Sari direct la conținut

Incalzirea globala: SUA au inregistrat cea mai calduroasa primavara, la Mecca a plouat la 43 de grade Celsius

HotNews.ro

Meteorologii americani au anuntat ca aceasta primavara a fost cea mai calduroasa inregistrata vreodata in Statele Unite, scrie Slate.fr. In acelasi timp, autoritatile saudite au precizat ca la Mecca a plouat, in ciuda unei temperaturi de 43 de grade Celsius, inregistrandu-se astfel cea mai calda ploaie din istoria planetei.

Chiar daca trebuie facuta diferenta intre meteorologie si climat, revista Rolling Stones consacra un amplu articol cifrelor ingrijoratoare legate de incalzirea globala. Cel mai ingrozitor lucru este, potrivit celebrei revista, dezinvoltura guvernelor in fata acestor date.

Rio + 20 (Conferinta mondiala a Natiunilor Unite asupra dezvoltarii durabile) s-a incheiat in 22 iunie. O saptamana mai tarziu, banchiza arctica a inregistrat cel mai redus nivel inregistrat vreodata la acea data.

Cu toate acestea, rezultatul summitului a fost catastrofal. Statele Unite, responsabile pentru 40% din emisiile mondiale de dioxid de carbon, nu au acceptat concesii drastice.

Singura decizie a fost mentinerea cresterii temperaturii mondiale sub 2 grade Celsius. Or, pana in prezent, temperatura medie a planetei a crescut cu mai putin de 0,8 grade, provocand consecinte care par grave: o treime din gheata arctica a disparut, oceanele sunt cu 30% mai acide.

Pentru a ramane sub pragul de 2 grade Celsius, ar trebui emise mai putin de 565 gigatone de dioxid de carbon in urmatorii 40 de ani. Analistii au calculat insa ca ansamblul rezervelor de combustibili fosili utilizati de intreprinderi ar trebui sa emita pana la 2.795 gigatone, de cinci ori mai mult decat masa maximala autorizata.

Potrivit The Examiner, 70% dintre americani cred acum in incalzirea climatica, in ciuda unei campanii de dezinformare duse de anumite intreprinderi incepand cu anii 1990.

Michael E. Mann, un specialist in problemele climatului si laureat al premiului Nobel, explica: “In conditiile in care functionarea schimbarilor climatice devine din ce in ce mai clara si mai bine inteleasa, campania de dezinformare a celor care neaga dovezile stiintifice asupra climatului devine tot mai dura si mai murdara”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro