Sari direct la conținut

ING Bank: Companiile s-au reorientat catre imprumuturile in valuta dupa implementarea de facto de catre BNR a unui curs fix

HotNews.ro

Companiile s-au reorientat de la inceputul acestui an catre imprumuturile in valuta, in detrimentul celor in moneda nationala, ca urmare a dobanzilor mari la creditele in lei si a implementarii de facto de catre banca centrala a unui curs de schimb fix, arata analistii ING Bank intr-un raport publicat miercuri. Acestia avertizeaza ca riscul valutar este astfel ignorat din nou atat de companii, cat si de autoritatea monetara, desi pe moment pare o afacere buna.

„Avand in vedere ca dobanzile la lei sunt inca semnificativ mai mari decat cele la euro, iar BNR implementeaza de facto un regim de curs fix, companiile s-au reorientat rapid dinspre imprumuturile in lei catre cele in valute forte”, se arata in raport.

In luna iulie, creditul in valuta, exprimat in euro, a crescut cu 0,6% comparativ cu luna anterioara, in vreme ce rata anuala de crestere s-a temperat de la 3,5% la 2,4% ca urmare a efectullui de baza. Pentru perioada urmatoare, analistii ING se asteapta ca rata anuala de crestere sa treaca in teritoriu negativ.

Imprumuturile in valuta contractate de populatie au continuat sa scada, insa reprezentantii institutiei se asteapta la o usoara crestere in luna urmatoare ca urmare a programului Prima Casa. Acestia avertizeaza ca acest program favorizeaza din nou creditarea in euro si expunerea la riscul valutar, considerate ingrijoratoare pentru urmatorii ani atat pentru sectorul bancar, cat si pentru populatie.

„Avand in vedere garantia oferita de stat, sectorul bancar nu ar trebui sa aiba probleme mari, insa ar putea exista din nou presiuni pentru un deficit bugetar mai mare”, se mai arata in raport.

Soldul creditelor acordate populatiei si firmelor a scazut in luna iulie cu 0,1% fata de luna anterioara, pana la 197,90 miliarde de lei, potrivit datelor publicate marti de BNR. Ritmul anual de crestere a creditarii s-a temperat fata de luna anterioara, de la 15,9% la 10,8%.

Astfel, la sfarsitul lunii iulie, creditul in lei a scazut cu 1,2% fata de luna anterioara, in timp ce creditul in valuta a crescut cu 0,7%. Exprimat in euro, avansul creditului in valuta a fost de 0,6%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro