Sari direct la conținut

INTERVIU Dragos Doros, seful ANAF, explica de ce incasarile din aprilie au fost sub asteptari. Plus: "Pe primele cinci luni, incasarile sunt la 103% fata de programare"

HotNews.ro
Dragos Doros, Foto: Captura Digi 24
Dragos Doros, Foto: Captura Digi 24

Dragos Doros, presedintele ANAF, a recunoscut intr-un interviu pentru HotNews.ro ca incasarile la buget din luna aprilie au fost sub program, dar a spus ca atat in luna mai, cat si pe totalul primelor cinci luni incasarile sunt mai mari decat programarea bugetara. Doros a explicat si declaratia ministrului Finantelor, Anca Dragu, care spusese ca in aprilie incasarile au fost peste programare. Doros a vorbit in interviu si despre sectoarele economice cu cel mai mare risc de evaziune.

Rep: Consilierul prezidential Cosmin Marinescu a declarat intr-un interviu pentru Profit.ro ca – citez – „colectarea TVA nu a fost la fel de bună în aprilie, în condițiile unei reduceri mai pronunțate față de aprilie 2015”. Ce s-a intimplat in aprilie?

Dragos Doros: Aprilie a fost o luna in care colectarile au fost mai slabe.

Rep: Cit au fost colectarile fata de program?

Dragos Doros: In aprilie, fata de prgram am fost la 93%?

Rep: Cum se poate totusi asta, pentru ca Ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a declarat pe 18 mai, de la Guvern, ca incasarile la buget in luna aprilie sunt mai mari cu 3% fata de programul asumat?

Dragos Doros: Trebuie sa intelegem la ce ne raportam. Ca sa vorbesti pe o luna, nu e relevant, pentru ca intr-o luna se pot intampla evenimente. In aprilie anul trecut a avut loc pe piata o crestere a pretului tigarilor. A crescut TVA-ul si acciza data la stat.

Rep: Dar ministrul spunea ca e o crestere fata de program, nu fata de aprilie 2015

Dragos Doros: De la inceputul anului pana la aprilie suntem pe plus. In aprilie a fost mai putin. Fluctuatiile lunare sunt nerelevante. Cu cat ai un interval mai mare cu atat e mai relevant. Fluctuatiile dintr-o luna sau alta pot fi cauzate unor perturbante in piata, cum e acum cu acciza la tutun. Acum, de exemplu, din cauza ca legea cu pachetele standardizate nu este promovata inca, actorii din piata de tutun nu stiu ce au de facut si au o dificultate in managementul stocurilor (care se traduce in cantitatea de tigarete de pe piata si apoi in acciza si TVA-ul incasate).

Programul de incasari, facut in septembrie anul trecut, nu are cum sa stie lucrurile acestea. Si-atunci perturbatiile acestea nu sunt chiar atat de relevante. Totul se niveleaza la nivel de un an sau cinci luni.

Rep: Ok, dar ce s-a intamplat in aprilie, care sunt cauzele nerealizarii programului de icnasari?

Dragos Doros: In aprilie a fost un declarat mai mic (suma pe care contribuabilii declara ca o au de plata), iar cand declaratul e mai mic si sumele platite sunt mai mici. In ami, a fost und eclarat mai mare. E vorba si de o sezonalitate a businessului. ANAF e un receptor al economiei.

Rep: De ce a fost declaratul mai mic?

Dragos Doros: Businessul a avut un pas mai mic. Cand ne-am dus sa vedem de ce – pentru ca INS a anuntat crestere economica – am observat ca aceasta crestere s-a realizat in special pe consum, si in special pe consumul de alimente. Consumul de alimente are atasat un TVA de 9%, fata de anul trecut, cand era 24%. Asa ca daca va uitati pe cresterea economica de la INS si vreti sa o regasiti in incasarile de impozite, avem aceasta diferenta de 15 pp la TVA. In aprilie s-a intamplat asa, in mai nu s-a intamplat asa.

Rep: Cum arata datele pe luna mai?

Dragos Doros: Programul pe luna mai s-a realizat in proportie de 105%

Rep: Dar fata de mai 2015?

Dragos Doros: Tot 105%.

Rep: Care e explicatia diferentei mari intre aprilie si mai in ce priveste realizarea programului de incasari?

Dragos Doros: Exista si o sezonalitate a businessului, iar explicatiile pertinente si complete vi le pot da dupa cateva luni, cand ne ajung toate datele de la INS si de la noi.

Rep: A existat o crestere mare, de circa 900 milioane de lei, la accizele din tutun, asa cum scrie fostul sef al ANAF pe blog?

Dragos Doros: A existat. Cu acciza la tutun trebuie facuta o analiza pe ciclul ianuarie – mai. E o influenta a directivei cu pachetele standardizate, despre care am vorbit, dar mai e si influenta legii anti-fumat.

In ianuarie, cand nu se stia cand si cum va fi aprobata legea cu pachetele standard, producatorii de tutun au scos din antrepozite (locul in care se tin tigarile fara plata accizelor) in piata toate stocurile pe care le aveau in acel moment, asumandu-si plata unei accize in avans fata de vanzari pentru ca voiau sa se asigure ca ce aveau pe stoc puteau vinde. Asa se face ca in ianuarie, fata de ianuarie precedent, s-au platit cu circa 700 de milioane (de lei – n.red.) acciza in plus. Apoi, stocurile fiind in piata, s-au vandut, si producatorii nu au mai scos din antrepozit, si atunci din februarie, martie, aprilie, acciza la buget a fost mai mica. Acele stocuri s-au epuizat incet-incet, ei au mai ajuns la acumulari, si in luna mai au mai scos din stocuri, si iarasi avem o acciza mai mare.

Daca legea era aprobata de anul trecut, asa cum trebuia, toata lumea stia ce are de facut, era o programare. Fiind legea antifumat, fiind intarzierea acestei legi a implemnetarii directivei, avem aceste „cocoase” la incasarea accizelor.

Rep: Ceea ce inseamna ca in iunie acciza incasata de la tutun va fi mai mica

Dragos Doros: Nu stim inca. Sa vedem. Poate ca in iunie se niveleaza. Noi avem niste prognoze, ne-am intalnit cu producatorii de tutun, i-am intrebat cum prevad ei ca se intampla si cumva lucrurile se niveleaza.

Realizarea pe cinci luni la accize e la 103% fata de program, si de 108% fata de primele cinci luni din 2015.

Rep: Care e situatia la incasari pe primele cinci luni fata de program si fata de realizatul de anul trecut?

Dragos Doros: Fata de program: pe primele cinci luni am incasat 82,425 miliarde lei, care inseamna 103% fata de program. Programul era 79,700 miliarde. Fata de incasarile pe primele cinci luni de anul trecut suntem la 102%.

Dar la incasarile din TVA avem scaderi. La TVA pe cinci luni fata de programare este de 104% (programul care a luat in calcul scaderea cotei TVA), iar fata de incasari am incasat 92%.

Rep: Dar Romania inregistreaza o crestere economica puternica si o crestere a consumului. Nu a fost suficienta cresterea consumului si cresterea economica pentru a nu avea aceasta scadere la incasarile din TVA?

Dragos Doros: Gap-urile astea nu se pot acoperi imediat. Daca de la 1 ianuarie TVA a scazut, ea se vede imediat in incasari. Apoi scaderea TVA si impactul pozitiv incepe sa se vada in economie si incasarile incep incet-incet sa urce. Noi am incasat cu 8 pp mai putin in primele cinci luni fata de anul trecut, cu circa 1,8 miliarde lei mai putin. Prognoza era sa incasam mai putin cu peste 3 miliarde de lei. Deci avem o tendinta pozitiva, inca nu am ajuns inca la suma incasata anul trecut din TVA-ul de 24%, dar suntem acolo. Deci masura de scadere a TVA incepe sa-si arate efectele, dar doar incepe; in cinci luni nu te poti astepta sa fie totul la fel.

Rep: Care sunt categoriile de contribuabili cu cele mai mari probleme legate de evaziune?

Dragos Doros: Frauda la TVA a scazut destul de mult, dupa ultimele date. Dar e inca mare. Noi trebuie sa ne concentram pe cei care nu declara. La cei care declara si cer rambursare, in mare majoritate lucrurile sunt corecte, au documente justificative corecte si le rambursam. Au trecut vremurile in care fraudele mari de TVA pe documente s-au petrecut.

Insa trebuie sa lucram serios cu acei contribuabili care nu declara, aici e marea problema.

Rep: Care sunt sectoarele cu probleme?

Dragos Doros: Legume-fructe, cereale – aici persista problema. Apoi vorbim de zone de fraudare care se refera in special la petrol, tutun (avem inca o contrabanda destul de importanta, in special pe granita non-UE) si la importurile de mic consum – textile si bunuri de stricta necesitate. Nu e ceva spectaculos, dar e spectaculos prin insumare – bunurile de mic consum se raspandesc in mica evaziune imprastiata in toata tara. Dar adunate, ele sunt importante.

O masura importanta e legarea caselor de marcat la serverul ANAF. Noi ne asteptam ca acesta sa fie un moment in care o mare parte din acest fenomen sa dispara.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro