Iliescu a dat 16.000 de locuri de veci!
Mii de persoane au fost decorate de Ion Iliescu in ultimele zile ale mandatului sau prezidential. Nume grele din PSD sau apropiati ai fostului partid de guvernamint, fosti securisti sau personaje controversate, implicate in scandaluri rasunatoare, au primit unele dintre cele mai inalte distinctii ale statului roman.
Astazi va prezentam citiva dintre cei mai noi Mari Cavaleri, Comandori, Ofiteri sau Cavaleri ai Romaniei, decorati pentru „merite deosebite” aduse natiunii: Ilie Piciorus, Alexandru Tuculeanu, Maria Huza, Nicolae Cochinescu, Cristian Deliorga.
In ziarul de miine va prezentam alte persoane decorate de Ion Iliescu, printre care se numara si Rodica Odobescu, cumnata lui Adrian Nastase.
Cu numai doua zile inaintea turului doi de scrutin al alegerilor prezidentiale din 12 decembrie 2005, Ion Iliescu a semnat zeci de decrete prin care mii de persoane au fost decorate cu inalte distinctii.
Decoratiile au fost conferite de Iliescu cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, insa propunerea pentru oferirea distinctiilor a venit din partea sefilor unor institutii importante ale statului: ministere, Senat, Camera Deputatilor, SRI sau SIE.
Motivele care au stat la baza selectarii persoanelor sint dintre cele mai diverse, insa toate s-au invirtit in jurul unor merite deosebite. Astazi va prezentam citiva dintre cei mai „destoinici” magistrati, care de-a lungul vremii s-au remarcat prin serviciile aduse PSD-ului si oamenilor partidului.
„Merituosii” justitiei. Prin Decretul 1099/2004, un numar de 41 de magistrati si grefieri au fost decorati pentru „meritele avute in indeplinirea cu impartialitate a actului de justitie si a asigurarii statului de drept”. Propunerea de conferire a distinctiilor a fost facuta de Cristian Diaconescu, fostul ministru al justitiei.
Opt dintre judecatorii si procurorii decorati de Iliescu vor fi cu siguranta consemnati in istoria justitiei, insa nu printre reformatorii ei, ci printre cei care au aruncat o umbra de neincredere asupra actului de justitie.
„Merituosii” sint Ilie Piciorus si Alexandru Tuculeanu, procurori la Parchetul General, Anton Pandrea, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Maria Huza, presedintele Tribunalului Bucuresti, Tomita Craciun, procuror general la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Galati, Cristian Deliorga, prim-procuror la Parchetul de pe linga Tribunalul Constanta, si Vasile Chis, procuror la Parchet
ul de pe linga Curtea de Apel Cluj.
Numele fiecaruia dintre cei opt magistrati a fost legat de cel putin un scandal rasunator, cu toate acestea insa, ei ocupa si acum pozitii-cheie in diverse institutii importante.
Toti oamenii lui Iliescu si Nastase
In ultimul sau mandat prezidential de patru ani, Ion Iliescu a impartit medalii si ordine la nu mai putin de 16.605 persoane. Iliescu a decorat si in ceilalti ani personaje mai mult sau mai putin controversate.
Serban Mihailescu, zis „Micky Spaga”, Viorel Hrebenciuc, Doru Ioan Taracila, Ion Solcanu, Dan Iosif, Hildegard Puwak sau Mircea Beuran sint citiva dintre cei mai controversati membri ai PSD decorati in 2002, fara nici o retinere, de Iliescu.
Tot in 2002 a fost decorat si Tanase Joita, fostul procuror general, denumit si „groparul justitiei romanesti”.
Nicolae Cochinescu, un alt Tanase Joita al justitiei de pe vremea pesedistilor, indiferent de felul cum li s-a numit partidul, FSN, PDSR sau PSD, se numara si el printre rasplatitii lui Iliescu.
Adrian Nastase nu si-a incheiat nici el mandatul nedecorat. In 2002 a primit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce.
Cavalerul Ilie Piciorus
Ilie Piciorus este poate cel mai controversat personaj de pe lista decoratilor cu Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler. El este anchetatorul disidentului anticomunist Gheorghe Ursu, pe care l-a calificat „un oarecare traficant de valuta”.
Audiat recent, procurorul Piciorus nu a recunoscut in fata unei comisii a Consiliului Superior al Magistraturii motivele pentru care Gheorghe Ursu a fost anchetat si chiar ucis de fosta Securitate.
Numele lui Piciorus a fost vehiculat si in legatura cu moartea procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis acum trei ani. Fost sef al lui Panait, Ilie Piciorus ar putea fi chiar audiat in legatura cu cauza mortii tinarului procuror.
Pina acum, toate indiciile arata ca Panait s-a sinucis din cauza presiunilor la care a fost supus in timpul anchetei desfasurate in cazul procurorului Alexandru Lele, cel care avizase arestarea fiului fostului prefect de Bihor, Adrian Tarau, un apropiat al lui Adrian Nastase.
„Procurorul Armaghedon”
Un al procuror „merituos”, denumit de presa „Procurorul Armaghedon”, insa decorat de Iliescu cu infinita larghete, este Alexandru Tuculeanu. Si lui i s-a conferit tot Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler. Impreuna cu Ilie Piciorus, Tuculeanu l-a trimis in judecata, post-mortem, pe disidentul Gheorghe Ursu, la o luna dupa ce acesta murise torturat in beciurile Securitatii.
Practic, Tuculeanu si Piciorus au avut o ascensiune profesionala paralela, produsa taman pe vremea „regimului Iliescu”.
Procurorul Tuculeanu s-a „remarcat” prin concluziile date in dosarul mineriadelor din 13-15 iunie 1990, prin care i-a scos complet din cauza atit pe liderii minerilor, cit si pe liderii politici de atunci, adica pe Ion Iliescu. Slugarnicia politica a acestuia a fost cu atit mai evidenta in 2001, atunci cind a comandat arestarea de pe strada a lui Mugur Ciuvica si a lui Ovidiu Iane.
Cei doi au fost acuzati ca ar fi redactat raportul Armaghedon II, care avea ca subiect averea premierului de atunci, Adrian Nastase, si relatiile acestuia cu controversati oameni de afaceri si ofiteri din serviciile secrete.
Ultima isprava a lui Tuculeanu a fost girarea anchetarii lui Alexandru Lele, procurorul care a dat in vileag mafia traficantilor de benzina din Bihor, controlata de Adrian Tarau, fiul prefectului PSD-ist de la acea vreme, Aurel Tarau.
Magistratii „controversa”
Maria Huza, actualul presedinte al Tribunalului Bucuresti, a fost numita in aceasta functie de cea mai buna prietena a sa Rodica Stanoiu, pe vremea cind aceasta era ministru al justitiei. Si ea a devenit Cavaler al Ordinului National Serviciul Credincios. La scurt timp de la decorarea sa, presa centrala a dezvaluit ingineriile imobiliare facute de Huza si de familia ei.
Si alti magistrati controversati au fost medaliati de fostul presedinte Iliescu. Despre Tomita Craciun, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, s-a scris de nenumarate ori ca a blocat diverse dosare in care apareau personaje grele din lumea interlopa sau din politica locala.
Cristian Deliorga, prim-procuror la Parchetul de pe linga Tribunalul Constanta, a fost demis in 1999 din functia de prim-procuror al Parchetului de pe linga Judecatoria Medgidia pentru musamalizarea unor dosare. Craciun si Deliorga au primit tot Ordinul National Serviciul Credincios in grad de Cavaler.
Vasile Chis, acum simplu procuror la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Cluj, a fost demis in mai 2004 din functia de adjunct al institutiei din cauza unor nereguli descoperite in urma unui control. Anton Pandrea, judecator numit pe viata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a facut parte din „completul rosu” care a blocat in 1995 retrocedarea caselor nationalizate.
Un veto neexprimat
Cristian Diaconescu, fost ministru al justitiei, este cel care si-a dat acceptul ca toti acesti magistrati controversati sa fie decorati de Ion Iliescu. Cu toate ca ar fi putut sa faca personal o selectie a persoanelor propuse pentru decorare, nu si-a exercitat dreptul de veto.
„Eu am primit acea lista de la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru ca toate persoanele pe care le-ati enumerat mai sus erau membre in CSM. Eu nu am cenzurat lista pentru ca propunerea a venit de la CSM. De ce sa cenzurez lista?”, ne-a intrebat Diaconescu.
Presedintele CSM, Dan Lupascu, il contrazice insa pe Cristian Diaconescu in legatura cu cine a facut propunerea ca Piciorus, Tuculeanu sau Huza sa fie decorati pentru „meritele avute in indeplinirea cu impartialitate a actului de justitie”. „Propunerea nu a venit de la noi. Propunerea pentru membrii CSM a venit din partea Ministerului Justitiei.
Nu stiu daca s-a facut direct de domnul Diaconescu sau de secretarul de stat Claudiu Seucan. Cum era sa ne decoram noi pe noi?”, a intrebat Dan Lupascu retoric.
Locuri de veci gratis pentru decorati
Potrivit Legii 29/2000, privind sistemul national de decoratii al Romaniei, persoanele decorate se pot bucura de anumite facilitati. Cel mai important beneficiu este atribuirea gratuita a unui loc de veci. „Toate decoratiile sint onorifice. Categoric nu exista alte facilitati in afara de atribuirea de locuri de veci.
Si, cu siguranta, nu se vor face modificari in lege pentru acordarea de avantaje materiale”, ne-a declarat Gheorghe Angelescu, seful Cancelariei Ordinelor din cadrul Administratiei Prezidentiale. Gheorghe Anghelescu este unul dintre sefii de departamente de la Palatul Cotroceni neschimbati de Traian Basescu de la instalarea sa.
Fost coordonator al Departamentului Organizatoric al PSD, intre 1997- 2000, Gheorghe Angelescu este seful Cancelariei Ordinelor, cu rang de consilier de stat, din decembrie 2000. Si el a primit o distinctie de la Iliescu.
Medalii retrase pentru fapte dezonorante
Legea decoratiilor prevede si anumite situatii in care meritele conferite se pot retrage. Articolul 52 prevede: „Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde in urmatoarele situatii:
a) condamnarea, prin hotarire judecatoreasca ramasa definitiva, la pedeapsa privativa de libertate;
b) pentru fapte dezonorante, altele decit cele prevazute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului. Legea mai prevede constituirea unui consiliu de onoare pentru fiecare ordin, consiliu care poate judeca „faptele dezonorante, care aduc prejudicii morale membrilor ordinului”.
Pina acum nu s-a luat in discutie retragerea vreunei medalii, deoarece primele trei consilii de onoare au fost constituite abia luna trecuta. „Consiliile de onoare judeca doar actele si actiunile unor membri care aduc prejudicii morale, pentru ca in cazul unei condamnari decoratiile se retrag in mod automat”, ne-a declarat Gheorghe Angelescu.
Decoratiile lui Iliescu in cifre
Steaua Romaniei 421
Serviciul Credincios 629
Ordinele nationale pentru Merit 872
Medalii aferente Ordinelor Nationale
Crucea Natioanla Serviciul Credincios 520
Medalia nationala Serviciul Credincios 779
Medalia nationala pentru Merit 949
Ordinul Virtutea Militara 973
Ordinul Virtutea Aeronautica 178
Ordinul Virtutea Maritima 83
Medalia Virtutea Militara
Medalia Virtutea Aeronautica 291
Medalia Virtutea Maritima 213
Ordinul Meritul Sanitar 471
Medalia Meritul Sanitar 1070
Ordinul Meritul Sportiv 617
Medalia Meritul Sportiv 734
Ordinul Meritul pentru Invatamint 1.719
Medalia Meritul pentru Invatamint 2.352
Ordinul Meritul Cultural si Medalia Meritul Cultural
a) literatura 124
b) muzica 61
c) arte plastice 172
d) arta spectacolului 310
e) patrimoniul national cultural 141
f) promovarea culturii 150
g) culte 81
h) cercetare stiintifica 618
i) arhitectura 16
Total: 16.605
Sursa: Cancelaria Ordinelor
„Este raspunderea institutiilor pentru propunerile pe care le fac. Nu stiu daca este normal sa se puna la indoiala corectitudinea celor decorati. Institutiile poarta toata raspunderea. E o regula fireasca intr-un sistem democratic.”
Ion Iliescu, fost presedinte al Romaniei