si arcuri albastre care creaza iluzia ca se afla in interiorul roiului, un efect cunoscut sub numele de lentila gravitationala.

Astronomii au teoretizat initial ca „siragul de perle” este de fapt o imagine prin lentila de la una din aceste galaxii de fundal, insa observatii ulterioare realizate cu Telescopul Optic Nordic din Santa Cruz de Tenerfe, Spania, a exclus aceasta ipoteza.

Roiul de galaxii este unul dintre cele 23 de roiuri masive care creeaza pe cer puternice efecte de lentila gravitationala. cuprinse intr-un program de observare a Telescopului Hubble.

Roiurile au fost catalogate initial de catre Sloan Digital Sky Survey (SDSS), un proiect pentru realizarea celor mai detaliate harti tridimensionale ale universului de pana acum. Echipa lui Tremblay a descoperit din intamplare ciudatul sir de super-roiuri stelare, in timp ce revizuia imaginile trimise de Hubble. Cercetatorii au fost uimiti de ceea ce au vazut in SDSS J1531 3414, iar caracterul unic al sursei a determinat echipa sa faca observatii ulterioare cu telescoape terestre si spatiale.

Procesele fizice de baza care dau nastere structurilor de tipul „siragurilor de perle” sunt conectate cu instabilitatea Jeans, un fenomen fizic care se produce atunci cand presiunile interne dintr-un nor de gaze interstelare nu este suficient de puternic pentru a preveni colapsul gravitational al unei regiuni umplute cu materie, rezultand formarea stelelor. Acest proces este analog cu cel care produce o coloana de apa ce cade dintr-un nor de ploaie sa sparga, iar apa sa cada sub forma de picaturi mai degraba decat sub forma unui flux continuu.

Oamenii de stiinta lucreaza in prezent la o mai buna intelegere a originii lantului de stele. O posibilitate este ca gazul molecular rece care alimenteaza explozia formarii stelelor ar fi putut proveni din cele doua galaxii care fuzioneaza. O alta posibilitate este asa numitul „flux de racire”, unde gazul se racoreste, spre deosebire de atmosfera de plasma ultra-fierbinte care inconjoara galaxiile, formand bazine de gaz molecular rece care incepe sa se formeze stele. A treia posibilitate este ca gazul rece care alimenteaza lantul formarii stelelor provine de la o unda de soc de temperaturi inalte creata atunci cand cele doua galaxii eliptice gigant se ciocnesc una de alta. Aceasta coliziune comprima gazul si creeaza o foaie plasma densa.

„Oricare ar fi originea acestui gaz care contribuie la formarea stelelor, rezultatul este minunat. Este foarte interesant. Nu se poate gasi o explicatie lumeasca pentru acest lucru”, a mai aratat Tremblay.

Telescopul Spatial Hubble este un proiect de cooperare internationala intre NASA si Agentia Spatiala Europeana.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro