Indemnizatiile parlamentarilor ar putea fi marite. Florin Iordache (PSD), vicepresedintele Camerei Deputatilor: Majorarea se va aplica odata cu legea salarizarii unitare
Indemnizatiile parlamentarilor ar putea fi majorate, chiar dublate, incepand cu data de 1 decembrie, data la care ar intra in vigoare si legea salarizarii unitare, a declarat vineri vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), intr-o interventie la Realitatea TV.
Iordache a declarat ca este normal sa se majoreze si indemnizatiile parlamentare odata cu majorarea salariilor inaltilor demnitari prin ordonanta si a bugetarilor prin legea salarizarii.
Intrebat cu cat ar putea creste, acesta a precizat ca inca nu se stie, putand fi vorba de o crestere cu 60% pana la 100%. Legea privind majorarea indemnizatiilor parlamentarilor nu a intrat inca in dezbatere publica.
„Putem discuta de o indemnizatie decenta, atata timp cat cresc salariile in administratie. Acum discutam de 5300 lei (indemnizatie lunara – n.r.),normal ca toata lumea doreste o anumita reasezare. Daca discutam de salariul minim e foarte mare, daca discutam despre nivel european este foarte mica. Daca ne uitam la salariile magistratilor, membrilor executivului, trebuie sa discutam si de salariile demnitarilor”, a declarat Iordache.
Precizarile lui Iordache vin dupa ce deputatul Daniel Fenechiu, presedintele Partidului National Democrat, a declarat ca se vorbeste despre o majorare de pana la 9000 de lei net a indemnizatiilor parlamentarilor, care ar urma sa se aplice chiar din 1 septembrie.
„Inca din momentul in care au aparut primele informatii despre noua Lege a salarizarii bugetare, s-a discutat despre faptul ca, urmare a acestei majorari de lefuri in sistemul public, printre beneficiari vor fi si parlamentarii. Sumele avansate la data respectiva, cand a fost lansat in zona de discutii, fiind presedintele Romaniei – undeva la 20.000, iar parlamentarii – undeva la 13-14.000, extrem de aproape de ministri. Ulterior, pe parcursul trecerii timpului, n-au mai existat foarte multe informatii despre aceste majorari pana in momentul in care a aparut ordonanta de urgenta prin care au fost majorate salariile la primii 48 de oameni in stat. La acea data, circula printre parlamentari informatia ca s-au modificat intr-o oarecare masura datele problemei, ca parlamentarii nu vor mai primi indemnizatii la nivelul ministrilor, indemnizatia parlamentarilor urmand sa fie circa 9.000 de lei net, urmand ca aceasta majorare sa se aplice de la 1 septembrie. Nu am nicio indoiala ca, in urmatoarea sesiune parlamentara, odata cu Legea salarizarii in sistemul public, vor fi majorate toate indemnizatiile. Deci nu am niciun dubiu ca vor fi marite si lefurile parlamentarilor”, a declarat Fenechiu, potrivit Realitatea.net.
- Citeste aici proiectul legii salarizarii unitare, prin care salariile bugetarilor vor creste cu circa 70%, in trei etape – 2015, 2016 si 2017, potrivit proiectului noii legi a salarizarii, a declarat marti ministrul Muncii, Rovana Plumb.
Pe de alta parte, reprezentantii guvernului au declarat ca aplicarea noii legi a salarizarii depinde de Codul fiscal, care a fost retrimis in Parlament de presedintele Klaus Iohannis, la sfarsitul saptamanii trecute.