In rocile de sub gheata din Antarctica s-ar putea ascunde diamante
Un tip de roca ce adesea contine diamante a fost gasit in Antarctica, indicand faptul ca vastul continent inghetat, unde mineritul este interzis, ar putea fi bogat in minerale, scrie Reuters.
Desi nu au fost descoperite diamante, cercetarii sunt increzatori ca pe continentul inghetat se ascund pietre pretioase.
„Ar fi foarte suprprinzatori daca in aceste depozite de kimberlit nu ar exista diamante”, a declarat Greg Yaxley de la Universitatea Nationala Australiana de la Camberra, care a condus echipa de cercetare, intr-un interviu telefonic pentru Reuters.
Echipa de cercetatori a anuntat, intr-un studiu publicat in Nature Communications, ca a descoperit depozite de kimberlit pe coastele sud-estice ale Muntilor Meredith, parte din masivul Prince Charles din estul Antarcticii.
Kimberlitul este o roca rara in care se gasesc, adesea, diamante. Numele vine de la orasul sud-african Kimberly, care in secolul al XIX-lea a devenit centrul unei goane pentru diamante.
Asta nu inseamna ca Antarctica va vedea in curand propria goana dupa diamante. Antarctica este protejata printr-un tratat care stipuleaza ca poate fi folosita doar pentru cercetare stiintifica si a cercetarea faunei, de la pinguini pana la foci. Acordul de mediu din 1991 a interzis mineritul pentru cel putin 50 de ani.
Altele geologi se indoiesc ca descoperirea are prea multa valoare comerciala. Mai putin de 10% din depozitele de kimberlit similare sunt viabile din punct de vedere economic, a declarat pentru Reuters Teal Riley de la British Antarctic Survey, adaugand ca „este un pas mare de aici pana la minerit”.
Tratatul este obligatoriu doar pentru cei 50 de semnatari, insa este sprijinit de cateva mari puteri, inclusiv Statele Unite si China. Este de asteptat ca interdictia mineritului sa fie extins in 2041.
„Nu este probabil sa se inregsitreze o opozitie la o prelungire a acestei interdictii, in ciuda potentialei descoperiri a diamantelor pe continentul inghetat”, arata Nature Communications intr-o declaratie.
Un alt expert a declarat insa ca viitorul nu este chiar atat de clar. In Antarctica au fost descoperite aur, platina, cupru, fier si carbune. Iar diamantele sunt exploatate in prezent in unele dintre cele mai reci zone din nordul Canadei si din Siberia.
„Nu stim ce punct de vedere privind mineritul vor avea partile semnatare ale Tratatului dupa 2041 sau ce tehnologii ar putea exista, care sa faca viabila economica extractia de minerale din Antarctica”, a declarat Kevin Hughes de la Comitetul Stiintific pentru Cercetari Antarctice.
Riley a aratat ca exista o linie fina intre cartografierea geologica si prospectarea pentru minerit. Rusia, Ucraina si China sunt cateva dintre tarile care in ultimii ani si-au intensificat eforturile de topografiere a Antarcticii.
Mai mult de atat, cererea pentru diamante este de natura sa depaseasca, in urmatorii ani, oferta. Minele noi rar reusesc sa asigure necesarul de diamante pentru bijuteriile de tip occidental cerute de tari nou imbogatite, precum Chinna. Ultima descoperire majora a fost mina Murrow, a gigantului minier Rio Tinto, in Zimbabwe in 1997.
Diamantele se formeaza sub o caldura si o presiune imense, in roca topita din mantaua Pamantului. Milioane de ani mai tarziu, acestea sunt aduse la suprafata de eruptii puternice si se pastreaza in distinctive formatiuni de roca vulcanice numite kimberlite.
Depozitul de kimberlite este, totodata, o confirmare a procesului de deriva a continentelor. Regiunea de estul Antarcticii a fost odata o parte a unui supercontinent cunoscut sub numele de Gondwana, conectat cu actuala Africa si Indie, zone in care se gasesc, de asemenea, kimberlite.