Sari direct la conținut

Interpretarea PAID la modificarile legii asigurarii obligatorii a locuintelor: Dupa expirarea politei facultative, proprietarii sunt obligati sa incheie asigurarea obligatorie

HotNews.ro
Comunicat PAID, Foto: PAID
Comunicat PAID, Foto: PAID

Proprietarii ale caror locuinte sunt asigurate facultativ impotriva celor trei riscuri acoperite de asigurarea obligatorie a locuintelor (cutremure, alunecari de teren si inundatii) sunt obligati sa incheie asigurarea obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative, au precizat miercuri oficialii PAID, firma care gestioneaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor in Romania. Marius Bulugea, presedintele PAID, si-a exprimat convingerea ca autoritatile statului vor interpreta in acelasi fel modificarile aduse recent Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Mai mult, seful Allianz-Tiriac, firma care nu are dreptul de a incheia astfel de polite, sustine ca cine isi cumpara asigurare facultativa completa a casei la Allianz este asigurat pentru toate riscurile.

„Pentru informarea corecta a populatiei si evitarea oricaror confuzii de interpretare, PAID subliniaza faptul ca persoanele ale caror locuinte sunt asigurate facultativ la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a actului normativ de modificare mai sus mentionat au obligatia de a incheia asigurarea obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative”, se arata in comunicatul transmis miercuri de PAID.

Mai mult, presedintele acestei firme si-a aratat convingerea ca autoritatile o sa intrepreteze in acelasi mod modificarile aduse recent legislatiei.

  • ‘Sunt convins ca autoritatile statului implicate in aplicarea Legii nr.260/2008 vor interpreta in acelasi fel acest articol, intrucat legea are un puternic caracter social si universal, fiind singura solutie viabila de a face fata dezastrelor naturale la nivel national in contextul in care resursele bugetare disponibile in acest scop sunt din ce in ce mai reduse’, a spus presedintele PAID, Marius Bulugea.

Modificarile aduse Legii privind asigurarea obligatorie a locuintei

Presedintele Basescu a semnat luni decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Actul in cauza a introdus insa un amendament care pare sa modifice actuala legislatie privind sistemul de asigurari obligatorii a locuintelor:

  • „(8) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.”

Conform vechilor prevederi, proprietarii care aveau locuintele asigurate facultativ ar fi fost obligati sa-si incheie mai intai o polita obligatorie pentru locuinta la reinnoirea contractelor.

  • „Atunci cand se reinnoieste asigurarea facultativa a locuintei se face mai intai o asigurare obligatorie de 20.000 de euro si diferenta pana la valoarea politei facultative din prezent va fi asigurata prin polita de asigurare facultativa. In caz de despagubiri, primii bani sunt primiti de la PAID, iar diferenta de la societatea la care s-a facut polita de asigurare facultativa”, a explicat recent pentru HotNews.ro Radu Popescu, consilier in cadrul PAID, compania care emite aceste polite.

Rangam Bir, seful Allianz-Tiriac: Asigurarea facultativa completa a casei la Allianz acopera toate riscurile

Mai mult, Rangam Bir, noul director general al Allianz-Tiriac Asigurari, a declarat miercuri in cadrul unei intalniri cu presa ca din perspectiva Allianz-Tiriac Asigurari, cine isi face o asigurare completa a casei in cadrul companiei are acoperite toate riscurile.

  • „Din perspectiva noastra, un client care cumpara de la Allianz-Tiriac o polita de asigurare facultativa completa a casei este protejat impotriva tuturor riscurilor, inclusiv impotriva celor din catastrofe naturale”, a spus Rangam Bir.

Exprimandu-se asupra modificarilor aduse la aceasta lege, acesta a precizat ca „din perspectiva sociala ramane obligativitatea incheierii unei polite care sa acopere cel putin cele trei riscuri”.

Allianz-Tiriac Asigurari nu se afla printre cele 13 companii de asigurari membre PAID care sunt autorizate sa incheie asigurarea obligatorie de locuinta, polita care acopera numai trei riscuri: cutremurul, alunecarile de teren si inundatiile.

Rangam Bir a mai spus ca Allianz-Tiriac nu intentioneaza sa creeze un produs de asigurare a locuintelor care sa asigure doar cele trei riscuri.

  • „Nu vom avea o astfel de polita care sa aiba acoperirea doar a celor trei riscuri. In cadrul Allianz nu am avut niciodata intentia de a oferi acest tip de acoperire limitata. Ceea ce vom face este ca, daca vor veni la noi clienti care nu vor dori decat sa-si acopere cele trei riscuri vom cauta sa avem un parteneriat cu o companie care poate sa ofere acea asigurare obligatorie. Cred insa ca vor fi rare aceste cazuri pentru ca baza noastra de clienti este formata de persoane care-si doresc o asigurare conform nevoilor lor de protectie si nu doar sa-si acopere cele trei riscuri pentru a se conforma legii”, a mai spus Rangam Bir.

Pentru a fi respectata legislatia, un posibil parteneriat cu una din companiile membre PAID ar urma sa se faca prin Allianz Direct, companie separata de Allianz-Tiriac Asigurari, care are activitate de intermediere in asigurari si poate incheia un astfel de acord.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro