Sari direct la conținut

In 2004, fiecare roman a baut vreo 64 de litri de bere

Realitatea Romaneasca

Desi consumul de bere creste de la an la an, romanii nu ii concureaza inca pe europeni la bautul acesteia. Si, cum stim ca berea „se urca la cap”, tot pe cap de locuitor se imparte si productia. Dupa cum ne arata statisticile, fiecare roman a baut vreo 64 de litri de bere tot anul si „promite” ca va bea vreo 80 de litri prin 2007.

Oricum, suntem „cuminti” fata de nemti, care consuma anual circa

180 de litri pe cap de locuitor.

Piata berii din Romania a crescut anul acesta cu 10% mai mult decat in 2003. Astfel, in 2004, productia de bere autohtona a crescut la 14 milioane de hectolitri, valoarea totala ridicandu-se la circa 600 de milioane de euro. Potrivit Patronatului Berii (PSIPBR), in momentul de fata, consumul anual de bere pe cap de locuitor este estimat la 64 de litri.

In ciuda faptului ca productia nationala de bere a crescut, Romania, fata de celelalte tari din Europa, se numara, inca, printre ultimele la capitolul consum.

„In prezent, consumul de bere in tara este destul de scazut, dar avem motive sa credem ca pana in 2007, consumul de bere pe plan national va creste de la 64 de litri la 80 de litri pe cap de locuitor”, este de parere Vifor Versescu, presedintele PSIPBR. In Germania, de exemplu, consumul anual de bere pe cap de locuitor este de circa 180 de litri.

Potrivit Patronatului, principalele cauze care afecteaza consumul national de bere sunt puterea mica de cumparare si piata neagra a alcoolului.

Calitatea berii romanesti incepe „sa se vada” si la export

O data cu intrarea pe piata a societatilor care produc bere la standarde occidentale, cum ar fi grupul European Drinks, importul de bere in momentul de fata a devenit nesemnificativ. Cat despre export, putem spune ca „lucrurile au inceput sa se miste, dat fiind calitatea ridicata a berii romanesti”.

Principalele destinatii de peste hotare ale berii romanesti sunt Israel, Republica Moldova si Statele Unite ale Americii. Un fenomen relativ nou pe piata berii din Romania il reprezinta ascensiunea rapida a berii imbuteliate in PET-uri.

Daca in 2003 berea la PET constituia 20% din totalul productiei autohtone, anul acesta, productia de bere imbuteliata in astfel de recipiente a crescut cu 10%, berea Bürger contribuind semnificativ la acest procent. Aceasta crestere a productiei de bere la PET vine in dezavantajul celei imbuteliate in butoaie, aceasta din urma inregistrand o usoara scadere in 2004.

De asemenea, amatorii de bere bruna s-au inmultit o data cu productia acestui sortiment din ce in ce mai „gustat”. Anotimpurile joaca un rol important in productia si, respectiv, consumul de bere. In perioada aprilie-septembrie, consumul de bere creste semnificativ, in timp ce in restul anului consumul scade simtitor.

Reprezentantii Patronatului Berii semnaleaza faptul ca piata berii este influentata si de cultura legata de acest tip de produs. „In tarile din Uniunea Europeana, berea este considerata un aliment. Pentru multi dintre cetatenii acestor tari, berea mai poarta denumirea de „paine lichida”.

Consumata cu masura, aceasta bautura este aducatoare de sanatate, multi dintre romani necunoscand acest lucru. Din acest motiv, putem vorbi de o educatie a consumatorului”.

In momentul de fata, in Romania exista 24 de societati producatoare de bere, mult mai putine, comparativ cu Germania, unde activeaza peste 5.000 de firme care au mai mult de 12.000 de marci de bere.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro