Inflația industrială s-a redus în august / Totuși, sunt creșteri mari la fabricarea produselor farmaceutice și la serviceuri auto
Preţurile producţiei industriale pe total (piaţa internă şi piaţa externă) au scăzut cu 3,3%, în august 2023 comparativ cu aceeași lună a anului trecut, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Se observă scăderi mari în ceea ce privește extracția petrolului brut și a gazelor naturale de 39,1%, fabricarea produselor de cocserie de 15,09%, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice de 14,39%, industria metalurgică de 14,3%.
În schimb, remarcăm creșteri de prețuri la fabricarea produselor farmaceutice de 23%, distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare de 19,5%, fabricarea băuturilor de 18,4%, serviceuri auto de 12,3%, fabricarea hainelor de 10,59%.
Prețurile de producție sunt adesea considerate de economiști ca un indicator principal al direcției în care se îndreaptă inflația peste câteva luni.
Acesta este un semnal bun pentru buzunarele fiecăruia dintre noi, semnalând faptul că în perioada care urmează prețurile la raft ar urma aceeași tendință, ceea ce ar putea face ca BNR să nu mărească dobânda-cheie în perioada următoare.
Prețurile producției industriale reprezintă un indicator cheie pentru măsurarea inflației, dar și pentru determinarea deflatorului PIB (creșterea economică reală se calculează prin împărțirea PIB-ului nominal la un indice dat de acest deflator). Cu cât IPPI este mai redus, cu atât PIB va fi mai mare în termeni reali.
Cel mai probabil, vom vedea creșteri mari dacă pachetul de măsuri fiscale pe care și-a asumat Guvernul Ciolacu răspunderea va fi publicat în Monitorul Oficial și va începe să producă efecte. Vorbim de creșteri de taxe și de introducerea unora noi. Acum este la Curtea Constituțională.