Impozitele pe proprietate: Pericolul din Ordonanța 16 / Gabriel Biriș: Cotele puteau fi stabilite de către Consiliile locale între un minim și un maxim. De acum încolo, dispare maximul
Vreau să atrag atenția asupra unui mare pericol din Ordonanța 16, care pare că nu va fi modificat în Parlament. Până acum, cotele puteau fi stabilite de către Consiliile locale între un minim și un maxim. De acum încolo, dispare maximul, a declarat avocatul Gabriel Biriș, partener Biriș Goran.
„Este minim 0,1% la rezidențial și minim 0,5% la nerezidențial”, a spus el (vedeți articolul 110 din OG 16/2022, care modifică art. 460).
- „Maxim cât? Dacă ne uităm în studiul FMI, vedem că în imensa majoritate a UAT, consiliile locale au mers pe minim la persoane fizice și pe maxim posibil la persoane juridice, în cea mai mare parte a cazurilor”.
„Am avut situații în trecut când procentul ăla de majorare de 20%, cât era atunci, a fost aplicat în cascadă, că așa înțelegeau unii. Acum 1,5 + 20%, la anu 1,8 + 20% și se ajunsese pe undeva prin Vestul țării să avem impozite de 5%”, a afirmat el.
În opinia sa, procentele par mici, dar în momentul în care vorbim de clădiri, un impozit de 5% îți dublează chiria.
“Impactul nu va fi devastator asupra proprietarilor, ci asupra chiriașilor, în mare parte IMM-uri, care plătesc pe lângă chirie și utilități, mai plătesc și impozit. Eliminarea plafonului maxim, lăsând la discreția legiuitorului local nivelul impunerii pentru companii (nu am grijă la persoane fizice, că ele votează) este un mare pericol pentru mediul de afaceri din România”, a explicat Gabriel Biriș.
Fuga de răspundere din mediul politic
„În Parlament se renunță la grila notarilor și se vor majora sumele acelea fixe prevăzute în codul fiscal în funcție de tipul clădirii. Și asta e o ipocrizie. Trebuie să înțelegem de unde vine această perpetuă alergare în jurul cozii. De la fuga de răspundere”, a afirmat el.
- „Au nevoie autoritățile locale de mai multe venituri? Bineînșeles că au. Și-au mărit și salariile, au angajat mulți oameni. Normal că au nevoie de mai multe venituri, mai ales din cele pe care se pot baza, gen impozite locale. Vor ei să majoreze impozitele? Nu, pentru că supără alegătorii.”
„Politicienii ce s-au gândit: Lasă că majorăm, dar nu noi, că ne referim la grila notarilor și toată lumea o să perceapă că din cauza notarilor. Nu s-a putut. În marea majoritate a UAT-urilor, consiliile locare merg pe cota minimă și puteau să majoreze, că de la 0,08 la 0,2% este 150% creștere. Puteau să apeleze la această decizie, dar nu au vrut. Au împins decizia la Parlament și au mărit cu 50% pentru toată lumea de la anul. E o soluție mult mai bună decât cea existentă în ordonanța 16”, a precizat Gabriel Biriș.
Citește și: