Interzis la vaccin: o unanimitate cu potential fatal
Discutiile referitoare la „defectele contractuale” sunt irelevante acum, cand epidemia gripala se raspandeste cu repeziciune si in Romania. A nu vedea padurea de copaci este extrem de grav in aceasta situatie. Autoritatile au datoria de a pune la dispozitia populatiei mijloacele de preventie cele mai bune in cazul unei pandemii. Acest lucru nu se intampla in Romania. Intre timp, in Germania sau in Marea Britanie vaccinul pentru copii contra virusului gripal AH1N1 este deja disponibil.
Contractul este controversat, nu vaccinul
Cele mai comune efecte adverse aparute in urma vaccinarii anti-AH1N1 sunt: dureri de cap, dureri musculare si de articulatii, reactii de inrosire si durere la locul injectiei, febra si oboseala
Efecte adverse
Inconstienta este un cuvant prea moale pentru a descrie decizia autoritatilor de la Bucuresti de a renunta la achizitionarea din import a jumatate de milion de doze de vaccin contra virusului gripal AH1N1 folosit pentru copii. Desi guvernantii isi dadusera acordul pentru acest gest preventiv normal, miercuri seara s-au razgandit.
Motivul invocat tine de un punct din contractul standard pe care firmele farmaceutice producatoare il incheie cu guvernele tarilor care achizitioneaza vaccinul. Acest punct prevede ca statul isi va asuma responsabilitatea pentru a acoperi cheltuielile de tratament a eventualelor efecte adverse aparute consecutiv vaccinarii.
Gestul guvernului de la Bucuresti il reproduce pe cel, singular pana miercuri, al autoritatilor poloneze care au refuzat achizitionarea vaccinului contra gripei „porcine” invocand acelasi „defect contractual”.
Gaz peste fobia de vaccin
Guvernul toarna astfel gaz peste focul fobiei de vaccin care mocneste intr-o tara a carei populatie nu mai are prea multa incredere in sistemul ei medical. Acest tip de atitudine pare a apara populatia impotriva hraparetelor companii farmaceutice dispuse sa-i foloseasca pe romani drept cobai. Insa vaccinul respins de guvernul Romaniei a fost deja „testat” pe cateva milioane de europeni si a fost aprobat de catre Agentia Europeana a Medicamentului si de catre autoritatea echivalenta din Statele Unite. Si reprezentantii Ministerului Sanatatii din Romania au afirmat, luni, ca vaccinul are toate aprobarile de siguranta necesare.
Institutul Cantacuzino nu are deocamdata un vaccin anti-H1N1 pentru copiii sub 6 ani
Utilitatea acestui vaccin anti-gripal este legata de unul dintre grupurile cu risc inalt in cazul infectarii cu virusul AH1N1: copiii. Spre deosebire de vaccinul fabricat la Institutul Cantacuzino (a carui procedura de aprobare, atentie, este inca in derulare) acest vaccin poate fi administrat si copiilor cu o varsta de peste 6 luni. In acest moment guvernul Romaniei nu pune la dispozitia parintilor un mijloc eficient de a-si apara copiii impotriva epidemiei gripale.
Mai grav este ca, prin acest refuz, autoritatile romane nu vor oferi nici in viitor o solutie preventiva viabila pentru copiii sub 7 ani. Iresponsabilitatea acestei decizii este inexplicabila, guvernul de la Bucuresti alegand sa urmeze singurul exemplu indoielnic din Europa, cel al Poloniei, ignorand faptul ca Germania, Marea Britanie, Franta sau Irlanda au incheiat acelasi tip de contract standard si au initiat deja campania de vaccinare contra virusului AH1N1.
Datoria autoritatilor
Discutia referitoare la „defectul contractual” este irelevanta acum, cand epidemia gripala se raspandeste cu repeziciune si in Romania. A nu vedea padurea de copaci este extrem de grav in aceasta situatie. Guvernul are datoria de a pune la dispozitia populatiei mijloacele de preventie cele mai bune in cazul unei pandemii. Desigur, este libertatea de decizie a fiecarui individ de a folosi sau nu vaccinul anti-gripal. Dar, invocand motive birocratice, guvernul Romaniei impiedica accesul populatiei la acest vaccin.
„Ce propune ministrul in schimb? Sa moara copii din cauza gripei? Intreaga omenire foloseste acest vaccin. Este Romania atat de speciala si de diferita incat sa scape de gripa fara vaccin?”, intreaba profesorul Peter Piot, directorul Institutului de Sanatate Publica de la Imperial College din Londra. Decizia de a renunta la vaccinul care protejeaza populatia cu varste cuprinse intre 6 luni si 7 ani este sustinuta de politicieni romani din ambele tabere politice. O unanimitate de rau augur. O unanimitate cu potential fatal.
Comentariul specialistului – dr. Sorin Paveliu, specialist in studii clinice:
- „EMEA spune clar ca dam autorizatie temporala exceptionala pentru ca este vorba de o pandemie.” – detalii aici
- In mod concret, intr-o tara in care procesele referitoare la tratamente reprezinta o adevarata piata, SUA, secretarul insarcinat cu sanatatea ar trebui sa dea asigurari ca intreaga responsabilitate a administrarii vaccinului revine Guvernului si nu poate fi pusa in seama producatorului. Aceasta masura legala de precautie, inclusa si in contractul cu Polonia, reflecta in fapt problema de baza a fabricarii si administrarii vaccinurilor pt afectiuni virale sezoniere sau pt tulpini nou aparute: nu exista timpul necesar pt a se respecta procedura obisnuita pentru alte produse medicamentoase sau biologice.
- Daca in cazul medicamentelor procedurile de testare se pot intinde pe 3-5-7 ani inainte de punerea pe piata, producatorul oferind astfel garantii privind eficacitatea si siguranta, nu acelasi lucru este posibil in cazul vaccinurilor. In mod particular, in cazul gripei AH1N1, procedura de aprobare a comercializarii este una exceptionala de urgenta si se face sub rezerva efectuarii de studii clinice de catre producator si a comunicarii rezultatelor aproape in timp real saptamanal. In concluzie, o parte din riscuri sunt preluatede decidentii politici si de persoana caruia i se administreaza. – detalii in intalnirea online cu dr Sorin Paveliu (Dr. Sorin Paveliu este medic primar de medicina interna, investigator in domeniul cercetarii in trialurile clinice internationale de faza 2, 3.)
Care e pozitia ta? Guvernul trebuie sa-si faca un stoc de vaccinuri pentru copii pentru situatii de urgenta, sau trebuie sa mai astepte?