Sari direct la conținut

Inflația din zona euro scăzut mai mult decât se așteptau experții, trasă în jos de ieftinirea puternică a energiei / Însă nu toate cifrele arată bine

HotNews.ro
Inflatie in zona euro, Foto: ANP / ddp USA / Profimedia
Inflatie in zona euro, Foto: ANP / ddp USA / Profimedia

Rata anuală a inflației în zona euro a scăzut în iunie mai mult decât estimau analiștii, coborând la 5,5%, după 6,1% în mai, datorită unei scăderi puternice a prețurilor la energie, a anunțat vineri Eurostat, potrivit AFP. Cifra este ușor mai bună decât așteptările analiștilor consultați de Bloomberg, care se așteptau la o rată de 5,6%.

Nu toate cifrele arată bine, în condițiile în care creșterea prețurilor de consum rămâne deosebit de mare în cazul alimentelor (11,7%), potrivit datelor detaliate ale biroului european de statistică.

Inflația rămâne cu mult peste ținta de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană (BCE), care a majorat succesiv ratele sale cheie în încercarea de a o limita.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a lăsat să se înțeleagă marți că instituția va majora din nou ratele la ședința de politică monetară din iulie, după ce a făcut deja acest lucru în iunie.

„Munca noastră nu s-a încheiat. Cu excepția cazului în care există o schimbare semnificativă în perspectivele noastre, vom continua să creștem ratele în iulie”, a declarat aceasta.

Inflația s-a redus aproape la jumătate față de nivelul record din octombrie

Inflația crescuse ușor la 7% în aprilie (+0,1 puncte), întrerupând o serie de cinci scăderi lunare consecutive. Dar și-a reluat tendința de scădere începând cu luna mai.

Ea atinsese un nivel record în octombrie 2022, de 10,6% în ritm anual, după un an și jumătate de creștere neîntreruptă, accelerată de războiul din Ucraina, în contextul redresării economice post-Covid.

În iunie, indicele prețurilor de consum s-a relaxat datorită unei scăderi de 5,6% în ritm anual a prețurilor la energie (combustibil, electricitate, gaze etc.), după o scădere de 1,8% în mai.

Principala contribuție la inflație provine acum din prețurile alimentelor (inclusiv alcool și tutun), care au crescut cu încă 11,7% în iunie, deși într-un ritm mai lent decât în mai (+12,5%).

În mod similar, creșterea prețurilor bunurilor industriale (cu excepția energiei) a încetinit ușor în iunie (+5,5%, după 5,8% în mai). În schimb, creșterea prețurilor serviciilor s-a accelerat la 5,4%, după 5% în mai.

Dintre cele 20 de țări care împart moneda unică, Luxemburg (1%), Belgia (1,6%) și Spania (1,6%) au înregistrat cele mai mici rate ale inflației în iunie, potrivit Eurostat.

Indicele prețurilor de consum s-a temperat cu 0,7 puncte în Franța, la 5,3% în ritm anual. În Germania, pe de altă parte, inflația a accelerat din nou în iunie, ajungând la 6,8% (+0,5 puncte). Cea mai mare rată a fost înregistrată în Slovacia (11,3%), înaintea Estoniei (9%).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro