Sari direct la conținut

Inflația era scăzută în perioada etalonului aur / Mugur Isărescu: Unde se regla economia? În șomaj, crize sociale, se închideau fabrici. Așa au apărut și marxismul și Lenin

HotNews.ro
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Foto: AGERPRES
Mugur Isarescu, Guvernatorul BNR, Foto: AGERPRES

Stabilitatea prețurilor, în anul 1900, nu exista între funcțiile băncilor centrale, povestește Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. „Inflația era scăzută și venea din funcționarea etalonului aur. Nu se ocupau băncile centrale de stabilitatea prețurilor”, a spus el.

Potrivit acestuia, de la 1820 după Napoleon de când s-a introdus etalonul aur și până la primul război mondial a fost aproape același nivel (inflația n.r.), în sus și în jos.

„Unde se regla economia? În șomaj, crize sociale, se închideau fabrici. Așa a apărut și marxismul, așa a apărut și Lenin: în probleme sociale”, a afirmat Isărescu.

  • „Să nu uităm că Budensbank are acum numai funcția de stabilitate a prețurilor pentru că Germania a trăit hiperinflația model.”
  • „În 1923, când cu reparațiile de război germane, a apărut bancnota cu 24 de zerouri. Poate cineva să o pronunțe? Cumpărai o pâine dimineața și seara o felie, iar a doua zi trebuia să faci troc.”

„Când treci ca națiune printr-un asemenea șoc, câteva generații rămân cu ideea că funcția principală a băncii centrale trebuie să fie inflația. Când inflația s-a inflamat după căderea sistemului Bretton-Woods, bineînțeles că majoritatea țărilor, inclusiv FED s-a îndreptat spre țintirea inflației ca funcție principală, dar este o mișcare în istorie. Istoria merge după cicluri lungi. Suntem și acum la începutul unui ciclu. Nu știu unde se va ajunge”, a mai afirmat Mugur Isărescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro