Incurcatele cai ale tehnologiei
Două știri venite la mică distanță una de cealaltă: prima, că Microsoft a lansat o versiune de Outlook pentru Android (cea pentru IOS urmează să apară, dacă nu cumva a apărut între timp). O a doua, provenind de pe blog-ul Wall Street Journal, susține că Microsoft intenționează să devină acționar minoritar la Cyanogen.
Pentru cei care nu urmăresc domeniul, Cyanogen întreține o variantă separată a sistemului de operare Android. Acesta este un sistem Open Source, însă Google se folosește de controlul pe care îl are asupra codului ( pentru că ei plătesc programatorii) în așa fel încât să își promoveze propriile strategii: prezentarea aplicațiilor proprii ca primă optiune ( de exemplu, Gmail, Google search, Google Maps, YouTube) ; de asemenea integrarea de cod proprietar adiacent în telefoanele dezvoltate cu fabricanții de hardware și alte diverse metode de a monetiza produsele companiei.
Microsoft are însă propriile servicii de oferit; unele destul de puternice ( serviciul de mail a fost multă vreme preferatul mediului Enterprise și probabil încă mai este) altele menținute mai mult pentru a împiedica „fidelii” să meargă la concurență, ca serviciul de căutare Bing, care nu reușește să își găsească suflul după tot felul de strategii și rebrand-uiri.
Într-un fel, am putea să interpretăm această direcție ca pe o recunoaștere a eșecului Windows Phone; rămâne de văzut dacă va fi așa sau nu. Totuși, decizia lor este mai degrabă rațională: lansarea Outlook pentru Android ar putea însemna o încercare de recâștigare a clienților de business care are șanse de succes.
Eu personal nu cred, așa cum era la modă anii trecuți, că device-urile mobile vor înlocui vreodată computerul. Sunt însă anumite aplicații, printre care e-mail-ul, comunicațiile în general , unde smartphone-ul a devenit important. Nu a înlocuit computerul, dar sunt folosite împreună într-un fel de simbioză. Utilizatorul, din ce în ce mai mobil, primește mesaje pe telefon ( nu are nevoie să scoată laptopul din geantă) ; dacă e nevoie de un răspuns scurt, folosește tot smartphone-ul; dacă e ceva de elaborat, se așează la computer. Acest mod de lucru a fost cumva consacrat de Gmail, chiar dacă putem spune că era posibil și înainte ( am avut eu însumi telefon cu Windows 6 sincronizat la Microsoft Exchange, cred că Gmail nici nu exista pe atunci. Însă din considerente de oportunitate, nu a devenit atunci un trend)
Că acum Android domină piața smartphone este un fapt, și probabil Microsoft procedează foarte bine că se adaptează realității. Am mai scris cu ocazia plecării lui Balmer că mă aștept ca deciziile strategice să fie de acum mult mai raționale. Fondatorii companiei au revoluționat odată lumea IT; deciziile lor au fost totdeauna bazate pe această ambiție de a fi deschizători de drumuri în toate domeniile. Acum însă avem o conducere „normală”, preocupată doar de maximizarea profitului și bucurarea investitorilor.
În treacăt fie vorba, am „încercat să încerc” noul Outlook pentru Android ( care e un preview) pe serverul la care lucrez de ceva ani, care ar trebui să fie compatibil cu Active Sync, tehnologia folosită de Microsoft pentru „push e-mail” în Exchange. La mine nu a funcționat, posibil să fie ceva legat de certificate, opțiunile de depanare sunt inexistente în această versiune. Dar probabil că în versiunile următoare va funcționa, fiind vorba de un preview nu am mari pretenții.