Sari direct la conținut

Initiativa unor agenti imobiliari din Bucuresti pentru reducerea numarului de litigii: Folosirea de contracte standardizate la tranzactii

HotNews.ro
Contract standardizat, Foto: ABI
Contract standardizat, Foto: ABI

Bucurestenii interesati sa cumpere, sa vanda sau sa inchirieze o proprietate imobiliara prin intermediul unui agent imobiliar, pot cere mai nou contracte standardizate, pe hartie autocopiativa si in conformitate cu legislatia in vigoare. Initiativa apartine Asociatiei Brokerilor Imobiliari (ABI), care are circa 50 de agenti acreditati in Capitala, si unei case de avocatura, care incearca astfel sa recapete increderea clientilor si sa reduca numarul de litigii in care erau implicati agentii imobiliari.

Asociatia in cauza, infiintata in acest an, activa momentan doar in Capitala si care numara circa 50 de brokeri imobiliari a realizat impreuna cu casa de avocatura Coltuc un set de contracte standardizate, pe hartie autocopiativa, exact cum sunt cele folosite de avocati, pentru a asigura o garantie juridica suplimentara in cazul tranzactiilor imobiliare. Documentele sunt conforme si cu legile din domeniu, inclusiv cu Ordonanta 174/2008 care se refera la protectia consumatorilor in domeniul imobiliar.

Aceste contracte nu sunt obligatorii pentru membrii ABI, dar asociatia sustine ca „ele sunt folosite de toti brokerii imobiliari acreditati de asociatie pentru ca toti au inteles utilitatea si corectitudinea lor”. In acelasi timp, actele pot fi obtinute si folosite doar de brokerii imobiliari acreditati de ABI.

  • Initiativa pentru reducerea numarului de litigii pe piata imobiliara

„ABI isi propune prin acest concept complex de asigurare juridica sa profesionalizeze piata tranzactiilor imobiliare si sa duca la micsorarea numarului litigiilor dintre brokeri si clientii lor. In plus, vrem ca cei care apeleaza la brokerii membrii ABI sa aiba garantia ca au parte de servicii profesionale si corecte din punct de vedere legal”, a declarat Dragos Vilceanu, presedinte ABI.

Vilceanu spune ca noile contracte precizeaza acum nivelul exact al comisionului brokerului imobiliar, daca sunt sau nu clauze de exclusivitate si nivelul estimativ al costurilor totale pentru clienti.

„Inainte nu era specificat in mod expres nivelul maxim al comisionului datorat agentului imobiliar. Apoi nu era specificat expres daca contractul este de exclusivitate sau nu si existau multe capcane din aceasta cauza si se ajungea la procese. (…) Contractul mai are acum si o casuta in care brokerul trebuie sa mentioneze nivelul estimativ al costurilor. Se trezea clientul ca are o suma de 50.000 de euro aprobata de la banca sa-si ia o garsoniera si in practica au fost multe cazuri in care omului nu i s-a spus in scris ca pe langa aceasta suma trebuie sa mai aiba inca 5000 euro, pentru agent si notar si alte costuri, fapt pentru care se ajungea la litigii”, a mai precizat Vilceanu.

  • ABI se lauda si cu o comisie de etica interna, unde pot fi reclamati agentii care comit nereguli

Pentru inceput, initiativa este doar la nivelul ABI si deci doar in Bucuresti, dar presedintele asociatiei a mai precizat ca sunt deja cereri si din provincie din partea unor brokeri care vor sa se acrediteze.

De asemenea, ABI a mai anuntat infiintarea si unei Comisii de etica si litigii la nivelul asociatiei, care va supraveghea aplicarea intocmai a contractelor si respectarea codului etic al asociatiei si standardului imobiliar european. Clientii nemultumiti de conduita unui agent acreditat al agentiei se pot adresa astfel acestei comisii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro