INTERVIU Președintele Camerei Româno-Ruse: Nu consider că Ucraina ar fi trebuit atacată/ Occidentul nu face altceva decât să înarmeze
Nu consider că Rusia ar fi trebuit să înceapă un astfel de atac și, în același timp, nu consider că Ucraina ar fi trebuit atacată, a declarat președintele Camerei de Cooperare Economică și Culturală Româno-Rusă, Tudor Afanasov, într-un interviu acordat HotNews.ro.
El a mai afirmat că este „extrem de contrariat vizavi de reacția Occidentului”, că nu face altceva decât să înarmeze Ucraina. În opinia sa, este regretabil că a „început un război între doi frați” și este de părere, pe deoparte, că Rusia nu prea vrea mare lucru de la Ucraina, ci de la Occident, iar pe de altă parte că Ucraina ar fi trebuit să folosească toate armele diplomatice.
Declarațiile sale pe scurt:
- Foarte multe arme europene au picat în mâna multor tâlhari de-acolo care, din păcate, nu se rezumă doar la a folosi acele arme doar pentru a apăra țara, ci inclusiv de a provoca nenorociri împotriva propriului popor.
- Din punct de vedere uman, consider că orice înarmare și orice arme trimise oriunde pot să provoace multe neplăceri populației implicate pentru că nu știm unde vor ajunge aceste arme și după ce se va încheia acest conflict, și sper că va fi cât mai devreme, nu știm la cine vor rămâne.
- Ucraina ar fi trebuit să folosească toate armele diplomatice până la acest eveniment.
- Nu consider că Rusia ar fi trebuit să înceapă un astfel de atac. În același timp, nu consider că Ucraina ar fi trebuit atacată.
- Este o invazie, dar trebuie să vedem întregul tablou și trebuie să înțelegem exact motivul pentru care Federația Rusă a făcut acest pas.
- Noi am adresat și în continuare o să adresăm mesajul de pace și de încetare a ostilităților.
- La partea rusă, dacă o să ne uităm, o să vedem că ei nu cer atât de mult garanții din partea ucraineană, ci mai mult garanțiile de securitate de la partea occidentală. Până la urmă, partea occidentală este cea care ar trebui să spună „Da”, Federației Ruse: „Nu suntem o amenințare la granița voastră”.
- Eu, având foarte mulți prieteni în Ucraina, mergând destul de des acolo, niciodată nu am înțeles de ce, inclusiv noul președinte, nu a căutat să aibă o discuție directă cu Federația Rusă, să meargă să discute direct cu cei de-acolo. Să-i întrebe: Care-i problema voastră? Hai să discutăm de la vecin la vecin.
- Totdeauna s-au folosit diverși intermediari care, mă scuzați, dar acești intermediari aici spuneau că îi doare de Ucraina, iar dincolo mergeau și negociau contracte economice favorabile.
- Încerc să discut cu diverși analiști, cu diverși specialiști să înțelegem exact motivele Federației Ruse și de ce Federația Rusă a făcut acest demers.
- Este regretabil ce se întâmplă pentru că vorbim de vieți omenești, de oameni care mor de o parte și de cealaltă.
- În același timp, eu sunt extrem de contrariat vizavi de reacția Occidentului. Ar fi trebuit să folosească toate mijloacele diplomatice pentru a opri acest război. Noi vedem că Occidentul nu face altceva decât să înarmeze și să excludă Federația Rusă de la toate unde pe cale diplomatică s-ar fi putut discuta cu ea pentru a opri acest război.
Reporter: Cum vedeți invazia rusă în Ucraina?
Tudor Afanasov: Ceea ce se întâmplă cred că este extrem de regretabil. Aici nu vorbim de un eveniment oarecare, ci vorbim despre un eveniment unde mor foarte mulți oameni. Din păcate, acest eveniment poate ar fi putut fi preîntâmpinat dacă toți cei implicați, aici nu vorbim doar de partea rusă sau ucraineană, și-ar fi luat în serios cererile și ar fi discutat mult mai în serios și mult mai aplicat vizavi de ceea ce se întâmplă în granițele țărilor.
Acum, motivul real pentru care se întâmplă acest lucru încă nu îl știm. Presupun că la un moment dat vom reuși să vedem întreaga carte.
După cum vedem doar ceea ce se întâmplă, fără să vedem exact care sunt motivele reale pentru această invazie. Totuși să nu uităm că, pentru Federația Rusă, Ucraina nu este orice țară. Totuși, Kievul este țara orașelor rusești, este istoricește, prima capitală, să zicem noi, a popoarelor slave și din acest punct de vedere eu n-aș putea clar să mă exprim.
Aș putea să fiu în trend și să fac ceea ce face toată lumea și să zic: Da, domnule, ei sunt doar vinovați!
E clar, vărsarea de sânge nu este un lucru care să bucure pe cineva.
Reporter: Când spuneți “ei”, vă referiți la Rusia? Că Rusia este vinovată? Că trebuia să înceapă un atac de genul acesta?
Tudor Afanasov: Nu consider că Rusia ar fi trebuit să înceapă un astfel de atac. În același timp, nu consider că Ucraina ar fi trebuit atacată. Nu pot să-mi formez o părere din ce motiv această invazie a început.
Reporter: Deci practic o vedeți ca pe o invazie, nu?
Tudor Afanasov: Din ceea ce ni se prezintă în momentul de față, am putea să spunem că da, este o invazie, dar repet, trebuie să vedem întregul tablou și trebuie să înțelegem exact motivul pentru care Federația Rusă a făcut acest pas.
Mie, fiind implicat în relația cu Federația Rusă de atâția ani, e clar că lipsesc anumite elemente pentru a vedea tabloul întreg. Nu mi-aș fi imaginat vreodată că Federația Rusă ar face un astfel de pas. E clar că în acest demers a existat sau există sau posibil ca Federația Rusă să fi văzut o amenințare mult mai mare și au încercat să o preîntâmpine.
Nu știu exact să vă zic din ce motiv Federația Rusă acționează în momentul de față astfel. Este clar o tragedie.
Reporter: Eu nu înțeleg de ce te duci să ataci pe cineva, ca să preîntâmpini ce anume? Se trage și în cetățeni.
Tudor Afanasov: Din acest motiv vă și zic, pentru că nu știu exact. Încerc să discut cu diverși analiști, cu diverși specialiști să înțelegem exact motivele Federației Ruse și de ce Federația Rusă a făcut acest demers.
Este inexplicabil pentru multă lume, dar cred că la un moment dat vom reuși să primim informații suficiente.
Încă o dată, este regretabil ce se întâmplă pentru că vorbim de vieți omenești, de oameni care mor de o parte și de cealaltă.
În același timp, eu sunt extrem de contrariat vizavi de reacția occidentului. Ar fi trebuit să folosească toate mijloacele diplomatice pentru a opri acest război. Noi vedem că occidentul nu face altceva decât să înarmeze și să excludă Federația Rusă de la toate unde pe cale diplomatică s-ar fi putut discuta cu ea pentru a opri acest război.
Reporter: Totuși, dacă ne uităm bine, s-au făcut demersuri pentru a exista o discuție. Să ne gândim și la ziua de ieri. În momentul în care erau negocieri la graniță, în continuare armata rusească ataca Ucraina…
Tudor Afanasov: Eu, unul, nu am fost pe teren ca să zic că, într-adevăr, doar armata rusă a atacat…
Reporter: Păi, dacă se află pe teritoriu…
Tudor Afanasov: Da, aici într-adevăr, dar cred că ar fi fost greu ca armata rusă să se retragă de pe teritoriul Ucrainei în timpul acelor negocieri. Din ce am văzut, după aceste negocieri, cele două părți au ajuns la anumite înțelegeri și vor merge mai departe pentru a rezolva această situație conflictuală.
În același timp pot să zic că noi am avut un război între două regiuni autonome și Kiev unde, la fel, ni se livra că cele două regiuni sunt cele care bombardează Ucraina.
Reporter: Vă referiți la Donbas și…
Tudor Afanasov: Donbas și Lugansk, da.
Reporter: Le considerați regiuni independente?
Tudor Afanasov: Nu, nu le consider regiuni independente. Nu le consider nici Lugansk, nici Donbas pentru că nu mă ocup de geopolitică. Noi ne ocupăm de economie și cultură.
La nivel internațional dacă vă uitați, o să vedeți că sunt folosiți doi termeni pentru acele regiuni: regiuni separatiste sau autonome, de către o altă parte din țări, cele din spațiul CSI (Comunitatea Statelor Independente n.r.).
Putem să le folosim ca regiuni separatiste sau ca regiuni autonome. Nu sunt eu cel care să spună o definiție a celor două regiuni.
Cert e că în cele două regiuni timp de 8 ani au existat bombardamente. Nu știm exact cine începea și cine termina. E clar că au murit oameni. Aici este cel mai regretabil.
Cred că toată această situație ar trebui să se rezume la viețile oamenilor, la cei care sunt acolo și cei care suferă. Orice ambiție politică, până la urmă, trebuie rezolvată pe cale diplomatică, în niciun caz cu forța.
Reporter: Asta clar, dar în momentul de față vorbim de atacuri asupra Kievului. Vorbim de 6 zile.
Tudor Afanasov: Din punctul nostru de vedere este un moment regretabil. Este ceea ce nici noi, nici specialiștii noștri nu am anticipat vreodată că s-ar putea întâmpla. Nu ne-am dorit acest lucru, dar asistăm la ce asistăm.
Sperăm ca în cele din urmă, toate părțile implicate să reușească să ajungă la un acord. Sperăm ca acest conflict să se încheie cât mai curând. Să se înceteze cu moartea oamenilor.
Noi am adresat și în continuare o să adresăm mesajul de pace și de încetare a ostilităților. Considerăm că cea mai bună soluție este dialogul. Poate mi-aș fi dorit ca România să fie ea una din țările implicate în aceste negocieri, mai ales că suntem la graniță cu Federația Rusă și ar fi trebuit să ne implicăm tocmai pentru a stopa acest conflict ca să nu se extindă.
Este regretabil că încercăm de 4 zile să discutăm cu părțile implicate din Federația Rusă să dea drumul celor peste 120 tiriști care se află la granița Ucrainei cu România în Siret, pe partea ucraineană. Oamenii sunt acolo de peste o săptămână, au fost amenințați, unii au geamurile sparte la TIR-uri.
Înțelegem, sunt cetățeni ruși, belaruși. Ei nu au făcut nimic, nu sunt implicați în acest război. Sunt niște oameni care transportă niște bunuri dintr-o țară în cealaltă.
Reporter: Așa e, dar nici oamenii din Ucraina nu cred că și-au dorit să… poate să moară. Situația este similară. Este o invazie…
Tudor Afanasov: Este un eveniment pe care speram să nu-l întâlnesc nici eu și nu cred că cineva și-ar fi dorit să asiste la un astfel de eveniment pe parcursul vieții noastre. Avem deja istoria celui de-al doilea război mondial, unde am fost învățați despre atrocitățile unui război și despre cum, de la un conflict bilateral se poate ajunge la o conflagrație mondială.
Reporter: Acum nu vedeți niște atrocități?
Tudor Afanasov: Sunt, am zis de la început. Ceea ce se întâmplă este regretabil. Ce este regretabil? A început un război între doi frați. Un război care trebuie să-și găsească cât mai repede o soluție diplomatică. Nimeni nu cred că poate în momentul de față să conteste.
Cred că motivele ar trebui văzute, identificate și acționat la sursă. Ar trebui să ne axăm mult mai serios vizavi de cererile ambelor părți. Să vedem care sunt pretențiile părții ucrainene și care sunt pretențiile părții ruse.
La partea rusă, dacă o să ne uităm, o să vedem că ei nu cer atât de mult garanții din partea ucraineană, ci mai mult garanțiile de securitate de la partea occidentală.
Până la urmă, partea occidentală este cea care ar trebui să spună „Da”, Federației Ruse: „Nu suntem o amenințare la granița voastră”.
Reporter: S-a spus asta de foarte multe ori.
Tudor Afanasov: Dacă vă uitați, o să vedeți că Federația Rusă le-a cerut să facă un protocol. Ceea ce partea occidentală a refuzat. Să se încheie un protocol pentru că la fel au fost promisiuni date pentru neextinderea NATO.
Astea le putem spune din ceea ce vedem din discuțiile de la televizor sau ce citim în ziare. Nu pot să vin cu o altă analiză pentru că nu o am.
(…) Acest război va avea urmări economice nemaiîntâlnite. Venim după o perioadă de Covid în care economia de la an la an a scăzut enorm de mult și acum venim într-o perioadă de criză în care nu știm exact care vor fi repercusiunile tuturor sancțiunilor, ce se va întâmpla cu materiile prime, cu mai multe piețe de desfacere, ce se va întâmpla în lumea transportului.
Reporter: Ați discutat în ultimele 6 zile cu ambasadorul din România al Rusiei?
Tudor Afanasov: Nu am reușit să mă văd cu domnul ambasador, eu fiind plecat. Am fost plecat în Moscova, după care prin mai multe puncte pe unde au venit refugiați din Ucraina pentru a putea să-i sprijinim.
Sper să reușesc când mă reîntorc în București să mă văd cu el și poate atunci voi avea mai multe informații și voi putea să înțeleg exact care este strategia și ce s-a întâmplat aici.
Noi acționăm ca o entitate românească care promovează interesele părții române.
Reporter: Vă nemulțumește, cumva, că România și alte state UE trimit armament în Ucraina pentru a se apăra?
Tudor Afanasov: Ca și om, orice armă… până la urmă este un pericol. Bineînțeles, Ucraina are nevoie de sprijin ca să se apere, dar în același timp trebuie să vedem și efectele acestor arme care sunt trimise acolo.
Din păcate, dacă o să vă uitați pe numite grupuri pe Twitter, inclusiv pe Facebook, o să vedeți că foarte multe arme europene au picat în mâna multor tâlhari de-acolo care, din păcate, nu se rezumă doar la a folosi acele arme doar pentru a apăra țara ci inclusiv de a provoca nenorociri împotriva propriului popor.
Dacă o să ne uităm și la faptul că o să fie eliberați deținuți, poate o parte din ei, într-adevăr, vor merge ca să apere țara, dar o parte o să se ocupe de ce s-au ocupat. Atunci vine dubla îngrijorare față de poporul din Ucraina pe lângă acest război. Va fi și această luptă internă între diverse bande, diverse găști, lucru care a început să îngrijoreze inclusiv în Ucraina.
România face parte dintr-o alianță multinațională. Există foarte mulți lideri, foarte mulți strategi dacă este bine sau nu să trimită arme și astfel deciziile au fost luate în concordanță cu o strategie și cu oameni care sunt foarte bine pregătiți în acest domeniu.
Ar fi greșit din partea mea să pot să-mi dau cu părerea vizavi de acest subiect pentru că nu cunosc toate detaliile și toate strategiile.
Din punct de vedere uman, consider că orice orice înarmare și orice arme trimise oriunde pot să provoace multe neplăceri populației implicate pentru că nu știm unde vor ajunge aceste arme și după ce se va încheia acest conflict, și sper că va fi cât mai devreme, nu știm la cine vor rămâne.
Reporter: Dacă cineva intră peste mine în casă, mă apăr, și rănesc acea persoană, este vina mea?
Tudor Afanasov: Unde scrie că ar fi vina dvs.? Este vorba de autoapărare. Dacă cineva vine peste mine în casă și îl rănesc, eu trebuie să îmi apăr familia, să apăr tot ce consider eu, indiferent care ar fi motivele acelei persoane, eu am datoria să-mi apăr familia și casa.
Reporter: Deci Ucraina face bine ceea ce face, că se apără.
Tudor Afanasov: Ucraina, da, își apără cum știe ea mai bine dar consider că diplomația ar ajuta Ucraina să țină departe acest eveniment. Ar fi trebuit să folosească toate armele diplomatice până la acest eveniment.
Eu, având foarte mulți prieteni în Ucraina, mergând destul de des acolo, niciodată nu am înțeles de ce, inclusiv noul președinte, nu a căutat să aibă o discuție directă cu Federația Rusă, să meargă să discute direct cu cei de-acolo. Să-i întrebe: Care-i problema voastră? Hai să discutăm de la vecin la vecin.
Totdeauna s-au folosit diverși intermediari care, mă scuzați, dar acești intermediari aici spuneau că îi doare de Ucraina, iar dincolo mergeau și negociau contracte economice favorabile.
Uitați-vă câte companii americane se află în Federația Rusă și până acum doar două și-au anunțat intenția de a ieși.
Reporter: Păi, suntem abia la început…
Tudor Afanasov: Sunt de acord, dar atâta timp cât aceste companii americane au susținut Ucraina și Ucraina a întrerupt relațiile economice cu Federația Rusă, au adoptat sancțiuni împotriva Federației Ruse, totuși ele au continuat să facă business. Adică și-au eliberat piața de ucraineni, de români, de țările balcanice și totuși ele au încercat în continuare să meargă să facă business acolo.
Îmi aduc aminte un caz. Cel cu Gazprom, Rosneft și Exxon. În timpul crizei, în momentul în care s-au pus sancțiuni pe investiții, mai ales pe domeniul petrolier, vedem o achiziție de 14% din acțiunile Rosneft făcută de către Exxon. Asta în plină, așa-zisă, eră a sancțiunilor. Și partea americană a jucat cu dublă măsură, lucru care n-ar trebui să bucure pe cineva ci, dimpotrivă, ar trebui să ridice anumite semne de întrebare. Adică ori suntem corecți toți, ori doar acolo unde ne convine. Asta ca părere proprie, din ceea ce-am văzut.
Pot să dau exemple și de alte țări care în toată această perioadă au fost prezente în Federația Rusă, au făcut business, au participat inclusiv acum. Am fost acum două săptămâni în Federația Rusă. A fost o expoziție. Au participat 137 de țări la expoziția de mâncare și alte produse, unde, chiar dacă au avut sancțiuni, au avut dreptul să vină cu produsele lor, după care trebuia să le transporte înapoi în țară sau să le distrugă. Niciuna dintre țările europene nu a refuzat să participe, exceptând zona noastră.
Reporter: Da, dar în perioada respectivă, Rusia nu a făcut ce-a făcut, adică invadarea Ucrainei.
Tudor Afanasov: Vorbim de faptul că din 2014, UE și mai multe țări occidentale au adoptat sancțiuni pe diverse domenii. Culmea, e că pe acele domenii, aceste țări au continuat să activeze. Aici văd eu mare ipocrizie.
Dacă adoptăm aceste sancțiuni, de ce să fie nevoite să respecte aceste sancțiuni doar țări precum România, Țările baltice, țările mai micuțe care întotdeauna au fost sub lupă, iar țările mari au continuat să facă business și investiții comune.
Unii sunt împinși spre război, spre a rupe relațiile diplomatice, în timp ce alții în spatele lor fac business și pe seama lor.