INTERVIU Suie Paparude: E suflet in aparat!
„Un pic mai dark, mai rock pe alocuri”, este descrierea facuta de membrii formatiei Suie Paparude noului album al trupei, materialul fiind programat sa apara pe piata in luna august. Celebra formatie a vorbit pentru HotNews.ro despre succesul muzicii romanesti in afara tarii, despre rolul versului in cadrul unei piese electronice si a dezvaluit care a fost „cea mai buna zi” din viata trupei Suie Paparude. Michi, Hauteculture si Bean vor concerta vineri, 16 iulie, in cadrul festivalului Ciuc Summer Fest.
HotNews.ro: Spuneati candva ca sunteti o trupa orientata exclusiv spre computer, spre laptop… Nu v-ati gandit sa apelati, in concertele voastre, la diverse instrumente de percutie sau, de ce nu, la theremin, instrument foarte potrivit muzicii electronice?
Suie Paparude: Intre 1992 si 2002 am avut tone de scule. Synth-uri de la Roland JD-800 pana la Juno 106, sampler-e de la akai s-950 la roland w-30 trecand prin yamaha su 700 roland s-760 etc. etc. etc.
Acum avem softuri, cumparate toate. Pentru ca asa e frumos. Cat dai, atat primesti.
Ne-am gandit, dar nu ne place. De ce s-o facem, pentru ca o fac altii ? La Suie Paparude vii sa vezi 3 baieti, 2 la microfoane si unul la instrumentul de muzica denumit Ableton Live, care ruleaza pe un computer sau mai multe. Am vazut trupe multe care acopera scena cu scule si suna ca o canistra goala…si baieti solitari care faceau live la laptop (trupa Moderat de curand) si lumea in delir la ei…Ca sa nu mai vorbim de Kraftwerk… 4 oameni… 4 computere… E vorba strict de muzica. Pentru un show bazat pe instrumente acustice etc. Suie Paparude nu e formatia la care sa vii. Noi ne asumam asta si publicul nostru de asemenea.
HN: Care este „modul perfect” de a asculta / de a intelege muzica Suie Paparude? La festivalurile in aer liber, in cluburile pline de fum, la casti in metrou sau pe bicicleta?
SP: Nu exista un mod perfect. Noi credem ca Suie se poate asculta in mod diferit in concert, cu un plus de imprevizibil si energie, si diferit acasa, in metrou pe bicicleta… mai pe indelete asa mai in amanunt… e vorba de album, iar nou nostru album (care va aparea in august)credem ca e ideal de ascultat pe indelete. Pana atunci va puteti delecta pe youtube cu Soundcheck, primul single.
HN: Cum va „arata” discul? Cu ce lucruri noi vine Suie de data asta?
SP: Albumul e un pic mai dark, mai rock pe alocuri, cu un ton mai greu, dar in aceeasi masura si mai delicat in anumite parti, chiar ambient. Hit-urile nu lipsesc, deja multe din piese le cantam in concert, de altfel includerea pieselor pe album a depins in mare masura de reactia cu care au fost primite in concert. Mesajul albumului este: E suflet in aparat!
HN: Avand in vedere ca destul de multe trupe de muzica electronica apeleaza si la voci, ce rol are credeti ca are versul intr-o piesa?
SP: Nu mi-as imagina „Smack My Bitch Up” a lui Prodigy fara versul acesta, sau „God is a DJ” a lui Faithless fara voce. Am dat doar doua exemple foarte cunoscute.
HN: Putem vorbi de un stil nemtesc de a face muzica de muzica electronica, un stil britanic etc.? Ce astfel de stil e mai aproape de gusturile voastre?
SP: Putem vorbi clar, noua ne plac foarte mult gastile continentale, multe nemtesti, gen Modeselektor, Stereotyp, Moderat, de pe continentul american chiar, King Cannibal, Kid 606, cam aici ne invartim, Al-Haca Soundsystem, Dub Tractor… sunt foarte multi…
Dar gusturile noastre se impart in foarte multe, de la Hip-Hop, Speed si Trash Metal, Alternative, Breakbeat, Dubstep, Ambient, Dubtechno, chiar si un pic de Goa…in general muzica ori foarte noua, ori care a rezistat timpului.
HN: Unde s-ar incadra muzica electronica in aceasta perioada? Mainstream, underground…?
SP: Si… si. Ca intotdeauna exista o scena de underground si una de mainstream. Din cand in cand au loc schimburi de de muzici intre aceste scene, unii ajung in mainstream altii back in the underground. Asa e si sanatos.
HN: Ce parere aveti despre Inna, artista care intra (partial) si in arealul muzicii electronice?
SP: Nu este in preferintele noastre muzicale, insa apreciem in cel mai inalt grad faptul ca a reusit in muzica, indiferent de ce zic unii sau altii, a reusit intr-un domeniu unde este foarte greu de patruns.
HN: Are vreo sansa muzica electronica romaneasca sa ajunga sa fie exportata afara, are o astfel de trupa romaneasca sansa de a deveni un nume in afara? (Pe partea „mai” pop-dance, artisti romani ca Inna, Edward Maya etc au ajuns sa intre in topurile din afara pe pozitii fruntase, David Deejay a inventat stilul „popcorn”…)
SP: Muzica electronica… pentru noi muzica electronica se termina brusc unde incepe dance-ul.
Deci dance-ul are succes, am stabilit asta, asa ca mergem mai departe: muzica electronica are deja exponentii ei romani care scot la label-uri importante de afara, dar mai de nisa, mai underground. Acest lucru ar trebui mentionat si specificat de fiecare data. Sanse sunt la tot pasul, a fi un nume meteoric e ok, a fi un nume de durata, e mai greu deocamdata, dupa parerea mea.
HN: Care a fost „cea mai buna zi” din viata trupei Suie Paparude?
SP: Ziua in care ne-am infiintat.