Intalnire la varf intre CSA si conducerea si actionariatul Euroins Romania: S-a convenit ca asiguratorul sa-si majoreze capitalul social si sa accelereze platile restante
Conducerea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) s-a intalnit marti, 13 noiembrie, cu conducerea Euroins Romania si a actionarului majoritar al acestei societati, si „s-a convenit ca Euroins Romania sa isi mareasca capitalul social si sa accelereze platile restante catre asigurati, pagubiti si service-urile auto”, a comunicat miercuri autoritatea. CSA nu spune nimic despre valoarea acestor plati restante, dar sustine ca va continua monitorizarea societatii si ca va realiza la inceputul lunii februarie 2013 o noua analiza, in aceeasi componenta.
In data de 13 noiembrie 2012, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, condus de presedintele Daniel Tudor, s-a intalnit cu factorii de decizie ai societatii de asigurare Euroins S.A.
Delegatia Euroins S.A. a fost compusa din: Assen Christov – presedintele consiliului de supraveghere al Eurohold plc, actionarul majoritar al Euroins Insurance Group plc. Bulgaria (la randul lui actionarul majoritar al Euroins Romania) si conducerea societatii, reprezentata de Mihnea Tobescu – director general, Kiril Boshov Ivanov – presedinte al Consiliului de Administratie si Milena Guentcheva – director executiv si membru al Consiliului de Administratie.
- „Urmare a discutiilor avute, s-a convenit ca Euroins Romania S.A. sa isi mareasca capitalul social si sa accelereze platile restante catre asigurati, pagubiti si service-urile auto. Membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor au constatat o atitudine pozitiva din partea conducerii Euroins Romania S.A. si a actionarului majoritar al acestei societati, ceea ce creeaza premisele ameliorarii situatiei curente.
- S-a stabilit, de asemenea, continuarea monitorizarii societatii de catre directiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, precum si realizarea, la inceputul lunii februarie 2013, a unei noi analize, in aceeasi componenta”, se arata in comunicatul CSA.
Context
Luni, 12 noiembrie, doua asociatii care reprezinta service-uri auto indepedente (ASSAI) dar si ale reprezentantelor Dacia, Renault si Nissan (ACODAREN) au avertizat asupra unor intarzieri uriase la plata daunelor din partea asiguratorului Euroins Romania si au anuntat ca majoritatea service-urilor pe care le reprezinta nu mai primesc in reparatii masini asigurate la aceasta companie. Cristian Muntean, directorul ASSAI, asociatie a service-urilor auto independente care a mai protestat si in anii anteriori cu privire la aceste probleme, a precizat pentru HotNews.ro ca potrivit estimarilor sale este vorba de peste 1,6 milioane de euro plati intarziate din partea Euroins catre service-urile pe care le reprezinta.
Drept reactie, marti, 13 noiembrie, Euroins a anuntat ca in primele noua luni din acest an a platit un numar de 35.623 de dosare de dauna (din care 34.826 de dosare de dauna auto), insemnand despagubiri in valoare de 192,8 milioane lei, cu 63,8 milioane lei mai mult decat in perioada similara a anului trecut si cu 3,8 milioane lei mai mult decat in intregul an 2011.
Tot marti, CSA a raspuns unei solicitari facute de HotNews.ro precizand ca noul presedinte al autoritatii, Daniel Tudor, a dispus verificarea situatiei societatii de asigurare Euroins, precum si convocarea conducerii acestei societati.
- „Sunt supuse verificarii toate raportarile tehnico-financiare transmise de societate, situatia despagubirilor platite, a rezervelor tehnice constituite pentru dosarele de dauna in curs de solutionare si, nu in ultimul rand, situatia reclamatiilor inregistrate la CSA impotriva societatii si gradul de solutionare a reclamatiilor care sunt fundamentate.
- Totodata, inca de saptamana trecuta (respectiv in data de 7 noiembrie 2012), Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a numit un actuar la Euroins S.A., care are drept sarcini prioritare: verificarea situatiilor financiare ale societatii, a adecvarii rezervelor tehnice constituite pentru asigurarile RCA si acoperirea acestora cu active admise suficiente pentru onorarea obligatiilor fata de pagubiti, precum si efectuarea unor teste privind gradul de adecvare a tarifelor RCA din punct de vedere actuarial”, se mentiona in raspunsul CSA catre HotNews.ro.