Internetul creaza dependenta psihologica, ca si drogurile
A naviga pe internet pentru a gasi informatii utile sau doar din amuzament, poate fi foarte distractiv. Dar conform ultimelor cercetari, granita intre un hobby si dependenta este foarte subtire…
Rezultatele unui studiu recent, realizat de psihologul american Kimberly Young de la Universitatea din Pittsburgh, au desfiintat unele dintre parerile mai vechi legate de dependentii de internet.
Astfel, contrar opiniei generale, sunt cu 20% mai multe femei decat barbati printre utilizatorii „patologici” de internet. In plus, majoritatea dependentilor nu sunt nicidecum angajatii firmelor care folosesc mult computerul, ci casnicele sau studentii.
Cei clasificati ca fiind „utilizatori patologici de internet” erau cei care se foloseau de acesta pentru a-si rezolva problemele emotionale (de exemplu depresie sau furie), cei care petrec mult timp in fata computerului in detrimentul scolii sau serviciului sau care se simt nervosi si deprimati atunci cand nu au acces la internet.
In ceea ce priveste scopul pentru care folosesc cel mai des internetul, 35% din participanti au declarat ca isi patrec cea mai mare parte din timp pe chat, iar 28% prefera jocurile, in timp ce doar 10% navigheaza pe World Wide Web pentru a cauta informatii. ” Utilizatorul patologic de internet cauta de fapt suport social si satisfactie sexuala prin intermediul computerului” spune dr. Young.
Chat-urile sunt foarte atractive pentru cei cu o viata sociala saraca sau pentru oamenii timizi care nu au curajul sa-si exprime opiniile intr-o conversatie directa, fata in fata. Aici este foarte usor sa stabilesti relatii cu persoanele cu care ti se pare ca te potrivesti, insa dupa parerea cercetatorilor aceste relatii sunt departe de a fi solide sau chiar reale.
„Este ca si cum ai urmari o telenovela si ai pretinde ca personajele sunt reale” crede dr. Young.
Un alt motiv pentru care internetul apare in ultima perioada tot mai mult ca o alternativa la relatiile interpersonale obisnuite este posibilitatea pe care acesta ti-o da de a-ti ascunde adevarata identitate si de a-ti crea una noua, ceea ce este foarte tentant pentru cei cu un nivel scazut al stimei de sine sau cei care au probleme de adaptare.
In Cyberspace cei timizi pot fi indrazneti, persoanele tacute devin comunicative. Dependentii de internet folosesc chat-urile pentru a-si elibera acea parte a personalitatii de care le este rusine sau pe crea o urasc. Dr. Young avertizeaza insa ca acest joc poate fi destul de periculos.
„Este ca si cum ai elibera duhul din lampa, sentimentele reprimate mult timp sunt greu de stapanit odata ce sunt eliberate”.