Sari direct la conținut

ING: Nevoile de finantare ale MFP au ajuns sa depinda considerabil de operatiunile repo ale BNR

Dan Popa's Weblog

“Pare putin probabil ca banca centrala sa nu organizeze o operatiune repo in urmatoarele sedinte avand in vedere ca nevoile de finantare ale MFP au ajuns sa depinda considerabil de aceste operatiuni de injectie a lichiditatii iar ruperea tiparului de organizare a acestora ar pune presiuni asupra cererii pentru instrumentele emise de MFP”, se arata intr`un raport al ING.

Potrivit documentului, un salt semnificativ al ratelor de dobanda cu scadente mai lungi pare putin probabil in urmatoarele sedinte, insa tensiunea actuala poate persista si va mentine probabil ratele de dobanda pe termen scurt la nivelul actual. “Desi intentiona sa vanda certificate de trezorerie 6M in valoare de 1mld RON, MFP a emis ieri instrumente in valoare de peste 2mld RON la un randament maxim de 11,24%. Noi ne asteptam ca acesta nu va plati randamente peste 11% insa se pare ca MFP a optat pentru atragerea unei cantitati mai mari de lichiditate”, se mai arata in documentul citat. Cat priveste evolutia leului, economistii ING Bank spun ca in cazul in care indicii bursieri vor reusi sa mentina cresterile initiale este posibil ca leul sa castige o parte din terenul pierdut ieri. “Cu toate acestea, dinamica perechii va fi probabil influentata de publicarea indicatorului de incredere din mai privind economia Germaniei, cat si de datele economice privind productia industriala din SUA din aceeasi luna”, conchid ei.

Ratele de dobanda pe termen scurt au ramas la 9,5/10% in sedinta de luni. Banca centrala nu a organizat o operatiune repo, desi o operatiune similara in valoare de 2,5mld RON ajungea la scadenta. Aceasta impreuna cu deprecierea monedei nationala se pare ca au indus o presiune ascendenta asupra ratelor de dobanda cu scadente mai lungi. Pe piata FX swap randamentele 1M au fost tranzactionate in jurul nivelului de 10%, in timp ce 3M au depasit 10,50%.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro