INS va recalcula PIB-ul pe 2013
Institutul National de Statistica (INS) va recalcula Produsul Intern Brut (PIB) pentru anul 2013 conform noii metodologii a Uniunii Europene (UE) ESA 2010, potrivit presedintelui INS, Tudorel Andrei, citat de Agerpres. „Vor fi o serie de schimbari la nivelul valorii PIB pentru 2013. Aceste schimbari nu se datoreaza unor inadvertente introduse de statistica, ci exclusiv aplicarii noii metodologii”, a declarat joi, la o conferinta, Tudorel Andrei, care a subliniat ca INS va trebui sa deruleze o campanie atenta si corecta pentru a comunica aceste eventuale diferente de PIB utilizatorilor de date statistice.
UE a schimbat recent metodologia de calcul a PIB, pornind de la faptul ca, in ultimii 20 de ani, au avut loc schimbari majore care au impact in economie – cresterea rolului tehnologiei informatiei, al activelor intangibile, proprietatii intelectuale si serviciilor.
Principala modificare introdusa de ESA 2010 este ca sumele pentru cercetare si dezvoltare vor fi considerate investitii si nu cheltuieli curente. De asemenea, cheltuielile pentru echipamentele militare vor fi considerate drept investitii.
Potrivit executivului comunitar, ca urmare a acestei modificari datele privind cresterea PIB-ului Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Poloniei si Romaniei vor cu mai mari cu zero pana la un punct procentual. Cea mai mare revizuire este asteptata in cazul Finlandei si Suediei, al caror PIB ar putea fi revizuit cu patru pana la cinci procente din PIB.
La randul sau, Comisia Europeana subliniaza ca impactul modificarii este unul diferit in randul statelor membre in primul rand din cauza variatiilor care exista intre state membre cand este vorba de cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare.
Romania a consemnat cea mai mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul patru din 2013, atat comparativ cu precedentele trei luni cat si cu perioada octombrie-decembrie 2012.
Datorita unei cresteri economice trimestriale de 1,7%, Romania este lider in UE, urmata de Cehia (1,6), Lituania (1,2%), Marea Britanie, Olanda si Letonia (toate cu 0,7%). Potrivit Eurostat, in perioada octombrie-decembrie 2013, expansiunea economiei zonei euro a accelerat la 0,3%, dupa un avans de 0,1% in trimestrul precedent, iar Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,4%, dupa o expansiune de 0,3% in trimestrul trei din 2013.
Comparativ cu perioada similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 5,1%, cel mai semnificativ avans atat din zona euro cat si din Uniunea Europeana, fiind urmata de Letonia (3,6%), Lituania (3,3%), Ungaria si Marea Britanie (ambele cu 2,8%).
Cel mai semnificativ declin s-a inregistrat in Cipru (minus 5,3%), Grecia (minus 2,6%), Finlanda (minus 1,4%) si Italia (minus 0,8%).
In schimb, economia zonei euro a inregistrat o crestere de 0,5% in trimestrul patru din 2013, dupa un declin de 0,3% in precedentele trei luni, in timp ce PIB-ul UE a inregistrat un avans de 1% in perioada octombrie-decembrie 2013, fata de o expansiune de 0,2% in precedentele trei luni.
Totodata, pe ansamblul anului trecut economia Romaniei a crescut cu 3,5%, arata estimarile INS.
Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat anul trecut un declin de 0,4%, in timp ce Uniunea Europeana a inregistrat o crestere de 0,1% in 2013.
La inceputul anului 2013, Vergil Voineagu a fost demis din functia de presedinte al INS din cauza unor erori la calculul PIB pentru anul 2011.
INS a revizuit in scadere cu aproximativ 20 miliarde de lei PIB pentru 2011, fapt ce a pus Guvernul in fata problemei reducerii cheltuielilor bugetare prevazute pentru 2013 cu aproape 1 miliard de lei pentru incadrarea in tinta de deficit stabilita.
La acel moment, INS a precizat insa ca aplica metodologia UE privind PIB, care prevede transmiterea pe parcursul a 21 luni pentru indicatorii anuali trei versiuni de estimare provizorii (la 70 de zile), semidefinitive (la 9 luni) si definitive (la 21 luni) iar diferentele intre ele sunt inerente si nu reprezinta erori de calcul.