Sari direct la conținut

Hubble a surprins aurorele schimbatoare de la polul nordic al planetei Saturn

HotNews.ro
Aurorele dinamice de la polul nordic al planetei Saturn, Foto: NASA
Aurorele dinamice de la polul nordic al planetei Saturn, Foto: NASA

​Astronomii au fotografiat, cu ajutorul telescopului Spatial Hubble, aurorele de la polul nordic al planetei Saturn, informeaza Agentia Spatiala Americana. Fotografiile realizate de instrumentele Hubble redau o imagine detaliata a acestor aurore, dand la iveala o dinamica a stralucirii lor nevazuta pana acum.

Cauza modelelor schimbatoare ale aurorelor planetei Saturn ramane un mister al stiintei planetare. Aceste imagini ultraviolete, realizate cu un instrument extrem de sensibil, Advanced Camera for Surveys, vin cu noi perspective reusind sa surprinda momente in care campul magnetic al lui Saturn este afectat de rafale de particule venind de la Soare.

Planeta Saturn are o coada magnetica lunga, asemanatoare cu cele ale cometelor, cunoscuta sub numele de „magnetotail” – cum de altfel au si Mercur, Jupiterm Uranus, Neptun si Pamant. Aceasta coada magnetica prezenta in jurul planetelor care au un camp magnetic, cauzat de un miez format din elemente magnetice care se roteste.

Aurorele dinamice de la polul nordic al planetei Saturn/ Foto: NASA

Se pare ca atunci cand exploziile de particule solare lovesc planeta Saturn, coada magnetica a planetei se prabuseste iar ulterior se reconfigureaza, un eveniment care se reflecta in dinamica aurorelor sale.

O magnetosfera este spatiul din jurul unui obiect astronomic in care toate particulele incarcate sunt controlate de catre campul magnetic al acelui obiect. Magnetosfera este comprimata in partea dinspre Soare, iar in partea opusa se extinde la mare distanta de obiect. Aceasta zona extinsa a magnetosferei este cunoscuta sub numele de coada magnetica.

Unele dintre exploziile de lumina vazute tasnind in jurul regiunilor polare ale lui Saturn, se misca cu viteze de peste trei ori mai mari decat rotatia gigantului gazos.

Noile imagini fac parte dintr-o campanie de observare comuna intre Hubble, operat de NASA si Agentia Spatiala Europeana (ESA), si sonda spatiala Cassini a NASA, care la ora actuala se afla pe orbita in jurul planetei Saturn.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro