Sari direct la conținut

ICCJ: Taxa radio-TV nu trebuie platita de firmele care nu beneficiaza de serviciile publice de radio si televiziune

HotNews.ro

Firmele din Romania care nu detin receptoare radio-tv nu mai trebuie sa plateasca taxa pentru serviciile publice de radio si televiziune, potrivit unei decizii a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, publicata in Monitorul Oficial, anunta Avocatnet.ro. ICCJ a resins ca nefondate recursurile formulate de catre Guvernul Romaniei si SRR in procesul pe care o firma din judetul Cluj il intentase pentru anularea curtii, arata sursa citata.​

Decizia ICCJ a fost pronuntata in 3 februarie si publicata saptamana aceasta in Monitorul Oficial. Sursa citata scrie ca ICCJ a dispus anularea prevederilor legale prin care toate firmele cu sediul in Romania erau obligate la plata taxei lunare pentru serviciile publice de radio si TV. Guvernul si SRR formulasera recurs la sentinta data de Curtea de Apel din Cluj, prin care se anula taxa radio-tv pentru toate firmele care nu detin receptoare radio-tv.

  • Pana acum toate persoanele juridice cu sediul in Romania si reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine au avut obligatia sa plateasca taxa radio-tv, in calitate de beneficiari ai serviciilor respective. Notiunea de „beneficiar” nu este insa definita in Legea nr. 41/1994 privind organizarea functionarea SRR si SRTv, „astfel incat sensul acestei notiuni nu poate fi decat cel comun, respectiv „cel care beneficiaza de ceva” sau „o autoritate, institutie, societate etc, pentru care se face o lucrare””, arata decizia ICCJ.

Aceasta precizeaza ca „legislatia comunitara si recomandarile europene cu privire la taxa radio permit statelor sa stabileasca plata unor taxe radio-TV, indiferent de existenta calitatii de beneficiar. Aceasta reprezinta insa numai o optiune a statului membru, nu o obligatie”. Potrivit aceleiasi decizii, „prin Constitutia Romaniei nu s-a impus plata taxei radio-TV indiferent de existenta calitatii de beneficiar, iar componentele dreptului la informare prevazut de art. 31 alin. (15) trebuie interpretate in favoarea cetateanului”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro