Sari direct la conținut

Interzicerea cumularii pensiei cu salariul: Guvernul Boc gafeaza din graba, foame de bani si cumul de populism   

HotNews.ro

In 30 decembrie 2008, Guvernul Boc i-a tuns pe toti cu ordonanta 230, in mod egal si nediscriminatoriu: pe magistrati, pe fostii militari si politisti, dar si pe actorii, profesorii si medicii reveniti in sistem dupa pensionare. Guvernul a mai turnat in textul ordonantei o picatura de populism, solicitandu-le militarilor si politistilor care aleg salariul sa returneze platile compensatorii incasate la pensionare. Ce a urmarit Guvernul? Ce a iesit? Un mic dezastru.

“Nici o dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca o asemenea masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii, iar eventualele diferente de tratament intre diversele categorii profesionale sa aiba o ratiune licita”, scrie Curtea Constitutionala in motivarea unei decizii pronuntate in 6 iulie 2005. Atunci, Curtea declarase neconstitutionala o prevedere care le interzicea doar procurorilor si judecatorilor sa cumuleze pensia cu salariul.

Starea de fapt

  • Guvernul Boc a avut in vedere cateva realitati simple: fondul de pensii este gol sau prabusit, cum l-a caracterizat insusi Traian Basescu inainte si dupa campania electorala. Altfel spus, in contextul crizei, Guvernul s-a vazut obligat sa taie masiv cheltuielile publice, sa stopeze risipa si sa elimine categoria bugetarilor de lux.
  • Totul a inceput in 1998, odata cu restructurarea marilor unitati militare. Ca sa indeplineasca standardele NATO, Romania a incurajat iesirea militarilor la pensie, platindu-le solde compensatorii (OUG nr. 7 din 1998). Generalii din armata si politie s-au pensionat, la fel simplii ofiteri, au incasat platile compensatorii insemnand cateva solde bune, iar ulterior multi au revenit in sistem. Numai Ministerul de Interne raporteaza astazi 350 de cumularzi. La fel s-a intamplat in cazul unor servicii speciale ca Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS). Astfel, pe langa pensie incasau si salariu. Nici o lege nu le-a interzis asta. 
  • La fel au procedat procurorii si judecatorii. Au profitat de faptul ca, potrivit statutului magistratilor, pot iesi mai repede la pensie decat alte categorii profesionale. La fel ca militarii si politistii, si ei au revenit in sistem, profitand de eterna lipsa de cadre din magistratura. Fostul ministru al justitiei, Monica Macovei, modificase legea interzicandu-le judecatorilor si procurorilor pensionati sa mai revina in sistem. Curtea Constitutionala a desfiintat noile reguli prin Decizia pronuntata in 6 iulie 2007. Astfel, zeci de judecatori de la Inalta Curte si de la alte instante cumuleaza pensie si salariu, veniturile lunare incasate de la buget depasind in multe cazuri 150 de milioane de lei (in jur de 4.000 de euro). 
  • Si in alte zone bugetare s-au inregistrat situatii aberante: celebrul caz Florea Geica, consilier la Autoritatea Aeronautica Civila, incasa de la buget pensie si salariu, venituri care depaseau 200 de milioane de lei vechi. Si alte institutii de stat, ca Agentia Nationala de Integritate, au angajat politisti pensionati intre timp. Altfel spus, vorbim de un fenomen de proportii. 
  • La fel s-a intamplat in invatamant si in sanatate, unde tinerii absolventi de facultate se plang ca nu mai pot ocupa posturi tocmai din cauza pensionarilor care picotesc la catedra sau prin spitale. La randul lor insa, pensionarii reveniti in sistemul medical sau de educatie ii acuza pe cei tineri ca nu vor sa se angajeze pe un salariu de 10 – 15 milioane. Numai in Capitala, profesorii pensionari suplinesc peste 500 de posturi.  
  • Astfel, Romania s-a transformat incet intr-o tara de cumularzi si risca sa devina tara tinerilor pensionari reangajati la stat.

Ce a iesit

  • Grabit sa faca rost de bani si sa-si consolideze imaginea de “Guvern responsabil”, ministrii cabinetului Boc n-au prevazut ca ordonanta nu loveste doar in bugetarii de lux descrisi mai sus, ci si intr-o larga categorie de bugetari saraci: profesori, medici, actori, dar si in fosti politisti sau militari care n-au revenit in sistem, ci s-au angajat, tot la stat, ca functionari sau profesori.
  • Actori renumiti ca Victor Rebengiuc, Mircea Diaconu sau Ion Caramitru au iesit public cu critici dure impotriva Guvernului Boc, amenintand ca vor ataca ordonanta in instanta. Actorii pensionati s-au plans ca noile reguli le interzice practic sa mai joace, desi inca pot si isi doresc sa o faca, iar daca ar alege salariul ar fi privati pe nedrept de un drept castigat dupa zeci de ani de munca: pensia.
  • Iata doar un exemplu de caz nedreptatit de OUG nr. 230, publicata in M.Of. nr. 4 din 2009: “Am fost ofiter activ pana in 1998 si am iesit la pensie in baza Ordonantei nr. 7/1998. Am primit salarii compensatorii 49 milioane de lei vechi. I-am investit intr-o afacere care nu a mers. In anul 2001 m-am angajat la Corpul Gardienilor Publici, iar din 2005 lucrez la Politia Comunitara, avand un salariu net de 1.700 lei. Pensia mea este de 1.500 lei. Am credite cu rata lunara totala de 1.000 lei. Am facut aceste credite pentru cumpararea apartamentului, masina Cielo si centrala termica. Deci nu am facut credite pentru a cumpara obiecte de lux. In situatia ca imi pierd serviciul venitul meu va fi de 1.500 lei, din care 1.000 lei rate. Cum pot trai cu sotia, care nu mai are serviciu, din suma de 500 lei?”.   
  • Altfel spus, exista o categorie mai restransa de fosti militari si politisti care, de buna credinta, s-au pensionat si tot de buna credinta s-au angajat ulterior intr-o functie publica. Statul le-a dat aceasta posibilitate legala, si au angajat intre timp credite pe care astazi s-ar vedea in imposibilitatea de le mai plati daca raman fara slujba. Veti spune ca n-au decat sa se angajeze in sectorul privat, insa multi s-au specializat ulterior tocmai ca functionari la stat, iar in contextul crizei le-ar fi mult mai dificil sa gaseasca azi un loc de munca in sectorul privat. 
  • Ca lucrurile sa devina si mai complicate, guvernul Boc a strecurat in textul ordonantei regula ca militarii si politistii care aleg salariul sa returneze platile compensatorii primite la pensionare. Ministrul de interne, Gabriel Oprea, a dat primul semn ca va returna cei 25.000 de euro primiti la pensionare, insa majoritatea juristilor sustin ca e neconstitutional ca regula sa se aplice retroactiv. E ca si cum ai decreta ca, de astazi, e ilegal sa treci strada pe culoarea verde si sa amendezi toti pietonii care ieri au trecut pe verde. 
  • Presedintele UNJR, Dana Garbovan, sustine ca Ordonanta nu trebuie aplicata retroactiv si ca este anormal ca persoanele care au primit bani in mod legal de la stat sa ii returneze. „Nici o lege nu se aplica retroactiv. Exista un principiu al stabilitatii, care spune ca trebuie sa-ti reglezi conduita in functie de norma care se afla in vigoare. Daca legea ti-a permis sa cumulezi salariul cu pensia, ai facut-o in temeiul unei legi aflate in vigoare la data respectiva. Sa vina apoi o lege care sa-ti nege drepturi pe care tu ti le-ai exercitat in baza unei alte legi inseamna sa aplici retroactiv o lege„, a explicat, pentru NewsIn, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, Dana Garbovan. Altfel spus, e de asteptat un val de procese din partea celor care astazi sunt pusi sa aleaga intre pensie si salariu sau sa returneze platile compensatorii. 
  • Guverul Boc a dat miercuri o prima derogare in cazul medicilor, care vor putea cumula pensia cu salariul, dar numai in baza unui contract incheiat pe perioada determinata. Nu e clar insa de ce militarii, politistii sau pilotii nu pot beneficia de acest drept. Inapoi la motivatia deciziei din iulie 2005 pronuntata de Curtea Constitutionala: “Nici o dispozitie constitutionala nu impiedica legiuitorul sa suprime cumulul pensiei cu salariul, cu conditia ca o asemenea masura sa se aplice in mod egal pentru toti cetatenii, iar eventualele diferente de tratament intre diversele categorii profesionale sa aiba o ratiune licita”. 
  • E de neinteles de ce Guvernul n-a recurs la alte solutii posibile: plafonarea cumulului ca in Franta sau suprataxarea salariului cumulat cu pensia, ca in Ungaria. Dovada erorii este ca astazi, acelasi Guvern se vede nevoit sa negocieze separat cu profesorii, cu medicii si cu actorii, categorii bugetare cu venituri mai mici decat fostii militari, politisti, judecatori sau procurori. 
  • Populismul are un pret, iar masurile adoptate in pripa se lovesc pana la urma de Constitutia si de legea cu care premierul Emil Boc pretinde ca umbla inarmat pana in dinti.

Citeste AICI integral textul ordonantei de urgenta 230 prin care se intezice cumulul pensiei cu salariul

Citeste si Cum se cumuleaza pensiile si salariile de la stat in Germania, Ungaria, Cehia si Franta

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro