Sari direct la conținut

In urmatoarele trei luni, managerii estimeaza o scadere a activitatii din constructii

HotNews.ro

Pentru urmatoarele trei luni, volumul productiei din constructii va inregistra o tendinta de scadere, in raport cu cele trei luni anterioare. Aceasta este una dintre estimarile managerilor societatilor comerciale, regasite in cadrul anchetei de conjunctura desfasurata in luna noiembrie a anului 2005, de catre Institutul National de Statistica (INS) si data publicitatii marti.

Potrivit estimarilor managerilor societatilor comerciale, exprimate in luna noiembrie 2005 in cadrul anchetei de conjunctura a INS, pentru urmatoarele trei luni, se estimeaza o crestere a activitatii din industrie, comertul cu amanuntul si servicii comparativ cu cele trei luni anterioare. Spre deosebire de aceste sectoare, in constructii se va inregistra o tendinta de scadere a activitatii.

Astfel, in constructii, managerii estimeaza o tendinta de scadere a volumului productiei din acest sector (sold conjunctural -30%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -18).

In perioada urmatoare, cresterea preturilor lucrarilor de constructii (sold conjunctural +25%) va fi comparabila cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +26%). In acelasi timp, managerii estimeaza si diminuarea numarului de salariati, soldul conjunctural pe total activitate fiind de -24%.

Volumul productiei din industria prelucratoare va avea o tendinta pozitiva, (sold conjunctural +13%). In perioada urmatoare, preturile produselor industriale vor creste (sold conjunctural +16%), dar cu o intensitate mai mica fata de estimarile din luna precedenta (sold conjunctural +19%).

In privinta numarului de salariati, din acest sector, acesta va avea in continuare o tendinta de usoara scadere (sold conjunctural -8%), comparabila cu cea din luna octombrie (sold conjunctural -8%).

In sectorul comertului cu amanuntul, pentru perioada urmatoare, managerii estimeaza o mentinere a tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate, acest fapt fiind influentat si de factorul sezonier, specific sarbatorilor de sfarsit de an (sold conjunctural +31%).

Potrivit estimarilor managerilor care au raspuns anchetei din luna noiembrie, situatia economica va fi mai buna pentru 36% dintre cei care si-au exprimat opiniile si va fi aproximativ aceeasi pentru 55%. Numai 9% dintre repondenti prevad o scadere.

Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna noiembrie 2005, un sold conjunctural pozitiv (+26%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +24%). Volumul marfurilor din import va ramane aproape la acelasi nivel cu cel al comenzilor din perioada precedenta (sold conjunctural +10%).

Conform rezultatelor INS, nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii). In urmatoarele trei luni, preturile de vanzare cu amanuntul vor creste (sold conjunctural +24%).

Angajatorii din acest sector economic estimeaza pentru perioada urmatoare, o tendinta de usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (sold conjunctural +7%).

In sectorul servicii, managerii estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +14%). Situatia economica din sectorul de servicii a crescut in ultimele trei luni (sold conjunctural +23%).

In opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea o evolutie ascendenta. Cresteri mai semnificative se remarca in domeniul activitatilor anexe si auxiliare de transport (sold conjunctural +25%), urmate de transporturile terestre (sold conjunctural +20%) si sectorul de selectie si plasarea fortei de munca (sold conjunctural +15%).

Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati (+87% din opinii).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro