Sari direct la conținut

In urma sesizarilor „Ziarului Studentesc” la institutiile superioare, UBB renunta la taxa aberanta pentru infiintarea firmei

Buna ziua, Ardeal

Rectoratul UBB a decis imediat dupa aparitia in ?Ziarul Studentesc? a anchetei in care era dezvaluita taxa aberanta de 15 euro solicitata pentru eliberarea unei adeverinte care sa ateste statutul de student, sa elibereze toate adeverintele respective in regim gratuit. Celor carora au platit pentru a li se elibera adeverinta li se vor returna banii.

Fiecare decanat a primit o copie a adresei semnate de secretarul-sef al UBB, in care se recunoaste ca solicitarea taxei nu are nici un fundament legal.

Prefectul studentilor, Bogdan Gaurean, a recunoscut ca taxa este ilegala, adaugand insa ca ?unii decani au tendinta de a interpreta actele in favoarea universitatii, pentru a face bani?. Intre timp, Ministerul Educatiei si Cercetarii a dispus inceperea unei anchete care sa elucideze contextul in care UBB a decis sa ceara 15 euro pentru adeverinte.

Totodata, presedintele Autoritatii Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii a trimis o sesizare rectorului UBB, Nicolae Bocsan, in care solicita eliminarea taxei instituite abuziv de universitate. Ambele masuri au venit la sesizarea ?Ziarului Studentesc?.

„Taxa nu e legala, asta e foarte clar”

„Lucrurile sunt destul de greu de manageriat. La adapostul autonomiei universitare se iau tot felul de decizii care lezeaza studentii”, a recunoscut purtatorul de cuvant al MInisterului Educatiei. Ministerul nu poate lua insa nici o masura coercitiva impotriva UBB tocmai din cauza acestei autonomii universitare.

„E o decizie a senatului UBB pe care ministerul nu o poate contesta, dar nici o alta universitate nu a gasit de cuviinta sa procedeze astfel”, a mai declarat Tomoni, adaugand ca in acest caz ar trebui sa se sesizeze studentii senatori. ?Nu e o decizie in interesul studentilor?, a recunoscut purtatorul de cuvant.

Comisia pentru Invatamant Superior din cadrul ministerului de resort a decis sa demareze o ancheta in care sa elucideze contextul in care UBB a decis sa solicite 15 euro pentru adeverintele de student necesare infiintarii unei firme, pe care alte universitati le elibereaza gratuit.

Ancheta a venit la sesizarea ?Ziarului Studentesc?, care a atras atentia asupra acestui abuz al UBB inclusiv ministrului de resort, Alexandru Athanasiu. Directia Generala de Invatamant Superior (DGIS) din cadrul ministerului s-a multumit insa sa constate existenta acestei taxe si sa declare autonomia universitara, care permite UBB sa impuna ce taxe doreste.

Potrivit raspunsului oficial remis redactiei de catre directorul general al DGIS, Ioan Ianos, UBB ?este singura institutie care poate diminua valoarea taxei in discutie, printr-o decizie a senatului universitar?. Dupa cum s-a vazut insa, pentru anularea taxei nu a fost nevoie de o astfel de decizie.

Ianos a declarat totodata ca adeverinta de student pentru infiintarea unei firme necesita consultarea arhivei UBB, cu toate ca, asa cum a recunoscut si Gaurean, o astfel de masura nu este necesara iar adeverinta poate fi eliberata pe baza carnetului de student, in urma unei cereri scrise.

Directorul general al DGIS a recunoscut, totodata, citand un fax remis de conducerea UBB, ca taxa este incasata in conformitate cu capitolul IV, alin. 4 al Hotararii Senatului 3327 din martie anul trecut, asa cum am aratat, de altfel, in numarul trecut al ?Ziarului Studentesc?

ANIMMC vrea eliminarea taxei

Presedintele Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie, Eugen Ovidiu Chirovici, a solicitat, la randul sau, intr-o adresa remisa rectoratului Universitatii Babes-Bolyai, sa reanalizeze taxa de 15 euro impusa studentilor care vor sa-si deschida o afacere.

Astfel, intr-o scrisoare remisa rectorului UBB, Nicolae Bocsan, Chirovici a solicitat reducerea sau chiar eliminarea taxei de 15 euro impusa studentilor.

„In conditiile in care, potrivit datelor statistice existente la nivelul anului 2002, ponderea participarii tinerilor din Romania la activitatile economice in calitate de lucratori pe cont propriu sau patroni se pastreaza la un nivel redus, fara evolutii semnificative fata de anii anteriori (1% dintre tineri incep o afacere pe cont propriu), fiind sub media tarilor membre ale Uniunii Europene,

Hotararea Guvernului nr. 166/2003 privind acordarea unor facilitati fiscale studentilor care doresc sa infiinteze o afacere proprie are menirea de a stimula tinerii cu spirit intreprinzator de a initia o afacere (…) In acest sens, avand in vedere sesizarile primite la sediul Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie cu privire la prevederile punctului 4 al capitolului IV din hotararea Senatului Universitatii Babes-Bolyai nr. 3352 din 24 martie 2004 (…), va rugam sa aveti amabilitatea de a reanaliza, in limita autonomiei universitare, prevederile respective in sensul reducerii si chiar eliminarii taxei respective?, se arata in adresa remisa rectoratului de catre presedintele ANIMMC.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro