Sari direct la conținut

In constructii, 40% dintre muncitori lucreaza la negru

Realitatea Romaneasca

Munca la negru pagubeste statul cu mii de miliarde de lei anual. Cele mai multe cazuri de munca fara forme legale de angajare sunt in domeniul constructiilor, a declarat Constantin Ciutacu, director in cadrul Autoritatii Nationale de Control (ANC). Aproximativ 40% dintre muncitorii din constructii lucreaza fara acte. Acestia sunt folositi si pe marile santiere, si pentru amenajarea locuintelor.

Si in statele Uniunii Europene se presteaza munca la negru, insa nu la un asemenea nivel, procentul fiind de cel mult 15%. La noi in tara un lucrator ?la negru? care este platit cu trei milioane de lei pe luna pagubeste statul cu cel putin 20 de milioane de lei intr-un an, a spus Ciutacu. Munca la negru in constructii este incurajata chiar si de populatie.

Nu putini sunt aceia care pentru a-si amenaja locuintele apeleaza la serviciile muncitorilor care lucreaza fara acte.

Foarte multi dintre cei care muncesc fara forme legale sunt intalniti in silvicultura si in agricultura. Pentru muncile in aceste sectoare, sunt foarte des folositi zilierii. Alte domenii in care proportia celor care muncesc la negru este ridicata sunt industria confectiilor, industria de morarit si panificatie si comertul.

Amenzile vor fi mai mari

Constantin Ciutacu sustine ca, pentru a ajunge si Romania la un nivel acceptabil al muncii fara forme legale, va fi intocmit un act normativ prin care sa fie majorate sanctiunile angajatorilor care folosesc astfel de forta de munca.

Inspectia Muncii, institutie subordonata Autoritatii Nationale de Control, a depistat in ultimele zece luni 4.252 de angajatori care folosesc forta de munca fara forme legale. Totodata au fost identificate si 12.767 de persoane care lucrau ilegal dintre care 5.142 de femei si 235 de tineri sub 18 ani. ¹Šaceste cazuri au fost aplicate amenzi de 81,2 miliarde de lei.

La sfarsitul lunii mai se aflau in evidenta inspectoratelor teritoriale de munca 5.120.747 de contracte individuale de munca active, cu 421.190 mai multe decat in urma cu un an. ANC pune aceasta crestere pe seama intensificarii controalelor efetuate de inspectoratele teritoriale de munca.

Acestea au mai depistat si alte nereguli printre care nerespectarea salariului minim brut pe economie.

Au fost sanctionati 390 de angajatori pentru nerespectarea dispozitiilor privind garantarea salariului minim, valoarea amenzilor in aceste cazuri fiind de 1,8 miliarde de lei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro