IMM Invest se lansează marți. Unele firme au deja creditele pre-aprobate de către bănci. Cristian Păun: Procesul e atât de complex, încât poți să fii primul la Fond și ultimul la bancă
Antreprenorii ar trebui să se ducă mai întâi la bancă pentru a vedea dacă se încadrează la un credit prin programul IMM Invest, iar apoi să se înscrie pe site-ul dedicat, susține Cristian Păun, președintele Consiliului de Administrație al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM). Potrivit acestuia, unele firme au făcut asta și au creditele pre-aprobate de către bănci, acum urmând să se înscrie pe site-ul https://www.imminvest.ro/. Totuși, spune el, sunt bănci care încă nu și-au făcut produsul intern.
„Acum baza de date e goală. Nu s-a înscris nimeni în program până acum, dar te duci la bancă întâi. Vezi acolo. Acum ce faci? Stai să te înscrii pe site-ul IMM, dar nu știi care e povestea ta cu banca?”, a declarat Păun, pentru HotNews.ro.
• Nu e primul venit, primul servit. Până la urmă, procesul e atât de complex încât poți să fii primul la Fond și ultimul la bancă. Poți lucra cu o bancă care încă nu și-a început procedurile de evaluare și așa mai departe.
• Sunt bănci care încă nu au făcut produsul intern. Unele sunt mai active decât altele.
„În vinerea aia, când a căzut site-ul, le-am spus (antreprenorilor n.r.): „Mergeți la bancă și vă pre-aprobați creditul”. Banca să spună că ea, din punctul ei de vedere, poate să-i ofere acest credit”, a afirmat Păun.
• A căzut site-ul, OK, duceți-vă la bancă. Ea îți va spune dacă ești sau nu calificat. De la primele mele postări am spus: Atenție că este un credit bancar.
El crede că marți nu va cădea platforma
„Mâine (marți n.r.) antreprenorul va face doar o mică formalitate. Se va întoarce în bancă după ce-i analizăm dosarul de ajutor de stat. Noi le trimitem mesaj automat: „Vă felicităm, ați obținut avizul Fondului pentru o garanție de stat. Cu acest mesaj vă rugăm să vă îndreptați către banca către care ați optat”, a explicat oficialul FNGCIMM.
Potrivit acestuia, antreprenorii trebuie să se miște repede, nu să stea.
„Vreau să văd firme sănătoase, care au ceva în cap, vor să facă producție, să se relocheze ca activitate, nu mai merge cu turismul, Horeca, și vor să facă ceva pe lângă”, afirmă el.
Ce verifică FNGCIMM prin înregistrarea pe site
„Noi verificăm dacă s-a încadrat corect conform declarației sale (adică dacă este IMM n.r.) și cererea să fie conform încadrării sale. El nu poate să ceară ceva nefiind micro, de exemplu. Va fi o foarte mare atenție la ceea ce înseamnă companii legate. Să nu fie, de fapt, într-un grup de firme și să zică că e IMM. Tentația să zică că e mijlocie, dar ea de fapt e mică, dar vrea să ia mai mult”, explică Cristian Păun.
Citește și: