Sari direct la conținut

IMGB și Aversa, ultimii coloși din patrimoniul industrial pierdut al Bucureștiului. „Demolările fără discernământ nu înseamnă dezvoltare", spun arhitecții

Intreprinderea Aversa Bucuresti, Foto: AGERPRES
Intreprinderea Aversa Bucuresti, Foto: AGERPRES

La începutul anului 2021 era pusă la pământ prima hală a Uzinelor IMGB, pentru ca la sfârșitul lunii iulie 2022 să înceapă și demolarea Fabricii Aversa, aflată lângă Piața Obor, cu o istorie neîntreruptă de 150 de ani.

Cu toate protestele arhitecților și ale ONG-urilor, clădirile cu valoare istorică, tehnică și arhitecturală au fost distruse. Din platforma industrială Obor, doar fabrica de pompe Aversa a mai rezistat până la mijlocul lunii iulie 2022, când a început sfârșitul ei. Pe terenul generos al fostei uzine – teren de 10 hectare – se vor ridica blocuri cu până la 25 de etaje. Practic, vom avea zgârie-nori la Obor.

În București, trecutul industrial al orașului dispare, bucată cu bucată, peste noapte. Mai ia foc Moara lui Assan, a căzut faimoasa Fabrică de ciocolată Regina Maria dinTimpuri Noi, a fost demolată Hala lui Matache, a fost doborâtă Fabrica de nasturi din Drumul Taberei , și lista este foarte lungă și deschisă.

Câtă vreme clădirile care nu sunt clasate și, astfel, protejate de Ministerul Culturii, – cu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și al Comisiei Naționale a Muzeelor și Colecțiilor- ca facând parte din patrimoniul tehnic, industrial și cultural al țării, vor continua să fie doborâte.

Asta în vreme ce în Europa există chiar și un concept pentru turiștii care vor să descopere patrimoniul tehnic al unui oraș; orice moară, fabrică de ciocolată, furnal, gater, mină, locomotivă, etc, stă mărturie pentru cultura industrială a locului. Siturile sunt inventariate, studiate, conservate, restaurate și reprezintă o atracție turistică irezistibilă.

Citește, pe B365.ro, despre moartea ultimilor dinozauri industriali și despre ceea ce pierde Bucureștiul prin dispariția ireversibilă a acestui patrimoniu tehnic și cultural.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro